Znanstvenici dobili Nobelovu nagradu za važno otkriće: ‘Nude se mogućnosti u liječenju raka’

Istraživanje znanstvenika, ilustracija (Foto: Pexels)

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu su američki znanstvenici Victor Ambros i Gary Ruvkun. Naime, znanstvenici su dobili Nobelovu nagradu za otkriće mikroRNA i njezine uloge u regulaciji gena.

Američke znanstvenike Ambrosa i Ruvkuna zanimalo je kako se razvijaju različite vrste stanica u tijelu. Tako su otkrili mikroRNA, odnosno novu klasu sićušnih RNA molekula koje imaju ključnu ulogu u regulaciji gena. Nadalje, njihovo otkriće otkrilo je potpuno novi princip regulacija gena koja se pokazala ključnom za višestanične organizme, uključujući ljude.

Otkrićem američkih znanstvenika sada je poznato da ljudski genom, odnosno potpuni skup svih genskih informacija u ljudskoj vrsti, kodira više od tisuću mikroRNA. Inače, informacije pohranjene u ljudskim kromosomima (strukturama unutar stanica koje sadrže gene te osobe), mogu se usporediti s uputama za sve stanice u ljudskom tijelu.

Otkriće mikroRNA i njezine uloge u regulaciji gena (Foto: Pexels)

‘Mogućnosti u liječenju raka i drugih bolesti’

Naime, različite vrste stanica, poput mišićnih ili živčanih stanica, imaju različite karakteristike, a američki su znanstvenici istraživali kako te razlike nastaju, odnosno kako se stanice specijaliziraju i razvijaju u različite vrste, a to uključuje mikroRNA.

Regulacija gena osigurava da je samo ispravan skup gena aktivan u svakoj vrsti stanice. U slučaju da regulacija gena pođe po zlu, to može dovesti do raka i drugih poremećaja kod ljudi i životinja. Vezano uz to, američki su znanstvenici otkrili da je regulacija gena mikroRNA pomogla evoluciji sve složenijih organizama.

“One (mikroRNA) nude potencijalne dijagnostičke i terapijske mogućnosti u liječenju raka i drugih bolesti. U tijeku su klinička ispitivanja za korištenje profiliranja mikroRNA za prognozu pacijenata i klinički odgovor”, rekao je za CNN David Pendlebury, voditelj analize istraživanja na Clarivateovom Institutu za znanstvene informacije.


Pretraga koja spašava život: U Hrvatskoj godišnje od opake bolesti umre oko tri tisuće ljudi

Prva u nizu Nobelovih nagrada

Inače, pobjednike za medicinu odabire Nobelova skupština švedskog medicinskog sveučilišta Karolinska Institute, a nagrada uključuje novčani iznos od 970 tisuća eura. Kao i svake godine do sada, nagrada za medicinu prva je u nizu Nobelovih nagrada, a preostalih pet bit će predstavljeno u nadolazećim danima.

Podsjetimo, dosadašnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu uključuju mnoge poznate istraživače poput Ivana Pavlova 1904., poznatog po svojim eksperimentima o ponašanju pasa, i Alexandera Fleminga koji je 1945. podijelio nagradu za otkriće penicilina.

Prošle godine Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Katalin Kariko, mađarska znanstvenica, i Amerikanac Drew Weissman i to za otkrića koja su otvorila put cjepivima za suzbijanje covida-19.


Komentari