Meteorolozi upozorili na dolazak neugodne vremenske pojave: ‘Moramo se prilagoditi, nema druge’

Nebo, saharski pijesak (Foto: IstraMet/Facebook)

Nakon prve navale toplinskog vala došlo je do osjetnog pada temperature i grmljavinskog nevremena u dijelovima zemlje.

No, kako najavljuju meteorolozi IstraMeta, u narednom periodu opet nas čekaju vrući dani, a s njima i ponovni dolazak saharskog pijeska.

“S novim kratkotrajnim naletom ljetnih vrućina kojeg očekujemo od petka, ponovno će doći do pritjecanja veće količine saharske prašine. Atmosfera će gledajući ukupnu količinu prašine biti poprilično zasićena partikulatima, međutim u prizemnom sloju zraka ne bi trebalo doći do velikog porasta koncentracije kao što je to bio slučaj prošli puta.

Ipak, mogli bi primijetiti zamućenje neba i izostanak uobičajenog ljetnog, nebeskog plavetnila. Uz to, prošla promjena vremena pokazala je kako prašina u atmosferi značajno utječe na dnevni hod temperature zraka, o čemu će se zasigurno u idućem razdoblju pisati znanstveni radovi”, napisali su.

Novi prodor vlažnog zraka

“Ovakvo stanje vrućeg ljeta ipak neće dugo potrajati. Prema jutrošnjim prognostičkim modelima, početkom srpnja, koji je inače i najtopliji ljetni mjesec, slijedi nam novi prodor svježijeg i vlažnog zraka s Atlantika.


U takvoj situaciji, ponovno ćemo puno pisati o lokalnim pljuskovima i nevremenima, dok će se temperature zraka nakratko sniziti čak i ispod prosjeka za doba godine! Zahvaljujući promjeni zračnih struja, saharska prašina bit će otpuhana daleko na jug”, dodali su.

“Kakvo ljeto, naviknut ćemo se i prilagoditi, nema druge”, zaključili su.

Fenomen ‘zamućenog neba’ prijeti zdravlju hrvatskih ljudi: ‘Ugrožena djeca, stariji i plućni bolesnici’


Komentari