Renato Petek ozbiljno optužio Tomaševića da skriva informacije o odronu na Jakuševcu, evo što mu je on odgovorio

Renato Petek (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Prije pola godine na Jakuševcu se dogodio odron otpada i još uvijek se ne zna točan razlog nesreće u kojoj je stradao radnik Čistoće. Upravo je oko toga SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek objavio status na Facebooku u kojem je obavio rješenje Državnog inspektorata.

Kako navodi u statusu riječ je o službenom dokumentu, obvezujućem Rješenju Državnog inspektorata temeljenog na nalazima inspektora na odlagalištu Prudinec – Jakuševec poslije odrona krajem 2023. godine.

„Ono je do danas bilo skriveno od strane gradonačelnika Tomaševića, Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Napominjem da sam dokumente dobio anonimno, provjerio im autentičnost i objavljujem ih kao dokaz da su prije odrona na plohi 6/2 tijekom 2023. godine izvođeni radovi izgradnje sustava privremenog otplinjavanja protivno građevinskoj dozvoli i glavnom projektu!“, piše u statusu Petek.

Odlučili su sakriti dio dokumenta

Kaže kako je zabrinut za sve građane zbog ugroze zdravlja i opće sigurnosti, jer, prema njemu, ovaj dokument dokazuje nekompetentnost onih koji upravljaju odlagalištem u Holdingu i Gradu Zagrebu te da su utvrđene propuste skrivali od javnosti.

„Iz Zagrebačkog Holdinga i Grada Zagreba odlučili su dio činjenica sakriti od javnosti, a propuštena je i prigoda da se na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode javnosti objelodane svi dokumenti o situaciji na Jakuševcu poslije odrona, no tadašnja predsjednica Sandra Benčić tu sjednicu, a poslije najave, nikad nije održala. Sada je jasno i zašto“, smatra Petek.

Nadalje, navodi u statusu da iz Rješenja Državnog inspektorata proizlaze obaveze koje je dobio Zagrebački Holding ako želi izbjeći financijske kazne te da na plohi 6/2 i dalje ne ostane na snazi obustavlja daljnje gradnje, tj. odlaganje i ugradnja otpada: točno do današnjeg dana, a u roku od 90 dana, morali su uskladiti građenje sustava privremenog otplinjavanja s građevinskom dozvolom i glavnim projektom ili će u dodatnih 90 dana ukloniti nezakonito izgrađen dio sustava privremenog otplinjavanja.


(Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Iznevjerili su povjerenje građana

Petek navodi da je ovo poraz političke opcije koja je obećala riješiti problem gospodarenja otpadom, jer nisu preuzeli odgovornost primajući rješenje te su po njemu sakrili činjenice i manipulirali javnost puštanjem dokumenata starih desetak i više godina o pronađenoj vodi u tlu odlagališta, insinuirajući time moguć razlog odrona smeća. Prešutjeli su pritom reći koji su sporni radovi izvođeni na plohi 6/2 tijekom 2023. godine, što je doba odgovornosti sadašnje vlasti u Zagrebu.

„Nažalost, i ova nova generacija političara u koju su mnogi građani polagali nadu da bi poslije Bandića mogli donijeti toliko potrebnu promjenu, iznevjerila je njihovo povjerenje. Razočarali su po pitanju preuzimanja odgovornosti, transparentnosti i otvorenosti u komunikaciji oko situacije u kojoj su se našli. Razočarali su i jer nisu riješili problem, nisu i neće zatvorili odlagalište te uredili cjelovit i održiv sustav gospodarenja otpadom. Sklepano rješenje oko gradnje CGO-a u Resniku, koje su poslije odrona otpada predstavili, zasigurno to nije“, Poručuje Petek.

Inzistirat će na javnoj objavi cjelokupne dokumentacije od svih inspekcija koje su bile poslije odrona na Odlagalištu Prudinec Jakuševec te se pita možemo li vjerovati da ekipa iz Holdinga i Grada neće ponovno ugroziti zdravlje te sigurnost radnika i stanovnika ako su bili do sada neiskreni i obavljali radove protivno izdanim dozvolama.

Iz Grada priznali da voze plastiku na Jakuševec: ‘Nakon odrona i eksplozije prijeti li nam sad i požar’

Opasnost od katastrofe

Petek je dodao kako se ovdje radi o opasnosti od katastrofe koja može ozbiljno ugroziti zdravlje i sigurnost stanovnicima cijelog Zagreba. Riječ je o izuzetno kompleksnim radovima na odlagalištu otpada na kojem su se odroni i nesreća već dogodila. „Na neka ćemo pitanja dobiti odgovor i moći sve zaključiti kada dođe službeno mišljenje sudskih vještaka vezanog uz utvrđivanje uzroka i okolnosti zbog kojih je došlo do odrona“, zaključuje Petek.

Zamjenik gradonačelnik Luka Korlaet rekao je kako su nalazi inspekcija pri kraju i vrlo skoro će se početi sa sanacijom, prenosi Radio Sljeme. “Uprava daje sve od sebe da se stvari napokon izvedu na čistac i da se sazna kakvo je točno stanje te da se započne sa sanacijom”, rekao je Korlaet te napomenuo da je brdo Jakuševec naslijeđena situacija.

Optužbe su netočne

Iz Grada Zagreba vezano uz optužbe Renata Peteka su nam rekli da su tvrdnje da je Zagrebački holding od 2023. godine izvodio radove privremenog otplinjavanja netočne jer je privremeno otplinjavanje započelo još 2014. godine, i od tada se kontinuirano provodi.

“Smatramo da je prethodna uprava Zagrebačkog holdinga s time krenula 2014. godine kako bi se odgovorilo na probleme sa zadržavanjem vode u tijelu odlagališta i u zdencima za otplinjavanje, o čemu smo izvjestili javnost još u siječnju ove godine. Tada smo i objavili dokumente iz 2008. i 2012. godine koje smo otkrili u istrazi oko odrona. Kao dokaz, prilažemo izvedbeni projekt iz 2013. godine, koji je 2014. godine dobio suglasnost glavnog projektanta”, pojašnjavaju u Gradu.

Izvedbeni Projekt Privremenog Otplinjavanja by hanaivk on Scribd

Vezano uz radove na privremenom otplinjavanju, Državni inspektorat je u svom rješenju od 26. siječnja 2024. godine tražio da se dokumentacija uskladi s radovima ili da se ukloni sustav privremenog otplinjavanja, kažu u Gradu.

Odmah po zaprimanju rješenja, Zagrebački holding je pokrenuo usklađenje dokumentacije odnosno izmjenu građevinske dozvole, a prošli tjedan je zatražio od Državnog inspektorata obnovu postupka s ciljem produljenja roka.

“Naime, u izmjene građevinske dozvole je uključeno više upravnih tijela, a produljenje roka je važno i kako bi u međuvremenu postao poznat rezultat vještačenja koje provodi Općinski sud u Zagrebu. Jedino sudsko vještačenje može dati odgovor što je uzrok odrona te shodno tome koje su mjere sanacije koje je potrebno provesti.

Temeljem dokumenata koje smo objavili u siječnju ove godine, uvjereni smo da je do odrona došlo zbog velike količine vode u tijelu odlagališta, koja se zadržava zbog poteškoća u drenaži, što je prethodnoj upravi Zagrebačkog holdinga bilo poznato još 2008. godine”, poručuju iz Grada.


Komentari