Zgrozio ih prizor na plaži: Muškarac nikome nije bio sumnjiv, a onda je došao zaštitar

Kupanje na plaži (Foto: Tonci Plazibat / CROPIX)

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim švicarskim državljaninom i utvrdila sumnju na počinjenje kaznenog djela iskorištavanja djece za pornografiju, te je uz kaznenu prijavu priveden u pritvorsku jedinicu, izvijestila je u nedjelju istarska policija.

Policija 62-godišnjeg Švicarca sumnjiči da je 28. lipnja oko 15,20 sati u jednom turističkom objektu na području Policijske uprave istarske, mini kamerom pričvršćenom gumicom za prst, snimao djecu bez odjeće. To je uočio zaštitar te pozvao policiju. Muškarac je uhićen i doveden u policijsku postaju.

Temeljem naloga nadležnog suda obavljena je pretraga kamere i tehničkih uređaja u njegovom vlasništvu, pronađenih tijekom pretrage, te su pronađene snimke inkriminirajućeg sadržaja. Osumnjičeni muškarac je 29. lipnja u poslijepodnevnim satima priveden u pritvorsku jedinicu.

Oprez na plažama diljem Jadrana: Čuvajte se ove vrste kupača, evo kako ih prepoznati i otkud dolaze

Strani državljani

Policija svake godine upozorava na ovakve osobe osobe i daje jasne naputke kako uočiti potencijalnog predatora te što u tom slučaju učiniti.


“Počinitelji koji kaznena djela čine snimanjem nage djece na plažama najčešće skriveno koriste pametne telefone ili posebno prilagođene naprave sa skrivenim kamerama (kemijske olovke, ključevi za vozila, ručni satovi).

Dosadašnjim postupanjima utvrđeno je kako se uglavnom radi o stranim državljanima (Italija, Njemačka, Austrija i dr.), a do sada su evidentirani počinitelji uglavnom zrelije životne dobi, čime ne isključujemo opasnost da navedeni način počinjenja ne koriste i mlađe osobe”, rekli su nam iz PU istarske.

More (Foto: Pixabay)

Preventivne aktivnosti

Osim što policija djeluje represivno prema počiniteljima, provodi i preventivne aktivnosti kojima nastoji upozoriti javnost na ovaj problem i potaknuti cijelo društvo da zajedno brine o sigurnosti djece.

“Gotovo sva kaznena djela evidentirana su u kampovima i turističkim naseljima, dakle u organiziranim objektima smještaja turista tako da uoči svake turističke sezone, policija provodi edukcije u turističkim tvrtkama kako bi se djelatnici senzibilizirali za ovaj problem i kako bi znali na koji način trebaju postupati ukoliko sami uoče sumnjivo ponašanje ili ako im se za pomoć obrati netko od gostiju”, poručuju iz policije.

Djelatnicima skreću pažnju na ono što bi moglo biti sumnjivo, npr. ako u kampu boravi sam muškarac koji se zadržava u blizini mjesta na kojima se okupljaju djeca (bazen, plićaci, pješčanici, tobogani, igrališta, sanitarni čvorovi i sl.), a sam nije roditelj niti mu je dijete povjereno na čuvanje.

PRIZNAO STRAHOTE KOJE JE RADIO DJECI! Progovorio svećenik pedofil o kojemu je govorio Uzinić: ‘Strašno mi je žao. Ne preostaje mi ništa drugo…’

Zovite policiju

Ako takve osobe nose sa sobom mobitele, kamere ili predmete u kojima bi mogle biti sakrivene kamere, ako se neuobičajeno ponašaju, skrivaju se, vrpolje, dugo zadržavaju na jednom mjestu neprimjerenog položaja i slično, sve su to znaci koji pozivaju na oprez.

Ako se takva sumnjiva osoba primijeti, osobu se može zadržati do dolaska policije i ako je moguće, udaljiti ga od sredstva za snimanje kako ne bi uništio dokaze.

“Roditeljima savjetujemo da čuvaju svoju djecu i da prate gdje su i što rade na plaži. Također savjetujemo da obuku djeci kupaće kostime te da pripaze kakve fotografije djece dijele na društvenim mrežama. Ukoliko uoče sumnjivu osobu koja snima djecu, o tome odmah trebaju obavijestiti policiju ili djelatnike kampa koji će onda pozvati policijske službenike”, zaključuju iz PU istarske.


Komentari