Udruge građana pohvalile prijedlog izmjena GUP-a: Nadaju se strategiji s nula otpada

Marko Košak iz Zelene akcije (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Udruge građana u petak su se očitovale o predstavljenim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba. Građanska inicijativa Maksimir za Zagreb i Zelena akcija pohvalile su odluku o izuzimanju spaljivanja otpada jer vjeruju da takav korak vodi prema održivijoj budućnosti.

“Jedna od najznačajnijih promjena u novom GUP-u je isključenje opcija termičke obrade otpada, odnosno spaljivanja. Lokacije koje su do sada bile predviđene za ovu svrhu uklonjene su iz plana, što ukazuje na veliki zaokret prema održivijim praksama gospodarenja otpadom”, stoji u priopćenju inicijative Maksimir za Zagreb i Zelene akcije.

Javno izlaganje vezano uz Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba održano je u ponedjeljak u Muzeju suvremene umjetnosti. Javna rasprava o prijedlogu izmjene i dopune GUP-a traje do petka 12. srpnja.

Predstavljanje prijedloga izmjena GUP-a u Muzeju suvremene umjetnosti
(Foto: Darko Tomas / CROPIX)

‘Zagreb sad ima priliku uvesti strategiju bez otpada’

“Uklanjanjem termičke obrade otpada, Zagreb se sada može fokusirati na razvoj kvalitetnog plana gospodarenja otpadom”, napisale su udruge, koje vjeruju da će održiva rješenja učinkovito rješavati problem otpada na način koji također vodi brigu o zdravlju ljudi i okoliša.

Naglasili su da ostatak koji se ne može reciklirati treba iskoristiti u industriji i građevinarstvu, a krajnji minimum neutralizirati za sigurno odlaganje. Marko Košak iz Zelene akcije tvrdi da Zagreb sada ima priliku odabrati bolja rješenja temeljena na provedbi strategije zero waste (nula otpada), koju su usvojili veliki europski gradovi, poput Barcelone i Münchena.

“No, dio takve strategije nikako nije priprema i slanje otpada na spaljivanje u druge sredine, bilo u spalionice ili u cementare, kako se krenulo planirati kroz studiju za CGO Zagreb”, upozorio je.


Prosvijed “Stop spalionici Rebro”
(Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

‘Spalionica ni nije bila u skladu s GUP-om’

Maris Špero iz GI – Maksimir za Zagreb istaknula je da spalionica u sklopu bolničkog kompleksa na Rebru ni do sada nije bila u skladu s GUP-om. “S obzirom na kompletno izuzimanje termičke obrade otpada iz novog GUP-a, ne može ni biti dijelom razvoja ovog grada”, naglasila je.

Trpimir Goluža: ‘Izmjena zagrebačkog GUP-a bez nužnih poteza i jasne prometne strategije’

Iz udruga su poručili da Zagreb treba ostati pri održavanju suradničkog pristupa kako bi se buduće strategije urbanističkog planiranja i gospodarenja otpadom razvijale uz sudjelovanje zajednice i stručnjaka.


Komentari