Ovo je plan zagrebačke policije: Nećete ni znati da vas snimaju, samo će doći kazna

Otežan promet u centru grada (FOTO: Dragan Matic/CROPIX)

Vozači u Zagrebu posljednjih mjesec dana znaju da su u metropoli, ali i u gradovima u Zagrebačke županije postavljene nove kamere koje prate promet. Kamere na cestama su postale uobičajene kao sredstvo za nadgledanje prometa i otkrivanje prekršaja.

One se često koriste za snimanje vozača koji prekoračuju brzinu, prolaze kroz crveno svjetlo, ne koriste sigurnosne pojaseve ili čine druge prekršaje.

Dakle, od sada morate paziti na ograničenje brzine, jer kako nam kažu u Policijskoj upravi zagrebačkoj na području gradova Zagreba, Velika Gorica, Zaprešić, Samobor, Dugo Selo, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec i Ivanić-Grad trenutno ugrađeno ukupno 40 kućišta za fiksne nadzorne kamere za snimanje prekršaja na području Policijske uprave zagrebačke, od kojih je 15 na području Grada Zagreba. Od 40 kućišta novopostavljenih ih je 19.

Divljali u prometu pa dobili više tisuća eura kazne: Policija je imala puno posla

Kamere će se premještati

Kontrola prometa putem kamera može biti korisna za održavanje reda i sigurnosti na cestama, ali ponekad može izazvati frustracije kod vozača, posebno ako su kažnjeni zbog prekršaja poput prekoračenja brzine ili prolaska na crveno svjetlo.


Među 19 novopostavljenih kućišta za fiksne nadzorne kamere sedam je postavljeno na području Grada Zagreba dok je ostalih 12 postavljeno na području gradova Zaprešić, Velika Gorica, Ivanić-Grad, Dugo Selo, Vrbovec i Sveti Ivan Zelina, kažu nam u policiji.

Obzirom da je navedenih fiksnih kamera za snimanje prekršaja nešto manje nego kućišta, navedene kamere se premještaju iz kućišta u kućište tako da je moguće da je jedan dan kamera u jednom kućištu, a nakon nekoliko dana u drugom. Dakle, vozači će morati voziti po propisanim brzinama.

Unatoč napretku tehnologije i postavljanju nadzornih kamera, vozači i dalje predstavljaju ključni faktor u sigurnosti prometa. Nepridržavanje prometnih pravila, prekomjerna brzina i nepažnja za volanom mogu dovesti do ozbiljnih nesreća.

Žena je dobila kaznu zbog korištenja mobitela u vožnji (Foto: Pixabay)

Mobitel smanjuje pažnju vozača

Iako je uvriježeno mišljenje da kamere samo bilježe brzinu, odnosno njezino prekoračenje nove kamere će bilježiti i druge prekršaje. Kamere jesu prvenstveno namijenjene za mjerenje brzine kretanja vozila, kažu u Policijskoj upravi zagrebačkoj, ali su u mogućnosti snimati i druge prekršaje poput nepropisno korištenje mobitela u vožnji, nevezanje sigurnosnim pojasom, nepropisno prestrojavanje ili pretjecanje i slično.

U okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu provedeno je istraživanje prema kojem tijekom vožnje mobitel koristi 73 posto vozača, na biciklu 21,4 posto biciklista, a na pješačkim prijelazima prometnica 65,5 posto pješaka. Korištenje mobitela tijekom vožnje usporava reakcije i do tri puta, što je uzrok brojnih prometnih nesreća.

Dakle, od sada će vas i kamere snimiti ako činite prekršaj razgovarajući ili pišući poruke na mobitelu dok vozite.

Pješacima i biciklistima novčane kazne: Evo za što možete platiti do 130 eura ako ne pazite

Preko 11 tisuća prekršaja prekoračenja brzine

Prekomjerna brzina je jedan od najčešćih prekršaja u prometu diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Vožnja brzinom većom od dopuštene povećava rizik od prometnih nesreća te može rezultirati ozbiljnim posljedicama. Kako bi se taj rizik smanjio postavljaju se kamere, naravno uz ostale mogućosti i sredstva koja policija ima na raspolaganju, no one su nekad najbrži način da se ulovi netko prekoračuje brzinu ili vozi bez pojasa.

Tako kamere snimaju, a vozači koji prekrše zakon dobiju čestitku u obliku prekršajne kazne. Prema policijskim statistikama daleko je najviše utvrđenih prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja kojih je u 2023. godini na području Policijske uprave zagrebačke bilo ukupno 14634 od kojih 11271 prekršaja u Gradu Zagrebu.

 


Komentari