Alarm na Srednjacima, vidjeli prizor koji plaši Zagrepčane: ‘Zovite policiju, našla i jednu u stubištu’

Ilustracija (Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Jedan od gradskih problema oko kojeg se često na društvenim mrežama oglašavaju mnogi Zagrepčani su iskorištene i odbačene igle koje pronalaze u parkovima, podrumima stambenih zgrada, pored staza kojima šeću.

Najnoviji slučaj je sa Srednjaka.

“Srednjaci…puni života  Šprice sa iglama.  Policija bila ali netko je u međuvremenu obje igle skupio i bacio”, piše u objavi uz fotografije igala koje su uočene kod zgrade.

Igla. (Foto: Screenshot)

Stanovnici zgroženi prizorom

Stanovnici su zabrinuti zbog prizora.

“Zovite policiju, meni su rekli da svaki puta zovemo i ne diramo ni slučajno”, “Niš od toga, danas je susjeda našla i jednu u stubištu i rekao joj je predstavnik stanara da policija za to neće izlaziti na teren”,

“Treba da se netko slučajno napikne pa pobere hepatitis”, “Našao na školskom nedavno, odnio u školu da prijave, nisu bili oduševljeni, očito im je to svakodnevnica”, pisali su u komentarima.


Što učiniti

I dok je sam pogled na odbačenu iglu pored staze u travi jeziv sam po sebi, mnoge brine i što učiniti kada pronađu špricu. O tom smo problemu razgovarali s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

”Osobe koje injektiraju droge izložene su većem riziku od zaraze krvlju prenosivih infekcija ili smrti od predoziranja drogama. Injektiranje droga može pogoršati i druge, već postojeće zdravstvene poteškoće ili može uzrokovati apscese, septikemiju i oštećenja živaca, a nepravilno odbačen korišteni pribor za injektiranje može uzrokovati slučajnu zarazu i šire populacije u slučaju određenih nezgoda”, pojašnjavaju iz Zavoda.

Agencija za lijekove otkrila od čega se lani u Hrvatskoj otrovalo gotovo tisuću ljudi

Koga pozvati u Zagrebu?

Zagrepčani tako u pomoć mogu pozvati Hrvatski crveni križ, odjel za prvu pomoć i bolesti ovisnosti, odnosno njihovu službu za zdravstvene djelatnosti. Voditelj programa smanjenja šteta pri Hrvatskom crvenom križu je dr. sc. Siniša Zovko, dr.med. Kontakirati ga se može na broj +385 1 4655 814 ili +385 98 462 606 te e-mail adresu [email protected]

Na raspolaganju Zagrepčanima je i Udruga Remar, odnosno Drop In Centar – Zagreb koji se može pozvati na broj 01/6220 000 ili putem e-maila [email protected].

Zbrinjavanjem infektivnog otpada bavi se i Udruga Let koju građani mogu kontaktirati na broj +385 (0)1 5803 726 ili na e-mail adresu [email protected]. Njihovi mobilni timovi za vanjski rad rade od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati, a dodatni utorkom i petkom do 22:30. Brojevi mobitela timova za vanjski rad su +385 91 7244 744 i +385 91 9555 549.


Komentari