Andrea je počela osjećati bolove u zglobovima: ‘Liječnik je odmah shvatio o čemu se radi, nije imao sumnji’

Pacijent i liječnik (Foto: Pixabay)

Sklerodermija je rijetka autoimuna bolest, kronična multisistemska bolest nepoznate etiologije koja je obilježena upalnim, krvožilnim i fibroznim promjenama kože te unutarnjih organskih sustava, pojašnjava Andrea Staničić, članica Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije.

Ovu bolest karakterizira i prekomjerna proizvodnja kolagena. Simptomi uključuju promjenu boje kože, bolove u zglobovima, otvrdnuće prstiju te probleme s cirkulacijom.

Postoje dva glavna oblika sklerodermije: lokalizirana, koja uglavnom utječe na kožu ruku, lica ili vrata, često se pojavljujući kao jednostavno zadebljanje kože ili mrlje koje se šire te sistemski oblik koji može zahvatiti i kožu i unutarnje organe poput pluća, srca i probavnog sustava. Svjetski dan sklerodermije obilježava se svake godine 29. lipnja.

Bolest koju mnogi ne prepoznaju (Foto: Pexels)

Bolest najčešće pogađa žene

„Prve simptome sam primijetila krajem 2022. godine kada su mi se prsti na šakama počeli grčiti i zatezati. Također sam počela osjećati bolove u zglobovima, osobito nakon dužeg kretanja, koža mi je postajala sve suša i tamnija te su mi prsti postajali sve plaviji na hladnoći“, kaže Andrea.

Točan broj oboljelih u Hrvatskoj nije poznat jer se čeka već deset godina na Nacionalni plan za rijetke bolesti koji uključuje i uspostavu registra. Prema procjeni na temelju upita HUOS-u, vjeruje se da u Hrvatskoj ima više od 1000 osoba oboljelih od različitih oblika sklerodermije kao što su linearna, sistemski, CREST, morfea, razni udruženi sindromi s kolagenozom i sindromi preklapanja.

Sklerodermija najčešće pogađa žene u reproduktivnoj dobi i starije žene, koje često imaju i druge rijetke bolesti poput Hashimotove bolesti. Samo 10% oboljelih čine muškarci i djeca s pretežno lokaliziranim oblicima bolesti, pri čemu se ističe najteži oblik, srpasti sklerodermija, koji se često manifestira na licu.


Opaka bolest čiji se simptomi teško prepoznaju: ‘Od zdravog čovjeka postao sam nepokretan’

„Dobila sam dijagnozu relativno brzo“

„Relativno brzo sam dobila dijagnozu, odmah nakon što me liječnica opće prakse uputila reumatologu. Utvrđeno je da se radi o sistemskoj sklerozi. U mom slučaju, reumatolog nije imao sumnje jer su šake bile očiti pokazatelj, a koža je već tada bila dosta zategnuta. Dakle, prošlo je otprilike četiri mjeseca do dijagnoze“, prisjeća se Andrea.

Edukacija o sklerodermiji među liječnicima varira. Postoji kontinuirani napor organizacija kao što je HUOS da se podigne svijest o ovoj rijetkoj bolesti i poboljša edukacija zdravstvenih radnika. Međutim, kao autoimuna bolest rijetke pojave, sklerodermija, smatra Andrea Stančić, može predstavljati izazov u dijagnostici i upravljanju, što može otežati pravovremeno prepoznavanje i odgovarajuće liječenje pacijentima.

Značajan je napredak u podizanju svijesti i educiranju liječnika o sklerodermiji, ali postoji prostor za daljnje unaprjeđenje kako bi se osiguralo da svaki pacijent dobije pravodobnu i odgovarajuću skrb.

Bolnica (Foto: Pixabay)

Ne postoji lijek za ovu bolest

Trenutno ne postoji lijek koji može izliječiti sklerodermiju, kaže Andrea.

„Terapija se uglavnom fokusira na upravljanje simptomima i usporavanje napredovanja bolesti. Liječenje obično uključuje upotrebu imunosupresiva za kontrolu upale, lijekove za poboljšanje cirkulacije te liječenje specifičnih komplikacija kao što su problemi s unutarnjim organima. Budući da je u mom slučaju bolest brzo napredovala, propisan mi je imunosupresiv koji je usporio progresiju bolesti“, pojašnjava Andrea.

Koliko sklerodermija ometa oboljele u normalnom životu? „Zbog bolova i terapije, bila sam dosta ograničena u nekim aktivnostima, primjerice u težim fizičkim poslovima. Također me ograničavala u dužim šetnjama, posebno zimi, a s vremenom sam morala povećati odmor jer se tijelo brže umara. Prilagodila sam svoj posao propuštanjem mnogih sastanaka uživo i ograničavanjem druženja s ljudima“, kaže Andrea.


Komentari