Roditelji-odgojitelji pobjesnili na Tomaševića, idu u pravnu bitku: ‘Preko noći žele obitelji i djecu ostaviti gladne!’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je trajno ukidanje mjere Roditelj-odgojitelj (RO) poslano na javno savjetovanje, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) reagirala je priopćenjem na svojim stranicama.

“Zgroženi smo postupkom – da nema ranijeg dijaloga s nama, socijalnim partnerom, predstavnicima korisnika mjere, pa i samim sadržajem prijedloga, kojim preko noći žele obitelji i DJECU ostaviti gladne, unoseći pomutnju među korisnike, unoseći nemir, odlučili smo se obratiti odvjetniku jer vjerujemo u stečena prava”, poručili su iz HURO-a.

Dodaju kako je Grad ignorirao traženi sastanak te kako je “nedopustivo je da se ignorira tolika socijalna skupina, plus minimalno 3 djece po obitelji, te da se dovodi u pitanje egzistencija istih na osnovi jedne političke odluke”.

Sastanak 16. studenog

Iz HURO-a su za Zagreb.info otkrili kako će sastanak o mjeri RO naposljetku ipak biti održan u Gradskom uredu za demografiju, 16. studenog oko 14:00 sati.

Dodali su kako nisu zadovoljni što će na sastanak biti pozvana i udruga Obitelj 3plus s obzirom da su upravo oni predložili da se mjera suspendira na sedam godina, čime su vjerojatno povrijedili i svoje vlastite članove koji su isto tako u statusu roditelja-odgojitelja.

“Postoji nada da se prijedlog povuče, doradi. Naš cilj je sačuvati mjeru, neka se osnuje radna skupina sa stručnim ljudima poput demografa koji će analizirati cjelokupnu mjeru. Uopće se ne gleda socijalna strana”, komentirali su iz HURO-a uoči najavljenog sastanka svoja očekivanja.


Podsjetimo, Gradska Vlast je ranije tijekom dana ustvrdila kako mjera roditelj-odgojitelj nije bila dobro definirana kad se uvela 2016. u smislu mjerljivih ciljeva (od utjecaja na demografska kretanja, do kratkoročnih i dugoročnih učinaka na korisnike, posebno djecu vrtićke dobi i položaj žena korisnica na tržištu rada, izloženost riziku siromaštva i druge vezane socijalne učinke).

“U razdoblju od 2016. – 2020. u Gradu Zagrebu je broj treće i više rođene djece porastao za 236, dok je ukupan broj živorođene djece u istom razdoblju pao za 255. S druge strane, porast broja stanovnika u Zagrebu je prema podacima Ureda za demografiju u periodu 2011. – 2020. u uzlaznom trendu. Novi popis stanovništva iz ove godine također pokazuje da je Grad Zagreb u proteklih 10 godina dobio 18 768 stanovnika. Drugim riječima, porast broja stanovnika u Gradu Zagrebu posljedica je prvenstveno migracija”, zaključio je Grad.

Dodali su i kako se za iznos od  1,8 milijarde kuna, moglo izgraditi 27 vrtića.

I dok se očekuje javno savjetovanje, HURO se priprema za sastanak s Gradom, a također su zamjerili što su dosadašnje informacije o mjeri RO-a doznali iz medija, a ne iz izravne komunikacije s Gradskom vlasti.

Najnoviji razvoj mjere roditelj-odgojitelj komentirao je za Zagreb.info i predsjednik zagrebačkog HDZ-a i zastupnik u skupštini Mislav Herman.


Komentari