Koga će stranke poslati u bitku za Zagreb: Evo tko bi se sve mogao naći u utrci za gradonačelnika

Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Davor Nađi i Dalija Orešković (Foto: Marko Todorov /Josip Bandic / Damjan Tadic / CROPIX)

Zagreb je ponovno bio u središtu političkih zbivanja tijekom parlamentarnih izbora, gdje su se građani izjasnili o budućnosti svojih predstavnika u Saboru. Ovi izbori su bili posebno zanimljivi s obzirom na dinamiku i rezultate koji su se iznjedrili, posebno u I., II. i VI. izbornoj jedinici, koje obuhvaćaju glavni grad Hrvatske.

Ovi rezultati reflektiraju političku dinamiku i preferencije birača u glavnom gradu te pružaju uvid u snagu političkih stranaka. Osim tradicionalnih stranaka, i drugi politički igrači također su se istaknuli na političkoj sceni Zagreba.

Teme u kampanji bile su svakojake, no mimo očekivanja Zagreb nije bio previše na tapeti u kampanji. Možda zbog činjenice da je ona bila relativno kratka, da je tempo bio drugačiji i da su stranke mahom bazirale kampanju na anti HDZ-ovskom ozračju. No, od parlamentarnih izbora ni ne treba očekivati da će se baviti lokalnim problemima, recimo otpadom, tako je ovoga puta kravica Milova bila više u središtu pažnje od primjerice besplatne žičare za sve.

Izborni rezultati DIP-a: HDZ osvojio najviše mandata, zatim SDP i DP

 


Tko će biti protukandidat Tomaševiću

Očito su svi potezi zagrebačke vlasti dale vjetra u leđa Možemo. Tako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na parlamentarnim izborima osvojio u VI. izbornoj jedinici 41,99 posto glasova od svoje liste, čime mirno može čekati lokalne izbore iduće godine.

Njegova zamjenica Danijela Dolenec u II. izbornoj jedinici osvojila je 28,65 posto glasova također od svoje liste, što pokazuje da dio birača smatra da su odluke i potezi vlasti u Zagrebu naišli na plodno tlo. Ovako visoke rezultate imali su nositelji lista velikih stranaka, no oni kao što znamo teško da će se kandidirati za mjesto gradonačelnika Zagreba.

Osim SDP-ovog Borisa Lalovca, kojeg predsjednik države vidi u svojoj vladi, ako Rijeke pravde skupe 76 mandata. No, ako se to ne dogoditi Lalovac ima sasvim dobru podlogu izazvati Tomaševića, jer je on u II. IJ osvojio 31 posto udjela, dok je v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić dobio 1,86 posto u I .izbornoj jedinici.

 

Koga će MOST poslati u bitku za Zagreb?

Marija Selak Raspudić iz MOST-a svoju je kampanju fokusirala na teme kao što su transparentnost, borba protiv korupcije i potreba za promjenama u političkom establišmentu i tako je privukla pažnju i podršku širokog spektra birača.

Osvojila je 47,72 posto glasova birača svoje liste u I. izbornoj jedinici, njezin suprug Nino Raspudić u II. IJ osvojio je 41,52 posto glasova birača, dok je zastupnik u Gradskoj skupštini Trpimir Goluža na ovim izborima u II. IJ osvojio 6,23 posto glasova.

Očito će MOST nakon ovih rezultata razmisliti koga će poslati u bitku za Zagreb.

 

Andrej Plenković u pobjedničkom govoru prozvao Milanovića i poručio: ‘Čestitam strankama koje smo porazili’

 

HDZ, SDP i Možemo glavni igrači u Zagrebu

Tradicionalne stranke poput SDP-a i HDZ-a zadržale su stabilnost u Zagrebu, jer su nositelji lista bili od predsjednika stranaka do sadašnjih i bivših ministara koji su donijeli značajan broj glasova. SDP je u I. IJ osvojio 25,23 posto, u II. 21 posto, a u VI. 23 posto posto glasova birača, što je dobar rezultat. HDZ s druge strane dobio je u I. IJ 24,92 posto, u II. 31,12 posto, dok je u VI. dobio 24,29 posto glasova birača.

Ako gledamo Zagreb ukupno koalicija okupljena oko HDZ-a u Gradu Zagrebu osvojila je 26,1 posto glasova, dok su SDP i partneri osvojili 23,7 posto glasova. Iako su možda izgubili nešto podrške u odnosu na prethodne izbore, SDP i HDZ i dalje ostaju značajni igrači na političkoj sceni grada. Zanimljivo da se u ovaj krug stranaka koje imaju preko 20 posto podrške u ove tri zagrebačke jedinice je i Možemo, u I. 22,29 posto, u II. 11,57 posto, a u VI. 21,29 posto podrške ili ukupno 19,4 posto.

Kada je u pitanju HDZ, Mislav Herman je dobio 4,99 posto glasova birača u II. izbornoj jedinici, Alemka Markotić u I. IJ osvojila je 4,51 posto, dok je Mario Župan dobio 1,32 posto glasova birača svoje liste. Hoće li Herman biti kandidat za gradonačelnika Zagreba pokazat će vrijeme, jer postotak glasova nije na razini kao što imaju neki drugi kandidati na listama.

 

Ilustracija (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

 

Svi bi na mjesto gradonačelnika

Ovi izbori donijeli su i zanimljive rezultate po pitanju drugih kandidata i stranaka. Fokusov Davor Nađi u VI. izbornoj jedinici ostvario je solidnih 30,76 posto, ali ga je preskočio stranački kolega Dario Zurovec s osvojenih 21,90 posto preferencijalnih glasova. Nije bolje, odnosno prag prošao ni Damir Vanđelić, Republika, koji očito nije kapitalizirao kod birača svoje ideje i planove.

Osim toga, kandidati iz različitih stranaka također su bilježili dobre rezultate u zagrebačkim izbornim jedinicama. Zlatko Hasanbegović, kandidat Domovinskog pokreta osvojio je 30,78 posto glasova, dok je Igor Peternel dobio 29,64 posto, čime postaje jasno da bi lokalni izbori mogli donijeti šareno društvo na listiću.

Na listi Rijeke pravde našla se i Dalija Orešković, koja je privukla je 20,42 posto glasova unutar liste, naime nju bi rado neki vidjeli na mjestu gradonačelnice pa bi se moglo očekivati da se i ona baci u lokalne političke vode i pomuti nekima račune. Negdašnja kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba GLAS-ova Anka Mrak Taritaš, također na listi Rijeke pravde, osvojila 8,97 posto.

Zašto su Zagrepčani masovno pohrlili na izbore: Jedna stvar ih je posebno motivirala

 

Socijaldemokrati nisu prošli prag

Socijaldemokrati nisu prešli prag, pa se time ni neće naći u Saboru, no rezultati pokazuju da je u II. izbornoj jedinici bivši rukometaš Vlado Šola osvojio 28,34 posto glasova. No pretendent na mjesto zagrebačkog gradonačelnika Davor Bernardić nije se kandidirao na parlamentarnim izborima pa tako ni nije izmjerio svoju snagu s mogućim protukandidatima skoro godinu i nešto sitno prije lokalnih izbora.

Parlamentarni izbori u Zagrebu donijeli su mješovite rezultate, s nekoliko stranaka koje su zabilježile značajne uspjehe, dok su druge ostvarile skromnije rezultate. S obzirom na složenost političkog pejzaža u Zagrebu, ovi rezultati pružaju uvid u preferencije birača i nagovještavaju buduće političke trendove u glavnom gradu Hrvatske.

U svjetlu ovih događanja, budućnost političke scene u Zagrebu postaje sve intrigantnija i dinamičnija, dok se građani nadaju da će stvari ostati kakve jesu, a drugi se nadaju promjenama. Tko će sve biti izazivač ili izazivačica sadašnjem gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću pokazat će se relativno brzo. No, kao i svaki izbori mogu donijeti iznenađenja, no mnogi koji će se kandidirati korist će ove rezultate kako pokazatelje svoje uspješnosti, a protukandidatove neuspješnosti.


Komentari