Ponovno prekinuto suđenje Bandiću i suradnicima: Aferi Agram nikako da se presudi

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Obrane gradonačelnika Milana Bandića i ostalih koje USKOK tereti za malverzacije s gradskim zemljištem, zbrinjavanjem otpada, nezakonitim zapošljavanjem i korištenjem gradskih vozila, čime je grad oštećen za oko 25 milijuna kuna, poznate pod nazivom “afera Agram” – ponovno su uspjele odgoditi suđenje na neko vrijeme, prenosi TELEGRAM.

Zbog natezanja optužbe i obrane oko nezakonitih dokaza, sudski spis opet će biti poslan na Vrhovni sud RH. Iz tog će razloga suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu, koje je već dosta odmaklo, morati biti prekinuto. Kada će biti nastavljeno – još je neizvjesno.

Obrana sada traži da se iz sudskog spisa, kao nezakonit dokaz, izdvoji presuda Dragutinu Kosiću – bivšem ravnatelju Ustanove za upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba. Košić se na samom početku ove afere nagodio s USKOK-om priznavši da je uz suglasnost gradonačelnika Bandića te bivšeg šefa Zagrebačkog holdinga, Slobodana Ljubičića, nezakonito zaposlio neke ljude u Ustanovi kojoj je bio na čelu.

Za navedeno  je dobio uvjetnu kaznu. USKOK je tu presudu želio na temelju sporazuma pročitati među dokazima, dok se obrana tome usprotivila.

Iako se o nezakonitim dokazima više puta odlučivalo u ovom procesu, obrana je pronašla novi argument kojeg će morati razmatrati Vrhovni sud RH. Odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja zastupa jednog od Bandićevih suoptuženika, Miljenka Benka – bivšeg direktora Čistoće, kao argument protiv čitanja presude Kosiću priložila je odluku Suda EU iz Luksemburga s kraja prošle godine.

Taj sud je, odlučujući o jednom slučaju iz Bugarske, zaključio kako se objavom imena ostalih okrivljenika, uz ime onog koji se nagodio s tužiteljstvom, njima zapravo krši pravo na presumpciju nevinosti. Nikoga se, prema Sudu EU, ne smije smatrati krivim prije nego što mu sud tu krivnju pravomoćno ne dokaže. Stoga bi u presudama, na temelju sporazuma, trebalo jasno navesti da se samo određeni okrivljenik nagodio s tužiteljstvom te da se ostalima još sudi.


Na početku afere Agram s USKOK-om se nagodio i Ante Dodig, koji je bio direktor u Gradskoj plinari. Priznao je da je s Ljubičićem i poduzetnikom Petrom Pripuzom sudjelovao u problematičnom zapošljavanju izvjesne Tihane Colić na mjestu pomoćnice direktora u toj gradskoj tvrtki.

Danas je i odvjetnik Anto Nobilo koji brani Pripuza, zatražio da sud kao svjedokinju ispita Anu Stojić-Deban koja bi trebala potvrditi da je u Gradskoj plinari bilo upražnjeno radno mjesto, na koje se Tihana Colić već ranije javljala, a Ljubičić je dao nalog da ju se tamo zaposli bez da je Petar Pripuz to uopće znao, prenosi TELEGRAM. I o tom dokaznom prijedlogu bit će odlučeno tek kad se suđenje nastavi.


Komentari