Tomašević o gorućoj zagrebačkoj temi: ‘Očito su neki zaboravili što se dogodilo u gradu’

Tomislav Tomašević (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, odgovorio na kritike na račun održavanja zelenih površina u gradu.

Zagreb kupuje rabljene tramvaje: Objavljeno odakle dolaze i koliko su stari

Naime, posljednih tjedana građani se sve više žale na nepokošenu travu, zapuštene travnjake i dvorišta, komarce…

Opširno je Tomašević odgovorio na te optužbe.

”Očito smo zaboravili, ili su neki zaboravili, da je Grad Zagreb pogodila najteža oluja u povijesti Zagreb. DHMZ je rekao da je jačina vjetra koji je puhao 19. srpnja najjači vjetar otkad se provode mjerenja, a to je u zadnjih 160 godina. Znači, imali smo najjaču oluju u povijesti Zagreba. Brojka oštećenih stabala je 10.000 u Zagrebu”, podsjetio je.

Olujno nevrijeme je čupalo i lomilo stabla (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Objasnio je da je nakon oluje prioritet bilo raščišćavanje grada kako bi grad mogao funkcionirati.


”Prioritet je bilo raščišćavanje grana koje je bilo potencijalno opasno. U tom smislu Zrinjevac je sa svim svojim kapacitetima, a radi se o istoj firmi koja se bavi održavanjem zelenih površina, bio tada primarno angažiran na čišćenju posljedica nevremena”, odgovorio je.

Nevrijeme je stvorilo veliku materijalnu štetu (Foto: Damir Krajac /CROPIX)

Podsjetio je da je još u srpnju najavio da će raščišćavanje trajati do rujna, i to uz pomoć dodatnih kapaciteta privatnih poduzeća.

”Ta poduzeća su angažirana i sada oni raščiščavaju. Ta sanacija je naravno izbacila iz ritma košnju koju provodi Zrinjevac. Svatko tko ima doma dvorište zna koliko je rasla trava ovo ljeto. Svatko. Trava raste kao luda jer smo od svibnja imali praktički tropsku klimu.

Ogromne količine kiše u kombinaciji s jako visokim temperaturama dovele su do nevjerojatnog rasta trave kakvog nije bilo ni jedno ljeto. Uostalom, pa mi smo upravljali Zrinjevcem i gradskim poduzećima i prošlo i pretprošlo ljeto. Koje ljeto smo imali takvih problema s košnjom? Imamo kombinaciju nezabilježenih vremenskih uvjeta u Hrvatskoj s najjačom olujom u povijesti Zagreba”, zaključio je.

Stanje s komarcima

Osvrnuo se i na problem komaraca u gradu za koje kaže da ove godine zabilježeno manje prijava zbog komaraca nego prošlog i pretprošlog ljeta. ‘‘Suzbijanje komaraca ne da ide normalno, nego ide i pojačano. Programi su pojačani i radit će se do kraja godine‘‘, kazao je i pozvao građane da se jave tvrtkama koje se time bave.

‘‘Imali smo manje prijava građana ove nego prošle godine. Sada smo imali prijave zbog komaraca na Jarunu i ovog petka se ide dodatno suzbijati komarce‘‘, najavio je.

 


Komentari