Dosta mu je Zagreba pa odlučio preseliti u Slavoniju: ‘Pun mi je kufer, ne mogu to više podnijeti’

Osijek (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Život u glavnom gradu Hrvatske iz dana u dan postaje sve skuplji. Visoke cijene nekretnina i najviši porezi u Hrvatskoj mlade ljude tjeraju van. Iako se većina odlučuje preseliti u neku od bogatijih zemalja EU, sve je više onih koji se odlučuju na novi život u nekom od jeftinijih hrvatskih gradova. Svjedoči tome i jedna priča s hrvatskog Reddita o mladiću iz Zagreba koji se sa zaručnicom odlučio preseliti u Osijek.

Idealno vrijeme za preseljenje

“Uglavnom tema je ono što vjerujem da muči 80 posto mladih obitelji i parova koji nemaju rješeno stambeno pitanje, osobito oni koji žive u Zagrebu kao ja i moja zaručnica. Djece još nemamo, a imamo 27 godina, tako da mislim da nam je idealno vrijeme za ovakav potez. Zajednička primanja su nam oko 2000 eura. Podstanari smo već šest godina i vrijeme je za kupnju vlastitog stana/kuće. Razmišljamo o preseljenju iz Zagreba u Osijek.

Glavni razlog su naravno cijena nekretnina jer u Zagrebu sa svojim primanjima nismo u mogućnosti plaćati ratu kredita od 800 eura za neki stan od 60-70 kvadrata dok se u Osijeku mogu pronaći pristojni stanovi, starije gradnje, od 100 kvadrata za oko 100 tisuća eura.

Hrvati o najboljem gradu za život: ‘Odlučio sam odseliti iz Zagreba, najjača odluka ikad’

Ne patim na Zagreb

Pun mi je kufer općenito gužvi i prometa u Zagrebu, ne mogu to više podnijeti. Grad je postao previše skup sa dvoje ljudi sa prosječnim plaćama. Na Osijek gledam kao manji, mirniji grad bez gužvi, sa manje stresa.


Ne patim na Zagreb, u Osijeku sam bio par puta i grad kao grad mi se čini u redu za život. Okolica Zagreba me ne zanima jer sam opet poslom ovisan o Zagrebu i opet sam u gužvama i putujem s posla doma šest dana i obrnuto. Slavoniju i Slavonce sam uvijek volio, imam puno prijatelja Slavonaca i mislim da ćemo se brzo složiti.

Troškovi života niži

Najviše me zanima situacija oko posla. Ima li posla, je li ga teško naći i kakve su prosječne plaće što se tiče strukovnih zanimanja kao i može li sa sa tim plaćama normalno živjeti uz kredit, jer prije preseljenja moram pronaći posao. Računam da su troškovi života u Osijeku niži nego u Zagrebu, ali isto tako računam da su i plaće manje.

Ja u svojoj struci u Zagrebu u ovom trenutku mogu zaraditi 1 300 eura mjesečno. Što se tiče zaručnice ona je u državnoj i mogla bi zatražiti premještaj tako da je njezino pitanje posla više manje riješeno”, napisao je Redditovac i zamolio sve da mu daju savjete što se tiče preseljenja u Osijek.

Advent u Osijeku (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Skupo i u Osijeku

“Ono što tražiš od života (manje gužve, dosta zelenila, manje stresa) sigurno ćeš naći. Vjerujem da ćeš također naći i smatram da su ti promišljanja o svemu realna osim o nekretnini. U Osijeku ćeš starogradnju od 70 kvadrata platiti 140 tisuća eura. Gotovo je nemoguće naći odgovarajući trosoban stan za neku pristojnu cijenu. Cijene starogradnje u nekom normalnom stanju se kreću oko 2 000 eura za metar kvadratni”, bio je jedan komentar.

“Ja sam sad bio za Božić kod svojih u Osijeku na par dana i baš gledao nekretnine. Cijene su kao i svugdje otišle gore. Kao rođenog Osječanina me to šokiralo jer si prije godine mogao naći nešto normalno za 1000 eura po kvadratu, dok ćete sada taj isti stan morati platiti 1500 do 1700 eura po kvadratu. Teško ćeš naći jeftini stan ili kuću, jedino možeš iznajmiti stan nešto jeftinije nego u Zagrebu ili Splitu”.

Preselio iz Dalmacije u Zagreb pa požalio: ‘Trebao si ostati na brodu, nije ti još kasno’

Najbolje otići u okolicu Osijeka

“Ne znam gdje si ti u Osijeku našao stan od 100 kvadrata za 100 tisuća eura, a ako slučajno i jesi, bježi od njega. Situacija s nekretninama trenutno uopće nije nešto posebno bajna u odnosu na Zagreb, u onoj mjeri kako je nekad bilo. Novogradnja se sad prodaje između 2000-2200 eura, a većina vlasnika želi iskoristiti priliku pa svoje staro smeće prodaje za 1 800 eura za kvadrat”.

Bilo je onih koji su komentirali da se nekretnine po odličnoj cijeni mogu naći ne tako daleko od Osijeka.

“Meni je bliska osoba prošle godine u Antunovcu uzela kuću za 75 tisuća eura. Od tada sam bila par puta tamo i oduševljena sam. Kuća je u jako dobrom stanu, velika, dva kata, dvorište, garaža, ma sve. Imam poznanicu koja je prošle godine u Vukovaru kupila odličnu kuću za sličan novac. Ja živim u gradu gdje se za taj novac prodaju garaže i gledam ih zavidno”, bio je komentar.

Top grad po kvaliteti života

Najbolji savjet mu je pak dao jedan Osječanin koji već sedam godina živi u Zagrebu.

“Osijek je top grad po kvaliteti života i umjerenim cijenama, posebno u uslužnim djelatnostima u usporedbi sa Zagrebom. Cijene nekretnina su dosta otišle gore, ali su još uvijek niže nego u Zagrebu. Po meni je ključno ono treće, dakle ne posao kao posao nego što ti želiš raditi, u čemu si dobar i gdje se možeš razvijati u Osijeku. Drugačije je nego u Zagrebu, tako da taj dio moraš posložiti prije kupnje nekretnine.

Ako vam posao i nekretnine dozvoljavaju, savjetujem vam da probate naći posao u Osijeku i živjeti ovdje u najmu do godine dana. Nakon toga možete razmisliti o kupnji nekretnine jer morate vidjeti gdje vam odgovara život i što se uklapa u vas životni stil”, zaključio je Redditovac.


Komentari