Jeste li posjetili svoju banku: Više od milijun Hrvata moglo bi ostati bez novca na računu

Red pred bankom, ilustracija (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Hrvatska se suočava s važnom promjenom u bankarskom sektoru koja direktno utječe na financijsko stanje građana. Prema Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, potpisanom prošle godine između banaka, Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), građani imaju rok od samo još dva mjeseca da zamijene svoja skupa prešutna prekoračenja na tekućim računima povoljnijim dopuštenim prekoračenjima.

Prema izvješću HNB-a, do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijuna potrošača koji su dobili ponude banaka, samo nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje. Međutim, većina građana još nije reagirala na poziv banaka, što izaziva zabrinutost u financijskom sektoru.

Banke su u skladu s odredbama Memoranduma definirale rok važenja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja. U većini banaka taj rok ističe 30. lipnja ove godine, dok je u dvije banke već istekao.

@zagrebinfo Jeste li se vi ikad susreli s nekom zanimljivom šalterušom? 😝 #zagrebinfo #šalteruša #šalter #ft1p #bureaucracy #counter #funny #skit #fy #fyp #viraltiktok #balkan ♬ original sound – zagreb.info

Zabrinuti građani

Nakon isteka roka važenja ponude, banke će ukinuti odobreno prešutno prekoračenje onim potrošačima koji ne ugovore dopušteno prekoračenje. Za one koji su već iskoristili dio ili cijelo odobreno prešutno prekoračenje, banke će omogućiti postupnu otplatu na 12 mjeseci.

Važno je napomenuti da će banke, ako odluče i dalje odobravati prešutna prekoračenja nakon isteka roka, moći odobravati maksimalno do iznosa jedne plaće (mirovine) po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope.


Jedna od zabrinutih građanki, Marija iz Zagreba, izrazila je svoje neznanje o razlici između dopuštenog i prešutnog prekoračenja. Činjenica je da većina građana nije svjesna razlike između ova dva oblika prekoračenja na računima.

Banka poslala ljudima hitno upozorenje: Zapamtite ove tri važne stvari

Visoke kamate

Prema istraživanju HNB-a, cijena prešutnih prekoračenja u prosjeku je 30 posto viša od cijene dopuštenih prekoračenja, što čini prešutno prekoračenje jednim od najskupljih oblika kredita. Kamatne stope na prekoračenja mogu doseći i do 8,50 posto, što je znatno više od kamatnih stopa na nenamjenske kredite.

Financijski stručnjaci upozoravaju građane da je važno razumjeti troškove prekoračenja i pronaći dugoročno održivije načine upravljanja financijama. Jedna od sugovornica ističe svoje iskustvo kako je godinama plaćala visoke kamate na minus te kako je tek nakon detaljnog izračuna shvatila koliki teret nosi godišnje.

U ovom trenutku, građani se pozivaju na edukaciju o svojim financijskim obavezama i pravilnom upravljanju svojim financijama kako bi izbjegli nepotrebne troškove i dugoročno poboljšali svoje financijsko stanje. U protivnom, nepažnja prema ovim pitanjima može rezultirati dugoročnim financijskim poteškoćama.


Komentari