Gdje prespavati na Medvednici: Rijetki planinarski objekti nude noćenje

Planinarski dom Grafičar (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

U srcu Zagreba leži jedna od najomiljenijih destinacija za planinarenje – Medvednica. Planinarenje na Medvednicu pruža nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje prirode, prekrasnih staza, divlje prirode i spektakularnih vidika na Zagreb. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni planinar, Medvednica će vas očarati svojom ljepotom i raznolikošću.

Ova planina nudi raznolike staze za planinare svih razina iskustva, od laganih šetnji do zahtjevnijih planinarskih ruta. Postoje staze koje vode kroz šumu, preko livada, ali i one koje vode do vrha Sljemena. Nije važno dolazite li samo vikendom ili preko tjedna jer priroda će vas oduševiti, a gastronomska ponuda je odlična.

No što ako ne želite ostati samo jedan dan, već sa svojim kolegama odlučite istraživati Medvednicu nekoliko dana – gdje ćete prespavati? To možete u hotelima, no što je s planinarskim domovima kojih ima dosta na Medvednici? Naime, Medvenica je često orijentirana prema dnevnim izletnicima i turistima koji dolaze na kratke posjete, što rezultira manjkom potražnje za planinarskim domovima gdje bi planinari mogli provesti noć. A što je s planinarima koji ipak žele ostati na planini u planinarskom domu?

Tri kultna zagrebačka mjesta: Postala su urbane legende i nepovratno propala

Planinarski domovi

“U funkciji je nekoliko planinarskih domova (Puntijarka, Risnjak, Runolist, Kameni svati, Lipa, Grafičar, Glavica), dio njih pruža smještaj (Puntijarka, Runolist), dok neki poput Kamenih svata rade samo vikendom i nemaju smještajni kapacitet. Domovi su u najmu određenih ugostiteljskih firmi, a neki su i privatni, te oni vode brigu o njima. Domovi koji ne nude smještaj jer ga nema poslužuju hranu i piće”, rekli su nam u Parku prirode Medvednica. Ujedno su dodali da smještaj za sve posjetitelje na prostoru Parka pruža hotel Tomislavov dom i TA Snježna kraljica.


Planinari vole provoditi vrijeme u prirodi i istraživati planine kojih ima dosta u Hrvatskoj, naravno predah i okrjepu nalaze u planinarskim domovima, koji ima podosta u cijeloj zemlji. Planinarski domovi nisu samo prostori za spavanje i odmor nakon napornog dana planinarenja. Oni su srce planinarske kulture, mjesta okupljanja ljubitelja prirode i prostori gdje se dijele iskustva, priče i savjeti.

Tomislavov dom (Foto: Darko Tomas/CROPIX)

Briga o domovima

Što se pak tiče Zagreba, odnosno Medvednice, situacija je malo drugačija. Naime, naša planina je blizu grada i smatra se da je lakše spustiti se u grad i tu prenoćiti nego tražiti koja je planinarska kuća otvorena i spremna za prihvat, odnosno noćenje. Ili jednostavno otići u hotel na Medvednici.

U Hrvatskom planinarskom savezu nam kažu da su svi planinarski domovi na vršnom dijelu Medvednice, osim planinarskog doma Lipa, vlasništvo Republike Hrvatske, a njima u svojstvu korisnika desetljećima kontinuirano upravljaju planinarske udruge. Planinarski dom Lipa vlasništvo je HPD-a Lipa. Dodaju da sam Hrvatski planinarski savez nije vlasnik nijednog planinarskog doma na Medvednici, a popis popisa planinarskih kuća u Hrvatskoj mogu se naći na stranici https://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/.

‘Ukletno zdanje podno Sljemena: Misteriozna vila Ante Pavelića krije burnu prošlost i raspiruje maštu Zagrepčana

Područje Medvednice je pod zaštitom, što može rezultirati ograničenjima u izgradnji novih objekata radi očuvanja prirodnih vrijednosti i ekosustava. Dio objekata je komercijaliziran i nudi takve sadržaje te su oni koji su preuzeli objekt dužni i brinuti se za njega. Ako pak nije komercijaliziran, onda će se planinarsko društvo pobrinuti da dom ima sve što je potrebno.

Unatoč tome što većina planinarskih domova na Medvednici nije otvorena za noćenje planinara, posjetitelji i planinari još uvijek mogu uživati u brojnim stazama za planinarenje i rekreaciju, a navečer se vratiti u Zagreb.


Komentari