Sedam novosti oko otpada u Zagrebu: Miču se zeleni otoci, neće više biti ni žutih vrećica po ogradama

Gradonačelnik Tomislav Tomašević (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su konferenciju za medije na kojoj su objavljene novosti u modelu prikupljanja otpada.

”Više od dvostruko biootpada odvojeno je u prvoj polovici godine u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Miješani otpad koji se odlaže na Jakuševec smanjio se za 22 posto.

Zagrepčani godinu dana žive s plavim ZG vrećicama: Evo tko je platio najviše kazni zbog otpada

Drugi cilj je bio micanje što više spremnika s javnih površina. Postigli smo da je oko 50 posto kanti maknuto s javnih površina. U centru su uklonjene gotovo sve kante, ostao je još jedan broj kanti poslovnih korisnika”, rekao je. Dodao je da Zagreb ima jednu od najnižih cijena odvoza otpada u Hrvatskoj.


Najavio je sedam mjera za otpad u Zagrebu.

Grad preuzima financiranje boksova

Najavio je i da Grad preuzima financiranje izgradnje boksova za otpad u stambenim zgradama. Svima koji su boksove već platili iz pričuve taj će se novac refundirati. ”Grad će to plaćati još cijele iduće godine, a nakon tog sufinanciranja više neće biti”, istaknuo je.

Zeleni otoci odlaze u prošlost

Najavio je da se počinje i s ugradnjom polupodzemnih spremnika koji će zamijeniti zelene otoke za papir, staklo… ”U centru grada ih nismo mogli raditi jer je gusto izgrađeno, ali izvan centra nema smisla da se to ne radi. Zašto to radimo? Zato što sadašnji spremnici nemaju dovoljno kapaciteta, pogotovo za na primjer plastiku. Polupodzemni imaju veći volumen na istoj površini. To će biti samo za plastiku, papir i metal i moći će ih koristiti samo građani, ali ne i privatni korisnici”, objasnio je Tomašević.

Odvoz otpada u Zagrebu (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Rekao je da sada slijedi javna nabava za polupodzemne spremnike, a onda će se i odrediti lokacije u gradu na kojima će ih se postaviti. ”Očekujemo oko 300 lokacija na kojima će biti oko 900 polupodzemnih spremnika i da ćemo to završiti kroz neke tri godine”, kaže.

Podzemni spremnici u centru grada

Kada je riječ o centru grada, tu se nastavlja s postavljanjem podzemnih spremnika. ”Ugrađeno ih je dosad 25. Do svibnja sljedeće godine trebali bi cijeli centar grada imati pokriven podzemnih spremnicima i od tada će se ukinuti ostavljanje vrećica na javnoj površini”, najavio je.

Kante i kontejneri u centru grada, ilustracija (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Novi kamioni za Čistoću

Treća od sedam Tomaševićevih mjera za otpad su i novi kamioni za Čistoću. Naručeno ih je već 15 novih, a očekuje se kupovina njih još 25. ”Pojačat ćemo i kapacitete radnika Čistoće. Imamo natječaj za 150 radnika. Planiramo u Čistoći zaposliti još 200 radnika”, kaže Tomašević.

Mjera za obiteljske kuće

Peta mjera odnosi se na obiteljske kuće koje će sve dobiti kante za plastiku. ”Trenutno imamo 90.000 kućanstava koja koriste usluge odvoza čistoće, a koja koriste žute vrećice koje vješaju na ograde. Od siječnja počinje podjela svima kanti za plastiku”, najavio je graodnačelnik.

Zeleni otoci u Zagrebu (Foto: Čitatelj/Zagreb.info)

Educiranje građana

Jedna od mjera je i educiranje i informiranje građana o odvozu otpada. Tomašević je pozvao sve da skinu aplikaciju MojOtpad u kojoj se mogu dobiti sve informacije o terminu odvoza otpada, ali i gdje se odlaže koja vrsta otpada.

Kažnjavanje zbog otpada

Sedma mjera je povećanje financija za kažnjavanje nepravilnosti.

”Apsolutno je nepravedno prema onima koji se pridržavaju pravila i kupuju vrećice da nema sankcija za one koji to ne rade. Zaposlit ćemo nove komunalne redare, ali i nove radnike u Čistoći koji će se baviti kontrolom odlaganja otpada. To znači ugradnju videonadzora na sve zelene otoke, polupodzemne i podzemne spremnike.

Bijesna Zagrepčanka zbog situacije u svojoj ulici: ‘Sramite se, djeca vam idu preko puta u vrtić’

Što se tiče kazni, o tome smo već informirali još na početku novog modela. Samo bih rekao koliko smo unaprijedili kapacitete u zadnjih mjesec dana i podsjetio bi građane da se, kao u tramvaju, mogu švercati, ali ako vas uhvate dobit ćete kaznu. Čistoća je samo u rujnu ove godine, govorimo samo o radnicima Čistoće, bez kazni komunalnih redara, napisala 2056 kazni”, poručio je Tomašević.

Zatvara se Boogaloo?

Gradonačelnik je komentirao i vijest da bi se uskoro mogao zatvoriti klub Boogaloo.

”Upravo vijeće pučkog otvorenog učilišta će odlučiti o daljnjem upravljanju prostorom kako bi se mogli održati programi do kraja natječaja. Taj prostor po zakonu mora ići u javni natječaj, a ako su neki programi zakazani do kraja godine moći će se održati. Međutim, ako se i netko drugi prijavi u tom prostoru će moći održati program. Pučko učilište će uskoro donijeti odluku pa ćete sve znati na vrijeme”, poručio je.

Šok u Zagrebu, zatvara se omiljeni noćni klub: ‘Imao sam loš osjećaj da se nešto kuha i sprema’

Tomašević izgubio vlast u jednoj gradskoj četvrti

Osvrnuo se i na to da je jedan njegov vijećnik Zdenko Gržin odlučio prikloniti HDZ-u i Stranci rada i solidarnosti – Bandić Milan 365 te je s mjesta predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad smijenjen Tomislav Vukoja iz Možemo.

”Mi imamo 650 vijećnika u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, i taj jedan je očito promijenio stranu. Drago mi je Bandić 365 i HDZ koalicija izvrsno surađuje. Sretan put ovome koji je promijenio stranu”, kazao je kratko.


Komentari