Autobusni kolodvor propada pred očima građana, oglasio se šef: ‘Doći će do velike promjene’

Autobusni kolodvor Zagreb (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Davne 1987. Zagreb je dobio novi Autobusni kolodvor, novi ulaz u Zagrebački velesajam, galeriju Gradec na Gornjem gradu, nove hotele Holiday, Hotel I, a tada je sagrađen i Cibonin toranj.

Uz sportske objekte, ove građevine su sagrađene prije početka Univerzijade. Nove građevine su bile sjajne i na ponos Zagreba, danas desetljećima kasnije više nisu ponos, a i vizura je upitna.

Autobusni kolodvor danas vapi za obnovom, putnici se žale da kolodvor više nije siguran, da je postao ruglo, džeparoši su svakodnevica, beskućnici koji traže zaklon, a ni higijenski uvjeti nisu na visini. O svim ovim temama razgovarali smo s voditeljem podružnice Autobusni kolodvor Zagreb Marinom Rončevićem.

Autobusni kolodvor Zagreb (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Pojačana sigurnost na kolodvoru

Je li sigurnost na Autobusnom kolodvoru zadovoljavajuća, s obzirom na česte krađe? Odnosno što se može učiniti da određene osobe prestanu “terorizirati” putnike na kolodvoru? Putnike zanima da li postoji mogućnost da se sigurnost pojača, odnosno da se uvede drugačiji nadzor gdje bi smanjile nedopuštene radnje kako bi bili sigurni na kolodvoru.

S ciljem prevencije kriminala i povećanja sigurnosti na Autobusnom kolodvoru, Zagrebački holding instalirao je na području kolodvora sustav video nadzora s ukupno 100 kamera i uspostavio nadzor zaštitarske službe. Zaštitari nadziru prostor 24 sata dnevno, provode ophodnje unutarnjim i vanjskim prostorom Autobusnog kolodvora, posebice u noćnim satima. Tijekom ove godine Autobusni kolodvor planira dodatno proširenje sustava video nadzora. S ciljem povećanja sigurnosti, Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je na Autobusnom kolodvoru policijski ured, čiji službenici provode ophodnje prostorom u više navrata dnevno.

 


Zagrepčani bijesni zbog situacije na kolodvoru: ‘Ovo više nema smisla’

Što se planira učiniti s problemom beskućnika koji traže zaklon i spavaju na kolodvoru, naime putnici se žale da ne mogu sjediti na sjedalima dok čekaju autobus?
Općim uvjetima o obavljanju kolodvorske usluge Autobusnog kolodvora Zagreb, čije je provođenje u nadležnosti zaposlenika Autobusnog kolodvora i zaštitarske službe, propisano je tko se smatra korisnikom usluge Autobusnog kolodvora te u kojim slučajevima Autobusni kolodvor nije dužan pružiti kolodvorske usluge. Zatečene beskućnike upućujemo na postojeće kapacitete za smještaj i noćenje.

Grad Zagreb kontinuirano osigurava sredstva i kapacitete za pružanje socijalnih usluga beskućnicima. Početkom veljače, otvoreno je novo prenoćište za beskućnike u Ilici 29, sa smještajem za dvadesetak korisnika i korisnica. Osim ove usluge, Grad Zagreb osigurava sredstva za prihvatilišta za beskućnike na dvije lokacije: u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb u Velikoj Kosnici te u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije u Sesvetskome Kraljevcu.

Tamo je za 150 korisnika osigurana prehrana, briga o zdravlju, socijalno uključivanje te organiziranje drugih aktivnosti prema njihovim potrebama, za što je osigurano 415.000 eura. Dodatno, s ciljem socijalnog uključivanja beskućnika, osigurana su sredstva za rad dva dnevna boravka u organizaciji Udruge Dom Nade – udruge za podršku beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama te Udruge Pet plus, te izdvaja sredstva za prehranu u pučkim kuhinjama u iznosu od 1.560.000 eura godišnje.

Sveobuhvatna rekonstrukcija kolodvora

S obzirom da je Autobusni kolodvor sagrađen u vrijeme Univerzijade, danas bi se moglo reći da je nefunkcionalan s obzirom na potrebe koje putnici imaju, a uz to sama zgrada vapi za preuređenjem. Planira se obnova kolodvora i što sve ona uključuje? Što je sve do sada obnovljeno na kolodvoru?

Realiziranim radovima unazad tri godine kao i planiranim daljnjim investicijama, Zagrebački holding kontinuirano ulaže u obnovu i održavanje zgrade Autobusnog kolodvora s ciljem modernizacije i povećanja njene funkcionalnosti. Što se tiče ulaganja, kako bismo unaprijedili izgled i funkcionalnost Autobusnog kolodvora te nesmetan pristup svim kategorijama korisnika naših usluga, raspisanim javnim natječajem u planu je provesti projekt prilagodbe zgrade osobama s invaliditetom.

Planiranom investicijom slabovidnim osobama i osobama smanjene pokretljivosti omogućit ćemo jednostavan pristup objektu i peronima. Ugradnjom triju dizala u prostoru čekaonice osobama smanjenje pokretljivosti omogućit će se jednostavan silazak na odlazne perone označene brojevima 200, 300 i 400. Planirana je i ugradnja podizne platforme za galeriju koja se nalazi iznad blagajni, na drugoj etaži.

Novost je i da će se kompletan javni prostor putničkog terminala povezati s peronima, postavljanjem 1.000 metara taktilnih traka za slabovidne osobe. Za olakšanu komunikaciju sa osobama s invaliditetom, blagajne će se nadograditi specijaliziranom tehničkom opremom.

Autobusni kolodvor Zagreb (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

U okviru pokrenute investicije je i obnova visećeg stropa koji se nalazi iznad putničkog terminala, a ispred blagajni i koridora sjever – jug. Postojeći viseći strop rekonstrukcijom će se zamijeniti novim modernijim materijalima, novom rasvjetom i instalacijama. Javni natječaji za radove prilagodbe Autobusnog kolodvora osobama sa invaliditetom i rekonstrukciju visećeg stropa su završeni te je u tijeku odabir ponuda. Završetak navedenih radova, čija je procijenjena vrijednost 477.802,11 eura, planira se u jesen ove godine.

Nadalje su u planu aktivnosti vezane uz obnovu vizure pročelja, nabavu novih monitora (displaya) za prikaz voznog reda te uvođenje sustava hlađenja kompletnog putničkog terminala. Tijekom 2024. godine u planu je sanacija svih izlaza iz čekaonice na perone, nova rasvjeta na površinama perona, zamjena sustava vatrodojave, ugradnja samoposlužnih garderobnih ormarića te postavljanje digitalne informativne mape na peronima, na kojima će putnicima biti dostupne informacije o dolascima i polascima autobusa te ostale servisne informacije.

U posljednje tri godine saniran je ravni krov iznad putničkog terminala, ugrađen je sustav hlađenja i ventilacije u prostor čekaonice te su nabavljeni novi koševi za otpad. Sredinom veljače ove godine, nakon njegove sveobuhvatne rekonstrukcije, u rad je pušteno dizalo za osobe s invaliditetom koje se nalazi na sjevernoj strani objekta autobusnog kolodvora.

Rekonstrukcijom je u potpunosti izmijenjena unutrašnjost dizala, ugrađena su nova vrata, postavljene su metalne rampe za pristup dizalu te je u dizalo ugrađen govorni uređaj za dvosmjernu komunikaciju iz kabine dizala sa službom spašavanja. Do konca travnja 43 stare žičane klupe na peronima zamijenit će se novim čeličnim.

Velika promjena na Autobusnom kolodvoru: Radovi već na proljeće, evo detalja

U sezoni kroz kolodvor dnevno prođe 50.000 putnika

Hoće li se u obnovi riješiti pitanje grijanja i hlađenja unutar čekaonica?

U prostoru čekaonice postoji sustav grijanja, a sustav hlađenja i ventilacije ugrađen je početkom 2021. godine. U narednom periodu, planira se uvesti i sustav hlađenja kompletnog putničkog terminala na Autobusnom kolodvoru.

Kako komentirate prigovore da je Autobusni kolodvor nefunkcionalan za putnike, ali sve one koji se moraju njime koristiti ili voziti pored njega?

Autobusni kolodvor Zagreb nalazi se uz najveće gradske prometnice, s velikim parkingom, a javnim gradskim prijevozom povezan je sa svim dijelovima grada. Sadašnji izgled poprimio je 1987. godine kada je izgrađena nova kolodvorska zgrada s pripadajućim terminalima. Sa 44 perona autobusi povezuju Zagreb s ostalim dijelovima Hrvatske kao i s većinom ostalih europskih sjedišta. Temeljne djelatnosti Autobusnog kolodvora Zagreb su prijevoz putnika, prihvat autobusa, prtljage i robe, prodaja voznih karata, rezervacija mjesta u autobusima, usluge informacija, garderobe te usluge parkiranja osobnih vozila. Putnicima i ostalim korisnicima na raspolaganju je veliki broj mjesta za odmor, okrepu, kupovinu i zabavu.

Koliko prosječno putnika i autobusa prođe kroz Autobusni kolodvor?
Prijevozničke tvrtke svake sezone organiziraju nove putničke linije i prijevoz do novih destinacija. U zimskom periodu kroz kolodvor prođe prosječno 500 autobusa, odnosno 15.000 putnika dnevno, a u glavnoj sezoni, u periodu od 15.06. do 15.09., 1.500 autobusa i preko 50.000 putnika dnevno.


Komentari