Borci za slobodnu Palestinu izašli na zagrebačke ulice: Imaju posebnu poruku za Vladu

Prosvjed za slobodnu Palestinu u Zagrebu (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Novi je prosvjed u Zagrebu održala Inicijativa za slobodnu Palestinu. Ovoga puta na ulice našeg glavnog grada izašli su pod motom “Život, sloboda, pravda – marš za Palestinu”. Njihov zahtjev u suštini je jednostavan – traže “trenutni, trajni i bezuvjetni” prekid vatre u Gazi. Prosvjed je održan na Trgu žrtava Fašizma.

Bili smo u Pločniku na dan zatvaranja: Javio se grad, ima nade za nastavak rada

“Ovog puta, glasno ćemo marširati kroz centar Zagreba. Pokazat ćemo Vladi kako ni nakon tri mjeseca genocida u Gazi i nasilja koje izraelski režim provodi na ostalim okupiranim područjima, ne prestajemo govoriti o Palestini i ne prestajemo biti njeni ambasadori i ambasadorice”, glasila je objava u priopćenju iz Inicijative.

Prosvjed za slobodnu Palestinu (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Nekoliko zahtjeva

Glavni im je dakle zahtjev, “trenutni, trajni i bezuvjetni prekid vatre koji će omogućiti humanitarnu i medicinsku pomoć, pristup struji, vodi i gorivu te potragu za nestalima”. Naglasili su i da ponovno traže oslobođenje preostalih 129 izraelskih taoca držanih u Gazi i najmanje 10.000 Palestinaca i Izraelaca koji se protive aparthejdu, ratu i genocidu, a koje je Izrael proizvoljno i nezakonito pritvorio, bez prava na pošteno suđenje.

Od Vlade traže da prizna Palestinu kao državu, kao što su to nedavno najavile Španjolska, Irska i Slovenija.


Prosvjed za slobodnu Palestinu (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Poruka za Vladu

“Više od 130 zemalja svijeta priznaje državu Palestinu. Među onima koji to još nisu učinili su SAD i većina europskih zemalja, uključujući Hrvatsku”, kažu u Inicijativi za slobodnu Palestinu.


Komentari