‘Rješavamo stvari koje su stajale desetljećima’ Tomašević prokomentirao svoj mandat: ‘Mi smo svjetlosnim miljama udaljeni od načina na koji je radio Milan Bandić’

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Prošlo je dvije godine otkako je Tomislav Tomašević preuzeo upravljanje Zagrebom. U tom se periodu suočio s brojnim izazovima, od pobune roditelja odgojitelja zbog revidiranja mjere, problema nedostatka mjesta u vrtićima, uveo je novi model odvoza otpada na koji su uslijedile brojne kritike, a nemirno je i i ZET-u.

Iz Možemo objavili: Tomaševića nakon dvije godine podržava više od pola Zagrepčana

Zadnjih dana, osim nepokošene trave, građani imaju problem i sa divljim svinjama. Gradonačelnik tvrdi kako ih je bilo i ranije te da to nije ništa neobično ni za druge europske metropole.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“S lovačkim udrugama radimo kontrolu populacije. Ova zima je bila toplija, veća je populacija divljih svinja, ali ne bi trebalo biti većih problema”, kaže gradonačelnik koji smatra kako divlje svinje sigurno ne bi s Medvednice došle do Prečkog zbog kontejnera s hranom. “Ne treba ih hraniti ni prilaziti im, ali nikakvih agresivnih incidenata s njima dosad nije bilo. U svakom slučaju, nemojte ih hraniti”, poručio je Tomašević građanima u razgovoru na N1.

Stadioni u Zagrebu

Gradonačelnik je najavio rušenje maksimirskog stadiona te istaknuo kako će za njega biti otvoren međunarodni natječaj.


 

Za projekt obnove tribina postojećeg stadiona u Kranjčevićevoj nije potrebno raspisivati natječaj, ali prema njegovim riječima, pozvan je Arhitektonski fakultet i dva privatna arhitektonska ureda da izrade idejni projekt.

“Arhitektonski fakultet je bio najpovoljniji i izabrano je njihovo rješenje, a sad ide javni natječaj za glavni i izvedbeni projekt”, rekao je Tomašević, a osvrnuo se i na komentar na optužbe arhitekta Otta Barića da je tako radio Milan Bandić.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“Arhitektonski fakultet je dobio posao, Arhitektonski fakultet. Mi smo svjetlosnim miljama udaljeni od načina na koji je radio Milan Bandić. Mogli smo direktno dodijeliti posao, ali smo tražili tri ponude. Nije bilo nikakvog sukoba interesa i to je to”, poručio je.

No, gradonačelnik upozorava kako je stadion u Kranjčevićevoj dio plana kojim će se realizirati maksimirski stadion.

Obnova zgrada

Tomašević ističe da je ponosan što je s 2 milijuna eura došao na 185 milijuna eura za obnovu javnih zgrada. Što se tiče obnove privatnih zgrada, Grad ih sufinancira s 20 posto.

Gradonačelnik kreće u rat s grafitima: Vlasnici mogu odahnuti, Grad će snositi sve troškove

“Ministar Bačić je treći ministar graditeljstva otkako sam postao gradonačelnik. Stvari su se ubrzale, stvari idu. Jako sam nezadovoljan, ali i ministar, gradnjom zamjenskih obiteljskih kuća. Izgrađenih je nula. Ministar Bačić je obećao da će biti do kraja godine pa ga držim za riječ”, govori. Dodaje i kako smatra da Bačić radi dobar posao i da je uspio ubrzati stvari na terenu.

Osvrnuo se i na pitanje prireza poručivši kako se nije zaletio izjavom da će podići porez na dohodak. “Zagreb gubi milijardu kuna kojima sufinancira javni prijevoz”, govori gradonačelnik.

Problemi ZET-a

Gradonačelnik je istaknuo kako su vozila ZET-a ispravna jer da u suprotnom ne bi smjela izaći na teren.

“U tome je i problem s voznim redom. Ako je vozilo neispravno, ono mora otići u garažu. Kupili smo 65 novih autobusa, od tri različita proizvođača. Nemoguće je da su sva neispravna”, kaže.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

“Tramvaji nisu kupljeni 20 godina. Jedan novi tramvaj košta 2 milijuna eura, za toliko možete izgraditi mali vrtić. Rješavamo stvari koje se nisu riješile desetljećima.” Da nema subvencije javnog prijevoza, karte bi, kaže gradonačelnik, bile pet ili šest put skuplje.

Dodaje kako rade sve da ne dođe do rasta cijene usluga”, kaže Tomašević. Na pitanje može li jamčiti da neće rasti cijene usluga, gradonačelnik kaže da ne može jamčiti ništa jer ne zna kakva će biti situcija s inflacijom i ostalim faktorima na koje on ne može utjecati, no napominje kako cijene usluga nisu rasle te kako je preuzeo grad na rubu bankrota.

‘Ići ćemo prema autobusima na vodik’ Tomašević iz Rijeke poručio: ‘Želimo solare na školama, vrtićima, komunalnim poduzećima’

Tomašević odbacuje optužbe vezane uz suradnju s CIOS-om i glomaznim otpadom. Kaže kako grad sam zbrinjava glomazni otpad. “Sve smo to riješili jer smo građanima obećali da će grad sam raditi one stvari koje može”, kaže.

Komentirao je i kako je povećan broj zahtjeva za upise u vrtiće, ali da će točne brojke imati za 10-ak dana.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

“Sljedeća godina će biti puno lakša i mislim da do kraja mandata možemo ostvariti cilj da ne bude neupisane djece. Kad smo preuzeli Grad je bilo mnogo neupisane djece. To je problem koji traje preko 20 godina i ne može se riješiti preko noći.”

Tomašević kaže i kako misli da može biti realno obećanje o besplatnom vrtiću za sve, ali uz pomoć države. Grad Zagreb već ima najnižu cijenu vrtića među velikim gradovima. “Nije nerealno, ali će država morati dati doprinos u subvencioniranju”, kaže.

Izlazak na izbore

Gradonačelnik se osvrnuo na parlamentarne izbore u koaliciji sa SDP-om, poručivši kako se o tome razgovara, ali nije htio izaći s detaljima. Kaže kako je vjerojatna postizborna koalicija, ali što se tiče predizborne koalicije kaže kako moraju najprije sve riješiti pa tek onda izaći u javnost.

‘Ne mogu obećati da neće’ Tomašević odgovorio hoće li biti poskupljenja

Izbore, kaže, očekuje u proljeće sljedeće godine. Otkrio je i kako, zbog HDZ-ovog, prekrajanja izbornih jedinica, on više neće biti u prvoj izbornoj jedinici.


Komentari