PENAVA POTVRDIO ONO ŠTO SU SVI ČEKALI: Gradonačelnik Vukovara kandidirat će se za šefa Domovinskog pokreta

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Gradonačelnik Vukovara, ali i najnoviji član Domovinskog pokreta, Ivan Penava, održao je konferenciju za medije na kojoj je javnost obavijestio kako će se kandidirati za predsjednika stranke. Mjesto je to koje je donedavno obnašao Miroslav Škoro, a Penava govori kako odluku o napuštanju stranke od strane Škore ne može komentirati. S njim se, kaže, nije čuo od prije izbora.

Škoro je nakon ostavke rekao da su mu dvije najveće greške bile ne zaokruživanje Grabar-Kitarović i isticanje da Plenković ne može biti premijer. Penava je upitan za prokomentira navedeno pa govori: “Ne poznajem kompletan život i djelo Škore da bih sudio o njegovim greškama. Mislim da je ova prva pogreška bila pogreška. Znam što je mislio, ali ne može biti apsolutni znak jednakosti između SDP-a i HDZ-a. Ovo drugo, ja bih rekao da se to u politici ne radi. Nije velika pogreška s obzirom koliko je dugo Škoro bio u poziciji u kojoj je. Kad to promatram s distance, to nije bio primaran razlog. Da nije bilo te izjave, Plenković bi našao neku drugu. Izjava je bila malo zelena, istrčalo se s njom bez razloga. U drugom kontekstu čvrsto stojim na poziciji da ta izjava nije izazvala onaj efekt koji dio medija i biračkog tijela HDZ-a misle da jest. I da nije bilo te izjave, ishod što se tiče koaliranja bi bio isti”, smatra.

Govoreći o stranci, tvrdi kako se ista pokazala kroz vrijeme i kako je ostvarila veliki uspjeh na parlamentarnim izborima, a tvrdi kako ima potrebnu esenciju, strukturu koju je, govori, proučio sa svojim timom. “Bilo bi suludo praviti se da je DP neokrznut svim događajima koji su prethodili ovom današnjem”, tvrdi dalje.

Konkurencija

Govoreći o unutarstranačkim izborima, kaže kako bi volio da je više kandidata za šefa DP-a te kako bi u budućnosti htio da se dogodi unutarstranačka utakmica kako bi se onda moglo razgovarati argumentima.

Naposljetku, dodaje da je on i opcija kojoj pripada “jedan od rijetkih političara koji je vjerodostojan”.


Ipak, nije htio govoriti o mogućoj suradnji s HDZ-om. “Za suradnju smo otvoreni prema svima koji će podržati programske osnove koje zastupam. Ni u primisli naivan da će to biti uvijek sto posto, ali kad je riječ o koalicijama postoje neke pozicije koje dogovorite i očekujem da se u budućnosti toga i držimo. Sve političke opcije, osim onih koje nam se dijametralno kose sa svjetonazorom, a to je SDSS u ovakvom stanju u kakvom je. Ne dolazi u obzir. Što ne isključuje druge stranke i pojedince i sa srpskim predznakom unutar Hrvatske koje naravno uvažavamo, ali s jasnim određenjem da je ovo hrvatska država i da je Domovinski rat prvo slovo”, zaključuje.

Dodao je i kako definitivno nastavlja biti gradonačelnik Vukovara.


Komentari