Mnogi mlađi neće ni znati što je ovo: ‘Za što služi ovaj ‘stroj’

Ručna bušilica. (Foto: Screenshot/Retroteka)

U Facebook grupi Retroteka redovito se objavljuju fotografije raznih predmeta iz prošlih vremena.

U najnovijoj objavi osvanuo je predmet za koji mnogi rođeni u posljednjih dvadeset godina ne bi znali čemu služi.

“Za što služi ovaj “stroj”? Nekad je bio od velike koristi. Ne znam točan datum proizvodnje”, bilo je pitanju uz fotografiju.

Mlađi Zagrepčani više ne znaju ni čemu ovo služi: ‘Kupljen u Zagrebu u veljači 1992.’

S tim se nije lako bušilo

Mnogi su u grupi stariji pa su znali čemu služi neobičan predmet.


“Ručna bušilica, fiksira se na radni stol”, “Mogu mislit patnje izbušit željezo ili beton s tim..deda je imao nešto slično samo manje (ovo mi izgleda još starije ), ali on je bio stolar to jest samo s drvom radio”, “Mama od aku bušilice”, otkrili su poznavatelji starih alata.

Bušilica. (Foto: Screenshot/Retroteka)

Koliko stare stvari znaju i danas biti korisne unatoč napretku tehnologije svjedočili su neki u komentarima.

“Ručna bušilica. Imam dvije takve”, “Ručna bušilica. Imam, koristila sam za izradu nekih dijelova za nakit”, “Imamo ju još uvijek”, pisali su.

 

Akumulatorska bušilica. (Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Povijest bušilice

Ručne bušilice se primjenjuju za bušenje provrta manjih od 8 milimetara i to najčešće izvan radionica, na mjestima gdje nema električne energije ili na nepristupačnim mjestima i velikim nepokretnim dijelovima. Ručna bušilica ima oslonac koji joj osigurava stabilnost i prijenos pritiska pri bušenju. Okretanjem ručice (moguće i preko preko zupčanika) ostvareno je kružno gibanje.

Prve ručne bušilice u povijesti su se pojavile prije otprilike 35 000 godina, a to je bio jednostavan kameni šiljak, koji se okretao trljanjem između ruku. Glavni napredak su bile ručne bušilice u obliku luka, koje su se pojavile u dolini Inda i drevnom Egiptu, a koristile su se i za paljenje vatre na ognjištima. I danas postoje ručne bušilice koje koristi stolari za bušenje jednostavnih rupa u drvu.


Komentari