Tomašević o izgradnji energane, spominje i HEP: ‘Ima smisla ako će se proizvoditi i toplinska energija’

Tomislav Tomašević čestitao Zajecu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

U tijeku je prva ovogodišnja sjednica zagrebačke Gradske skupštine, a glavna tema je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Resniku. To je također i jedna od točaka dnevnog reda Skupštine.

Tomašević o novom slučaju nesnosnog smrada po Zagrebu: ‘To će se riješiti kroz nekoliko dana’

Velik dio oporbe bio je protiv uvrštavanja sažetka studije o izvodljivosti CGO-a Resnik, napominjući da je riječ samo o sažetku te da nemaju dovoljno relevantnih podataka da se o tome raspravlja. Također su rekli da su podaci u njoj zastarjeli i više nisu relevantni.

Tu temu na konferenciji za novinare komentirao je i gradonačelnik Tomislav Tomašević, a spomenuo je između ostalog i pitanje smrada od biootpada s rasadnika na Čretu u sklopu Markuševca.

O smradu s Čreta

“Ja sam ranije javno govorio da ima i manja kompostana na Čretu i da je tamo odvezen biootpad još 2. siječnja. I sad su prošla tri tjedna pa se pojavi ta tema, dan prije Skupštine. Biootpad se odatle odvozi. Neće se voziti biootpad iz kućanstava na Čret. Njega će oporabljivati privatna tvrtka koju smo odabrali kroz javnu nabavu.


Prosvjed pred skupštinom (Foto: Zagreb.info)

U tijeku je postupak za osiguranje dokaza na sudu nakon odrona na Jakuševcu. Ovisno o tome bit će i odgovornost za financijsku štetu. Što se tiče Čreta, tamo će i dalje ići zeleni otpad, lišće i drugi zeleni otpad koji građani otpad. Jutros je bila inspekcija, postoje neki prvi nalazi ali ne i službeno rješenje. U svakom slučaju i oni su potvrdili da se odvozi biootpad od tamo.

To bi se trebalo riješiti kroz nekoliko dana i to je to. Znam da se žalio i dječji vrtić, ali su rekli da je kratko trajalo pa više nisu tražili nikakva mjerenja. Još jednom: od tamo se odvozi otpad”, rekao je Tomašević. Na pitanje ima li uskoro sastanka s ministrom rekao je da će ga biti. “Bavimo se s time, izvijestit ćemo vas”, rekao je.

Pitalo ga se da prokomentira optužbe HDZ-a da nemaju važeći Plan gospodarenja otpadom, pa je objasnio da ga nema niti jedna županija u zemlji, jer je Nacionalni plan – na koji se naslanjaju lokalni planovi – donesen tek u lipnju prošle godine.

Najnovija moguća tehnologija

Još jednom je upitan je li za ili protiv spalionice. “Sada je studija za Centar koji nije energana i koji rade sve županije u Hrvatskoj. Ovo je najnovija moguća tehnologija. Svi će imati jedan ostatak goriva ih otpada koji će se negdje morati spaliti. Po meni energana ima smisla. Ovo je dovoljno da zatvorimo Jakuševec – to treba svima biti jasno.

Alarmantne tvrdnje plaše Zagrepčane: ‘Zbog Tomaševićevog plana odvoz će poskupiti 120 posto’

Da li ćemo taj ostatak koji ostane nakon obrade spaljivati negdje drugdje ili vlastitoj energani nacionalno je pitanje koje se mora rješavati s Vladom. One imaju smisla jedino ako proizvode i toplinsku energiju. A to je pitanje za HEP i tu smo otvoreni za razgovore.

Ja sam davno prije, kad je bivša vlast htjela napraviti spalionicu bez ikakvog odvajanja, bio apsolutno bio protiv toga. Mi sada odvojimo otpada toliko da nam ostane manje od 150.000 tona za odlaganje. U tom smislu, što se tiče Resnika, ja sam u jasno u predizborni kampanji govorio da će CGO biti u Resniku jer je to prethodna Skupština donijela i ja sam rekao da je meni ta lokacija dobra”, rekao je.


Komentari