Pogledajte kako bi Paromlin trebao izgledati: ‘To će biti novo sjedište modernog Zagreba’

Trenutni izgled Paromlina (Foto: Grad Zagreb/Screenshot)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije na kojoj su najavili početak izgradnje Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin. Odmah na samom početku konferencije gradonačelnik je otkrio kad točno kreću radovi.

“Ovo je najveće kapitalno ulaganje u našem mandatu vrijedno 85 milijuna eura i drago mi je da mogu objaviti da će radovi na tom projektu započeti sljedeći tjedan”, istaknuo je Tomašević te dodao kako će radovi trajati oko dvije godine. Ovo će defacto postati novo središte Grada Zagreba i ovo će biti jedna od najbitnijih zgrada u Gradu Zagrebu. Bit će multifunkcionalno, koristit će se za razne sadržaje”, počeo je gradonačelnik Tomašević.

“S realizacijom Paromlina krećemo i u realizaciju zemljišta Gredelj. Vrlo skoro počinjemo s rušenjem objekata devastiranih unutar kompleksa Gredelj. Krećemo i s planom uređenja koje radimo u suradnji s Hrvatskim željeznicama koje su zajedno s Gradom Zagrebom suvlasnik ovog velikog i vrijednog zemljišta. Imat ćemo tu i isto tako neke kapitalne investicije koje će pomoći da se rastereti situacija vezana za parking koji je pored, a koji će trebati dislocirati”, pojasnio je gradonačelnik.

Foto: Grad Zagreb

‘Novo središte grada’

“Kad je riječ o financiranju projekta, nadamo se da ćemo nešto manje od pola, točnije, 40 milijuna eura uspjeti povući iz EU fondova. Također, najveći dio investicije će biti financiran iz gradskog proračuna, nešto direktno, a nešto s odgodom, odnosno, kroz kredit”, rekao je Tomašević.

Foto: Grad Zagreb

Dogradonačelnik Luka Korlaet je otkrio kako će ovo biti novo sjedište modernog Zagreba, a kompleks će se sastojati od tri dijela: centralne knjižnice s depoom, programskog i tehničkog dijela. U planu je izgradnja knjižnice koja će imati više katova, svaki prilagođen određenom odjelu ili dobnoj skupini posjetitelja. Bit će posebno uređeni dijelovi namijenjeni djeci i odraslima. Treći kat će sadržavati glazbeni odjel, zajedno s ugostiteljskim objektom koji će imati terasu s prekrasnim pogledom na grad.

Foto: Grad Zagreb

Zgrada će imati i veliku podzemnu garažu na dvije razine s oko 350 parkirnih mjesta. Korlaet je opisao da će prostor biti oblikovan fluidno i bez oštrih kuteva, dodajući mu funkcionalnost kroz dvije dodatne dvorane. Jedna od njih bit će polivalentni “black box” s kapacitetom od 450 sjedećih mjesta. Naglasak će biti na multifunkcionalnosti, omogućavajući Paromlinu da funkcionira i izvan radnog vremena knjižnice. Upravljanje ovim prostorom bit će povjereno novoosnovanoj gradska ustanova Novi prostori kulture.


Kreće obnova Paromlina: Tomašević ima loše vijesti, mnogima se neće svidjeti

Ukida se parking

“S istočne strane, istočno od same zgrade Paromlina, na prostoru Gredelja ćemo raditi novi parking. I očekujemo da bi to moglo biti negdje do kraja godine”, pojasnio je Tomašević, a potom rekao kako će parking privremeno biti izmješten kod Velesajma.

Foto: Grad Zagreb

“Parkirališni prostor Paromlin privremeno će biti izmješten kod Velesajma. Tih 450 parkirališnih mjesta koje su građani koristili kod Paromlina trenutno je slobodno na Velesajmu. Cjelodnevni parking je do sad na Paromlinu iznosio 1,32 eura, a cjelodnevni na Velesajmu 0,70 eura. Isto tako, cijena autobusne karte 0,53 eura. Znači, odlučili smo da će dok traju radovi na Paromlinu, cjelodnevni parking na Velesajmu biti besplatan“, zaključio je.


Komentari