Gradski političari o GUP-u: ‘Prodavanje magle, stihijski je i neplanski’

Tomislav Tomašević. (Foto: Ranko Suvar/CROPIX)

Izmjene Generalnog urbanističkog plana ili kraće GUP-a bit će usvojene ove godine, prvi put nakon osam godina. Glavni ciljevi su definiranje zona društvene namjene kako bi se uravnotežila izgradnja stanova i potrebne društvene infrastrukture, određivanje novih zona društvene namjene, povećanje broja zelenih površina za zeleniji Zagreb, te uvođenje reda u prostornu devastaciju gdje su pravila bila nejasna. Gradska uprava je izmjene i dopune GUP-a uputila na javnu raspravu koja će trajati 15 dana, kako je zakonom definirano.

„S obzirom na sveobuhvatni karakter izmjena GUP-a, očekujemo još jednu, ponovljenu javnu raspravu u jesen. Ovo su prve izmjene GUP-a koji je usvojen 2007., a nije se cjelovito mijenjao posljednjih osam godina“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ovim izmjenama bi se trebao uvesti red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osigurati prostor za društvene sadržaje, širenje zelenih površina i uvođenje preporuka za zelenu gradnju. Također, uspostavit će se balans između stambene izgradnje i društvenih sadržaja, ne samo kako bi se popravila sadašnja situacija nego kako bi se predvidio taj balans u budućem razvoju grada. Time će daljnju stanogradnju obavezno pratiti društvena infrastruktura kao što su dječji vrtići, škole, zdravstvene i kulturne ustanove. Cilj je i zaštita i unapređenje stanovanja u centru metropole kako bi ono bilo privlačno mjesto za stanovanje, a ne samo za turizam.

Danijela Dolenec i Tomislav Tomašević (Foto: Foto: Josip Bandic / CROPIX)

Na Gradskoj skupštini o GUP-u ni slova

GUP je sveto pismo daljnjeg razvoja grada, no posljednjih godina vidjeli smo veliku ekspanziju izgradnje zgrada na svakom slobodnom prostoru, no problem je činjenica da nema zelenih površina, ali ni svega onoga što prati izgradnju grada – škole, vrtići, ambulante… Gradski političari nisu baš oduševljeni onim što je predstavljeno u prijedlogu GUP-a.

„U četvrtak smo imali sjednicu Gradske skupštine i nije bilo ni riječi o GUP-u, a u petak smo vidjeli da prijedlog GUP-a ide u javnu raspravu. I to u ljetnim mjesecima, odnosno baš u vrijeme koje gradonačelnik kritizirao da nije za raspravu o GUP-u dok je sjedio u oporbi. Pitanje je tko će proučiti prijedlog GUP-a u javnoj raspravu do 12. srpnja i dati neku primjedbu“, smatra potpredsjednik gradskog HDZ-a Mario Župan.

Početak srpnja, manje od godinu dana prije idućih lokalnih izbora u najmanju je ruku neobičan termin za javnu raspravu o jednom od ključnih dokumenta za funkcioniranje i razvoj Grada, kaže v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić. „S druge strane, nisu dovršeni neki strateški dokumenti, kao što je na primjer prometna studija te me iznenađuje žurnost u izmjeni GUP-a. Osim toga o velikim strateškim projektima, kao sto je izgradnja tri mosta preko Save, komunicira se bez jasnog navođenja hodograma i izvora financiranja“, upozorava Kolarić.


Donosimo sve detalje velikog sastanka kojeg je sazvao Tomašević: Ništa više neće biti kao prije

Klasičan PR pokušaj

Zastupnik MOST-a u Gradskoj skupštini Trpimir Goluža smatra da nema jasne prometne strategije koja se može iščitati iz ovog GUP-a. Nejasno je zašto se odmah nije krenulo s izgradnjom dva mosta za koje je provedena cjelokupna natječajna procedura i započeta projektna dokumentacija: most na potezu Republike Njemačke istočno od Bundeka, koji se može vezati na Gredelj i Draškovićevu te most zapadno od Jaruna. Napominje Goluža da bez gradskog Ureda za regulaciju grada – nemogući su pomaci – regulacija je alfa i omega urbane strategije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ni predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić nema lijepe riječi za novi prijedlog GUP-a. „To je prodavanje magle. Klasičan PR pokušaj stvaranja dojma da se nešto radi, a zapravo pokazuje da nemaju apsolutno nikakvu viziju Grada Zagreba. Ne predviđaju se niti novi prometni koridori, niti urbanistički razvoj Zagreba koji bi dao podstrek novim kreativnim industrijama, urbanom planiranju“, sumira Bernardić.

„Potrebno je ući u natječaje za kolno-pješački most na Kajzerici koji veže Sveučilišnu aveniju i Cimermanovu ulicu (Aveniju Dubrovnik) te pješački most na hipodromu. Nadalje hitno prići izgradnji ulice Prisavlje u punom koridoru. Nema jasne strategije biciklističkog prometa Zagreba iz ovih izmjena i dopuna GUP -a. Na ovakav način je nemoguće podići kulturu i omogućiti građanima veću sigurnost i dostupnost biciklističke infrastrukture u urbanoj strukturi“, kaže Goluža.

Jarunski most projekt je na koji se čeka već godinama (FOTO: CROPIX)

Kozmetička rješenja GUP-a

U GUP-u Zagreba su još od 1970-ih ucrtana tri nova mosta u zapadnom dijelu grada, od Jadranskog do Jankomirskog mosta. Izmjene i dopune GUP-a, koje su do 12. srpnja u javnoj raspravi, zadržavaju sve postojeće prometne koridore te planirane mostove preko Save.

„U ovom prijedlogu imamo nekoliko kozmetičkih rješenja, no prijedlog ne rješava srž. Imamo povećanje zelenih površina, predložena su tri mosta, međutim nema prometnih rješenja, nema ni rješenja oko lokacije odlagališta otpada… Tu i tamo imamo priču o zaustavljanju apartmanizacije u centru grada, ali to se treba rješavati odlukom, a ne GUP-om“, ocjenjuje Župan.

U prijedlogu izmjena GUP-a koji je upućen u javnu raspravu označene su neke tzv. “nove zelene površine” koje u osnovi predstavljaju postojeće zelenilo koje se do sada nalazilo primjerice u mješovitoj namjeni, smatra Kolarić. Radi se de facto o prividnoj prenamjeni iz mješovite namjene u zelene površine pri čemu se postojeće zelenilo, i to na česticama u vlasništvu Grada Zagreba, “prenamjenjuje” u zelene površine te se to sada prikazuje kao povećanje zelenih površina u ovom prijedlogu plana.

Tomašević najavio veliku raspravu: O ovome se nije pričalo osam godina

„To nisu zelene politike“

„Dakle, radi se o postojećem zelenilu unutar zone koja je u mješovitoj namjeni koja omogućava i podrazumijeva da unutar te namjene budu uređeni i parkovi i dječja igrališta. Odnosno na tim česticama ne bi bila niti moguća gradnja pa je sve skupa bespredmetno, a svrha je, moguće je pretpostaviti, “preuveličati” broj površina koje se “planira” prenamijeniti u zelene površine, čime se zapravo obmanjuje javnost. To nisu zelene politike“, kaže Kolarić.

Regulacija Podsljemena nije učinjena i nema vizije, smatra Goluža. „Proširenje zelenih zona na konto građevinskih za sobom povlači i određenu pravnu odgovornost, a to znači ako poslovnim subjektima koji u vlasništvu imaju građevinske parcele, za koje su provedeni arhitektonsko-urbanistički natječaji, doneseni UPU ili drugi urbanistički planovi. Ukidate stečena prava s argumentom da ne želite nebodere u glavnom gradu države, a pritom po obrazovanju niste urbanist…, pitanje je koje motive imate“, pita se Goluža.

Djelomično se s ovim problemom slažu i u HDZ-u, naime zbog ove izmjene i dopune neki se investitori boje da će ostati bez već planiranih investicija, kaže Župan.

Održavanje javnih zelenih površina u gradu (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Moguća financijska šteta zbog gubitka stečenih prava

Na ovaj način gradska vlast pokušava zamazati oči građana navodnom zaštitom zelenih površina, kaže Bernardić. „Očekivao bih da novi GUP ponudi viziju daljeg razvoja Zagreba, urbanističko planiranje i popratnu infrastrukturu. Grad Zagreb, na žalost s jedne strane ima hrpu zgrada koje su niknule kao gljive poslije kiše i svaka vodi svoju politiku, što infrastruktura ne može nikako pratiti“, ocjenjuje Bernardić. S druge, dodaje, u Zagrebu ima dosta zapuštenih bivših tvorničkih prostora, velike parcele u vlasništvu Grada Zagreba, prometne koridore, zapravo zapuštene površine koje nisu urbano oplemenjene.

Uočeno je i da su u ovom prijedlogu GUP-a grada Zagreba u zelene površine prenamijenjeni i dijelovi koji su u privatnom vlasništvu, a koji su u važećem GUP-u grada Zagreba bili predviđeni za gradnju odnosno bili su mahom u mješovitoj ili stambenoj namjeni. „Ovo je sporno stoga što može potencijalno prouzročiti financijsku štetu Gradu Zagrebu u slučaju tužbi zbog izgubljenog ranije stečenog prava, odnosno zbog izgubljene dobiti i uloženih sredstava za otkupe tih zemljišta dok su bili u namjenama na kojima je bila omogućena gradnja“, kaže Kolarić.

Grad bi trebao osnovati zeleni fond koji bi se koristio za otkup zelenih zona i njihovo uređenje u Zagrebačku zelenu mrežu, mišljenja je Goluža. Konkretnije on smatra da ovaj GUP ponovno nema viziju Save kao glavne zeleno-vodene rekreacijske zone Zagreba, zatim ovaj GUP samo krpa prijašnju lošu povezanost Medvednice i Save… „Cijeli Velesajam je stavljen u zonu MGP bez komunikacije i objašnjenja vizije iz toga. Ponovno je cijeli GUP pun zakrpa putem UPU-ova, bez cjelokupne vizije razvoja“, kaže Goluža.

Petek pokazao dokumente inspektora o Jakuševcu: ‘Zadnji čavao u lijes Tomaševićevu sustavu’

„Oni nemaju viziju grada“

„Da je gradska vlast vodila brigu o interesima Grada trebali su u zadnje tri godine pripremiti cjelovite izmjene GUP-a, poslati ih u javnu raspravu i ponuditi viziju razvoja Zagreba. Naravno to je izostalo jer oni vizije nemaju“, smatra Bernardić.

Postoji i niz drugih otvorenih pitanja: odustajemo li ovim izmjenama od strateškog projekta „Zagreb na Savi“, da li smo dovoljno bogati da gradimo još jedan pješačko-biciklistički most u blizini postojećeg dok je automobilski promet pred kolapsom itd, pita se Kolarić.

„Možemo samo pretpostaviti da je krenula kampanja i da će toga biti sve više kako se približavaju lokalni izbori. Uzimajući u obzir organizacijske probleme zbog obnove ne mogu se oteti dojmu da se cijeli postupak odvija neplanski i stihijski“, smatra Kolarić.

Ako imate ideju što bi mijenjali i imate li kakvu zamjerku prijedlog izmjena i dopuna GUP-a izložen je na javni uvid u predvorju zgrade Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1, radnim danom od 8 do 16 sati. A ako vam se ne šeće do gradske uprave dokumentu možete pristupiti i online, na mrežnim stranicama Grada Zagreba.


Komentari