Plenković objavio: ‘Imamo više od 76 ruku’

Andrej Plenković (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Tehnički premijer Andrej Plenković ovih bi dana mogao do kraja dogovoriti ključne obrise buduće vladajuće većine. Danas je objavio da već sad ima preko 76 ruku i da kreće u formiranje treće vlade zaredom.

Plenković se danas sastao sa zastupnicima koalicije koja je dosad podržavala HDZ-ovu većinu u saboru (HDZ, HNS, HDS i HSU). Sutra će se, pak, održati ključan sastanak manjinskih zastupnika, na kojem bi trebao biti dogovoren model podrške većini HDZ-a i DP-a, a potom će se s manjincima sastati i Plenković.

Kako piše Jutarnji list Plenković je pristao na glavni uvjet Domovinskog pokreta da SDSS ne bude dio većine i time je otvorio put za formiranje nove Vlade. Nagađa se kako bi nova parlamentarna većina trebala brojiti oko 80 zastupnika, čak i bez prisustva SDSS-a. U tom bi slučaju bila riječ o najuvjerljivijoj većini u Saboru, koju je Plenković imao dosad, iako je na izborima po broju glasova osvojio samo 61 mandat.

Andrej Plenković, tehnički predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
(Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Manjinci slomljeni

Iz DP-a su neslužbeno poručili za Jutarnji kako je, prema njihovim informacijama, pet manjinaca, dakle svi osim SDSS-ovih zastupnika, odlučilo podržati vladajuću većinu sastavljenu od HDZ-a i DP-a.

“To je, kako je nama rečeno, gotova stvar i mi tek od sutra u biti počinjemo s pravim pregovorima. Na žalost, izgubili smo čak 17 dana na nešto što se teško mogu nazvati pregovori, jer se odlučivalo samo o jednom našem uvjetu, a za koji su svi u HDZ-u znali da od njega nećemo odustati.

Sada se napokon može pristupiti konkretnim programskim pregovorima i valja se nadati da se i to neće oduljiti kao ovi pretpregovori, jer ćemo u tom slučaju biti bliže tehničkoj, nego pravoj Vladi”, kazao je sugovornik iz DP-a.


Napokon pomak: ‘Blizu smo dogovora, u utorak moguć obris nove parlamentarne većine’

 

 


Komentari