Zloglasni ‘Scipione’, monsuni i superćelijske oluje: Hrvatskoj prijete ekstremni vremenski fenomeni

Oluja u Zagrebu (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/Istramet)

Afrička anticiklona ‘Scipione’ je sredinom ovog tjedna počela pristizati u susjednu nam Italiju što će uzrokovati drastičan porast temperatura, na pojednim mjestima čak i do 36 °C.

Srpski meteorolog Ivan Ristić je u gostovanju na TV Prva rekao da je i na Srbiju počela djelovati afrička anticiklona. “Već od sutra temperature će biti tropske, preko 30 stupnjeva, a za vikend između 30 i 35 °C. Jezgra tog vala kreće iz Libije i ide prema Sardiniji, Korzici i Siciliji, dakle u središte Sredozemnog mora, a tijekom idućeg tjedna se premješta iznad Grčke. Tako da će tamo biti centar tog vala i temperature će ići i preko 40 °C”, rekao je Ristić.

Ipak, iako je pravo ljeto pred vratima, meteorolozi upozoravaju da će vrijeme ipak biti nestabilno. Hrvatska će se nalaziti na granici dvije zračne mase što može uzrokovati izolirane, ali snažne lokalne nestabilnosti uz mogućnost nepogoda. Nad zapadom i središnjim dijelom Europe nadvit će se svježa i vlažna zračna masa koja će doći s atlantskog oceana.  Na tom području temperature zraka bit će niže od prosjeka uglavnom za oko 4 °C, no moguća su i odstupanja i do 8 °C, piše Istramet.


Superćelijske oluje

Na velikom dijelu Balkanskog poluotoka i južne Europe vrijeme će biti vruće do vrlo vruće s temperaturama i do 8 °C iznad prosjeka za ovo doba godine.

“Svi ti dijelovi Balkana koji će biti na granici afričke anticiklone i vlažnog i svježeg zraka sa zapada imat će uvjete za oluje i nepogode. Sreća je da su sada temperature Jadranskog, Sredozemnog i Egejskog mora niske da bi se formirale superćelijske oluje. Kreću se između 21 i 24 stupnja”, naveo je Ristić pa objasnio da se, kada temperatura Jadranskog mora dosegne 27. pojavljuju pijavice koje poput pumpi usisavaju vlagu i prenose ju u oblake. To povećava potencijal za nastanak superćelijskih oluja.

Krunoslav Mikec u emisiji Hrvatskog radija Klimatski izazov prognozirao je slično.

“U prvom dijelu lipnja vjerojatan nastavak svibanjskih vremenskih prilika. Zbog povremenih pritjecanja vlažnijeg zraka te zadržavanja topline postojat će uvjeti za nastavak promjenjivog i nestabilnog vremena uz mjestimične pljuskove, pa i nevremena, ali i za manje kiše na jugu Hrvatske. U drugom dijelu lipnja povećava se vjerojatnost za posvuda stabilnije vrijeme te većinom vrlo toplo i vruće”, rekao je.

Ljetni monsun

Osim Scipionea i superćelijskih oluja Hrvatskoj prijeti i ljetni monsun. Ljetni monsun puše s mora prema kopnu, jer se kopno ljeti jako zagrije, a termički ekvator pomakne prema sjeveru, između 20° i 30° sjeverno.

Monsuni su vjetrovi karakteristični za područja Jugoistočne, Južne i Istočne Azije, a nastaju zbog različitog zagrijavanja kopna i mora, što uzrokuje različite tlakove koji se teže izjednačiti. Monsuni se izmjenjuju sezonski, pa razlikujemo ljetne i zimske monsune.

Ljetni monsun, također poznat kao jugozapadni monsun, donosi vlažno i kišovito vrijeme, često uzrokujući poplave.

U blizini Hrvatske se pojavio notorni ‘Scipione’: ‘Ako vidite ovakav oblak, maknite se’


Komentari