Zagrepčani žale za prošlim vremenima: ‘Ni danas ne razumijem zašto su ugasili to kultno mjesto’

Zagrepčani žale za kultnim mjestima (FOTO: Davor Pongracic/CROPIX)

Na Redditu se vrlo često raspravlja o brojnim aktualnim temama vezanima uz Grad Zagreb, a nedavno je osvanula objava posvećena kinematografiji.

Zagrepčani su se prisjetili kina u kojima su nekada uživali i izrazili žaljenje što su mnoga od njih dobila ključ u bravu.

”Ima li još neko kino osim Tuškanca da pušta filmove starije od godinu dana”, upitao je jedan od Zagrepčana.

Zagrepčani raspravljaju o kinima u gradu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

‘Garantiram da bi bilo puno’

U komentarima su se ubrzo javili brojni građani koji su objasnili situaciju i obrazložili zašto ne repertoaru nema ovakvih filmova češće.

”Nikad mi neće biti jasno zašto ova jaka kina ne puštaju stare filmove na nekoj mjesečnoj bazi ili kad su godišnjice. Npr. nedavno je bilo 20 godina LOTR-a i da je to išlo, garantiram da bi bilo puno kino”, smatraju građani.

Engleski primjer zaintrigirao Zagrepčanina: ‘Smijem li ovo napraviti i u Zagrebu’


”Tuškanac i Kinoteka puštaju stare filmove, ali zvuk je očajan pa je meni osobno šteta gledanja”, stavovi su nekih građana.

”Jer puno košta i ne možeš samo jedan pustiti nego moraš više puta u određenim vremenima”, pojasnili su.

Zagrepčani žele više starih filmova (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

‘Kultni crno-bijeli fimovi’

Dio građana izrazio je nostalgiju za nekadašnjim kinima kojima su punili dušu i uživali u vrhunskoj kinematografiji.

”Prije nekoliko mjeseci pokrenuta je platforma koja ima cilj spojiti sva kina u Zagrebu i olakšati publici potragu za filmovima. Svakodnevno se ažurira pa baci pogled”, komentirali su.

Javila nam se gospođa koja je stala na kraj omiljenom klubu: ‘Pločnik laže, ovo je prava istina’

”Kino Kustošiju su zatvorili i od tada je jedan dio naše vrhunske kinematografije i kulturnog uzdizanja ugašen. To su bili kultni crno-bijeli filmovi puni akcije i iz njih si mogao izvući uvijek neku pouku.

Srušeno zagrebačko kino Kustošija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Te scene nabijene emocijama i izražavanjem pojedinih glumaca tjeralo vas je da se opet i opet vraćate, reakcije gledatelja su uvijek bile pozitivne i dan danas ne razumijem kako su mogli takvo kultno mjesto ugasiti.

Sjećam se kao mala da se prikazivala Snjeguljica i sedam patuljaka, ali mi roditelji nisu dali da idem gledati”, prisjetili su se Zagrepčani starih vremena.

Sjeta ponijela Zagrepčane

”Niti jedno staro kino iz zapadnog dijela grada nije prezivilo – Cesarec je danas Exit, kino Kalnik je jedno vijeme bio kockarnica, a danas tko zna. Kino Kozara (Apolo) je isto nestalo.

Triglav u Okićkoj je danas DM. Nema više kina Jadran, Lika, Zagreb, Mosor, Partizan”, pisali su građani.

”Sjećam se kao da je jučer bilo kad sam tamo sa starim gledao Čovjek Zvan Buldožer.

A tek vikend parodije kad bi isčitavao naslove iz novina i uvjek s humorom komentirao naslove ponuda tog kina”, nizali su se komentari.

Zagrepčani se prisjetili filmova odgledanih u Kinu Kustošija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

”Sjećam se da smo nekom liku dugovali revanš za neku spačku koju nam je napravio te ga odveli tamo pod objašnjenjem da ide gledati neki Lee – potpuno do tada nepoznati materijal, koji on mora vidjeti.

Ubacili ga unutra s još nekoliko nasamarenih ljudi i ostavili da doznaju sto su došli gledati”, pisali su građani svoje doživljaje.


Komentari