Nakon ljetne stanke oporba odmah žestoko po Tomaševiću: ‘Nadam se da sjednicu neće prekinuti krdo divljih svinja’

Na fotografiji: Ivana Kekin, Tomislav Tomašević (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Poslije ljetne stanke gradski zastupnici vraćaju se u na posao na prvo zasjedanje gradske skupštine nakon godišnjih odmora. U Staroj gradskoj vijećnici održava se 26. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Pred zastupnicima je dnevni red s 39 točaka.

Borba protiv ilegalnog odlaganja otpada

U drugoj točki Stanko Kordić, pročelnik Ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu predstavio je ukratko nove mjere za borbu protiv ilegalnih odlagališta otpada. Predviđa se uvođenje video nadzora, upotreba dronova, postavljanje prepreka poput ograda, betonskih blokova te zapošljavanje dodatnih komunalnih redara.

Slaven Dobrović, DP: “Ovo je bezvezarija. Postoji jedan preduvjet, a to je da postoji sustav gospodarenja otpadom. Kao da za stolom ubijete jednu muhu. Nama treba upravljanje sustavom, a to ja ne vidim. Mi ćemo biti suzdržani. Kod vaše politike mi ne znamo što će biti sutra, saberite se.”

Kristijan Jelić, HSLS: “Nisam ovdje vidio mjere za nova divlja odlagališta. Sve češće viđam da po kvartovima netko od stanara iznese glomazni otpad. Čistoća treba što prije reagirati iako netko nije platio odvoz. Tu treba apelirati i na svijest građana.”

Renato Petek, SDP: “Komunalni redari nemaju sredstva za rad. Tri dana u tjednu su pješaci. Kako da pješke kontroliraju ilegalna odlagališta otpada.”


Igor Predovan, BM 365: “Ljudi se žale kako nemaju gdje odložiti građevinski otpad jer ih dočekaju zatvorena vrata na mjestima na kojima bi trebali prihvatiti građevinski otpad.”

Zastupnica Davorka Moslavac Forjan, SDP: “Zašto će se tražiti da budući komunalni redari koje se želi zaposliti trebaju imati VSS. Ionako nam nedostaje komunalnih reda, a ovako će se još teže zaposliti potreban broj?”

Dobrović: “U dva navrata mi reciklažno dvorište nije moglo primiti kantu šute kad sam nešto uređivao, kantu šute. Tamo kod mene na Maksimiru. Zato što je bio pun onaj kontejner u koji se odlaže građevinski otpad.”

Nakon aktualnog sata zastupnici su krenuli s točkama dnevnog reda. Prva je bila na redu urbanistički plan za uređenje i velike planove u četvrti Brezovica koji uključuju izgradnju sportskog-rekreacijskog centra.

Aktualni sat

Nakon izglasavanja dnevnog reda krenula su pitanja za gradonačelnika u sklopu aktualnog sata.

Zastupnica Marijana Rimanić, Zagreb je naš postavila je pitanje o novom programu prehrane u školama.

Pročelnik za obrazovanje Luka Juroš:  “Svaki učenik koji to želi može dobiti pravo na prehranu. 15 tisuća djece koristi prehranu u školama. Prvi put grad ima objedinjene jelovnike za prehranu. Čekamo komentare stručnjaka na jelovnika. Nova prehrana je uravnotežena. Jelovnici će se uvoditi prvo na doručku. Što se tiče zelene javne nabave 30 škola je odlučilo ući u program.”

O otpadu

Slaven Dobrović, Domovinski pokret: “Grad Zagreb ne radi ništa posebno na planu gospodarenje otpadom. Jeste li vi svjesni da tim putem Zagreb još godinama neće imati kapaciteta za sortiranje i kompostiranje?”

Tomašević: “Ja ne vidim što je besmisleno u tome da Zagreb odvaja više otpada nego ranije. Nećemo plaćati penale prema EU jer ne odvajamo dovoljno. Kante su se maknule iz centra grada. Počelo je postavljanje podzemnih spremnika. To nije besmisleno.”

Dobrović: “Besmisleno je pojačano odvojeno prikupljati bez sortirnice. Nema recikliranja bez sortirnice i kompostiranja. Tjerate Zagreb u kaos i troškove.”

Tomašević: “Nije se povećalo odvajanje samo plastike, nego i papira koji se reciklira, i biootpada koji se kompostira. Smanjila se količina miješanog komunalnog otpada. Želimo što više svega toga.”

Trpimir Goluža, Most: “Komunalni kaos je posljedica zapuštenog grada pod najezdom divljih životinja, glodavaca, zmija. Ja se nadam da današnju sjednicu neće prekinuti krdo divljih svinja. Zašto vi gradonačelniče nastojite od građana naplatiti postavljanje reklamnih plakata?”

Tomašević: “Reklamni video zidovi će se morati gasiti po noći. Ta svjetlost se odražava i smeta susjedima i te reklame nemaju pravo narušavati kvalitetu života njihovih susjeda. Nije fer da jedni građani na tome zarađuju, a drugi građani imaju svjetlo u svojim dnevnim sobama.”

O povećanju poreza i vrtićima

Mislav Herman, HDZ: “Zagrepčani će jedini biti zakinuti za povećanje plaća. Otkud vam podatak da će Zagreb svejedno izgubiti 70 milijuna eura. Je li moguće da će na osnovu odokativnih procjena Zagrepčani izgubiti povišice?”

Tomašević: “Imamo podatke o bruto plaćama i radili smo kalkulacije. Kada se vrati ta stopa i dalje će opterećenje za sve Zagrepčane biti manje. Prosječna plaća je oko 1300 eura. Mjesečno je prirez 21 euro na te plaće. Kada ne bi dizali porez morali bi dizati cijene komunalnih usluga, a to nećemo učiniti”

Herman: “Postoje procjene da ćete od povećanja poreza imati 100 milijuna eura više u gradskoj blagajni. Kada mi dođemo na vlast porezi idu dolje, a plaće gore”

Tomašević: “Vi biste se trebali građanima ispričati jer ste glasali za deficiti od milijardu i 400 milijuna koji je nas dočekao od vlasti Milana Bandića. Vi ste potrošili taj novac.”

Mario Župan, HDZ: “Vidim da gradonačelnik živi u duhovima prethodnog gradonačelnika Bandića. Koliko je djece ostalo neupisano stvarno u vrtiće, koliko ćete do kraja godine imati kapaciteta?”

Tomašević: Zamjenica će odgovoriti.

Danijela Dolenec: “Upisano je još 1500 djece u vjerske i privatne vrtiće. Još 400 djece je dodatno upisano u gradske vrtiće. Do kraja godine još četiri vrtića ćemo otvoriti.”

Marija Krnić, Zagreb je naš: Što se planira po pitanju produženog boravka u školama?

Pročelnik Luka Juroš: “Produženi boravak smo vidjeli kao model u cjelodnevnoj školi. Zagreb je daleko najbolji po pitanju implementacije programa produženog boravka 53 posto djece ima produženi boravak. Povećali smo za 1000 broj djece i imamo 16 tisuća djece u produženom boravku.”

Aktualni sat završio je ovim pitanjem te je određena stanka od pola sata.

Izvješće o radu gradonačelnika

Prije utvrđivanja dnevnog reda Mislav Herman iz HDZ-a se javio za riječ. Zatražio je da se točka izvješća o radu gradonačelnika Tomislava Tomaševića za prvih šest mjeseci 2023. premjesti i postane prva točka dnevnog reda.

Zastupnik Ivica Lovrić se pridružio zahtjevu zastupnika Hermana: “Vrlo je je neobično da izvješće jednog poštenog, transparentnog gradonačelnika bude tako kasno.” Predlaže i da druga točka bude izvješće o sanaciji štete od oluje koja je u srpnju pogodila Zagreb.

Mario Župan, HDZ: “Vi nešto skrivate, vi se nečeg bojite”, rekao je obrazlažući zašto traži da izvješće o radu gradonačelnika bude prva točka.

Za govornicu je došao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Drago mi je da ste se humoristični vratili s ljetne stanke. Ja ne krojim dnevni red, meni je apsolutno svejedno koja će to biti točka. Povukli smo šest puta više novca iz EU fondova nego ikad. Jedva čekam da o tome raspravljamo.”

Svi prijedlozi oporbenih zastupnika su odbijeni.

 

Na dnevnom redu su teme poput urbanističkog plana za velike projekte u Brezovici poput sportsko rekreacijskog centra. Tu su i nove mjere za borbu protivi ilegalnih odlagališta otpada.

Od nepokošene trave do povećanja poreza: Tomaševića opet čeka vruća sjednica gradske skupštine

Zatim paket novih socijalnih mjera gradske vlasti poput proširenja broja korisnika besplatnih karata za ZET, povećanja novčanih naknada djeci korisnicima doplatka za pomoć i njegu te korisnicima osobne invalidnine i još niz sličnih mjera.

Na fotografiji: Joško Klisović.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Rješavat će se i pitanje duga bolnica pod gradskom ingerencijom koji su nastali u prvoj polovici 2023., ali imenovanja ulica i parkova pa će tako svoj park u Zagrebu dobiti poznati pjevač i skladatelj Zvonko Špišić.

Kad je riječ o vrućim političkim pitanjima koja nisu među točkama dnevnog reda, ali će ih sigurno oporba pokušati gurnuti gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću pod nos tijekom sjednice  su najave gradske vlasti o povećavanju poreza, ali i pitanje košnje u gradu te nabava polovnih tramvaja.

 

 

 


Komentari