Borba za parkirno mjesto u kvartu: Zagrepčanima parkiranje postaje nemoguća misija

Parkiranje u Zagrebu vječiti je problem (Foto: Jure Miskovic / CROPIX)

Ukoliko imate pitanje na koje ne možete od institucija nikako dobiti odgovor, javite nam se u rubriku ‘Vi pitate, mi odgovaramo’, a mi ćemo za vas pokušati doznati informacije koje vam trebaju. Pisati nam možete na mail [email protected]

Parkiranje u bilo kojem dijelu grada je postao dnevni sport. Nakon što se probijete kroz gužve do svoje zgrade, kreće kruženje od 15-20 minuta i traženje slobodnog parkirnog mjesta. Ako se mjesto ne pronađe, koristi se svaki slobodni centimetar za parkiranje.

Tako nerijetko su automobili parkirani na zelenim površinama, na vatrogasnim pristupima, na pješačkim prijelazima ili na samim prometnicama. Sve to ugrožava sigurnost, no problem s manjkom mjesta nije neuobičajen. U velikom dijelu kvartova gdje se grade nove zgrade izgradi se mali broj parkirnih mjesta. Stručnjaci upozoravaju kako je prošlo vrijeme kada je u obitelji bio samo jedan automobil, sada su dva ili čak tri automobila po jednom kućanstvu. I zbog toga se stvaraju problemi s pronalaskom parkinga.

Gužva na parkingu, ilustracija (Foto: Ivana Grgić / CROPIX)

Zagušen centar, Špansko, Novi Zagreb

Mnogi vozači ostavljaju vozila na nepropisnim mjestima, blokirajući promet, pješačke prijelaze i prilaze zgradama. Tako su nam se javili čitatelji s problemima vezanim uz nepropisno parkirane automobile. Svi se pitaju isto, kada će prometni redari uvesti reda i početi rješavati nepropisno parkirane automobile.

Zagrepčanku zgrozilo što vozači rade na zatvorenoj cesti: ‘Nekulturni su’


Čitatelji su nam prijavili nepropisno parkiranje na Ribnjaku, zatim u Španskom – Trg Ivana Kukuljevića s vanjske strane te ulicama Vida Došena i Matije Divkovića te u Aleji pomoraca u Novom Zagrebu. Svi upozoravaju na iste probleme, automobili su parkirani na zavojima, pješačkim prijelazima, zelenoj površini, nogostupima, pješak se ne vidi od nepropisno parkiranog automobila na zavojima.

Iz Prometnog redarstva su nam rekli da ovlaštene osobe Odjela prometnog redarstva – prometni redari redovito postupaju i provode operativne represivne aktivnosti na predmetnim područjima. Dodaju kako će se svakako u narednim danima pojačati operativne aktivnosti na navedenim lokacijama.


Komentari