Bernardićev plan za prometni kaos: Želi oživjeti projekt koji godinama sjedi u gradskim ladicama

Davor Bernardić (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je danas konferenciju za medije, a usredotočio se na dvije teme: prometnu situaciju u Gajnicama i na zapadu grada te nabavu polovnih tramvaja za potrebe zagrebačkog gradskog prijevoza.

Bernardić prepun planova za Zagreb: Poručio je da čim preuzmu Grad, prvo će poraditi na prometnoj infrastrukturi

Tako je, što se tiče prve teme, dao prijedlog stranke za prometno rasterećenje tog dijela grada. Plan je, tvrde, produljenje ulice Medpotoki, što je projekt koji se u gradskim ladicama već nalazi dug dio godina. Bernardić tvrdi, pak, da se taj projekt može realizirati bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

“Iako je za ovu denivelaciju Tomašević proglasio da je na popisu prioriteta, denivelacija nije dovoljna. Treba napraviti projekt u cijelosti, a ne parcijalno, jer tako se neće riješiti problem prometa. Ovo pokazuje da on nema nikakvu viziju Grada.

Plan Socijaldemokrata za Ulicu Medptoki (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Denivelacija i produljenje

Prijedlog zagrebačkih Socijaldemokrata jest da se produži ulica Medpotoki po koridoru koji je u GUP-u, koji je što se tiče imovinsko pravnih odnosa relativno čist, te ga ne bi trebalo biti komplicirano riješiti. Po našem prijedlogu, kroz denivelaciju na Aleji Bologne, ova produžena Ulica Medpotoki, izbila bi prvo na staru Samoborsku, a onda i dalje kroz Stenjevac i Špansko sve do Servisne ceste između Metroa i City centra, dakle do Zagrebačke avenije”, rekao je Bernardić.

Bernardić opleo po Tomaševiću: ‘Sada je jasno da su njegova obećanja da će Zagreb procvasti laž i obmana’


Na taj način, Gajnice i Stenjevec imali bi brzu prometnicu do Zagrebačke avenije preko Španskog. Ova prometnica rasteretila bi zapadni dio Grada i omogućila bolju prometnu povezanost sjever – jug na zapadnom dijelu Grada, tvrdi Bernardić.

Osvrnuo se na prošlotjednu najavu Grada da nabavlja 11 rabljenih tramvaja koji bi bili privremeno rješenje dok u Zagreb ne stignu novi, za jedno dvije godine. Govoreći o natječaju i tehničkim specifikacijama javne nabave, Tomaševića je optužio za namještanje natječaja.

Ulica Medpotoki (Foto: Google maps/Screenshot)

Sporna nabava tramvaja

Naglasio je pri tom kako se u natječajnoj dokumentaciji traži da je riječ o tramvajima iz 1996. ili starije, naglasio specifičnosti oko tražene duljine i visine kao i dozvoljenog broja putnika, a neobično mu je bilo i što se traži točno 11 tramvaja. Smatra da sve specifikacije odgovaraju baš tvrtki iz Augsburga, koja je bila jedini ponuditelj na natječaju vrijednom 2,7 milijuna eura.

Davor Bernardić otpužio Tomaševića: ‘Laž je da se otpad više odvaja, totalni je kolaps’

„Dokaz tome je da je upravo toliko tramvaja proizvedenih 1996. imao Augsburg odnosno imao je još jedan prototip proizveden 1992., koji je koliko sam čuo rashodovan jer se radilo o prototipu sa nizom mana karakterističnim za prototipove koje se nakon testiranja prototipova otklanjaju u primjercima koji ulaze u serijsku proizvodnju”, rekao je.

Ti tramvaji umjesto u staro željezo dolaze u Zagreb, a netko je za to vjerojatno uzeo proviziju.“ naglasio je šef zagrebačkih Socijaldemokrata. O optužbama Bernardića poslali smo i upit Gradu kako bi se mogli očitovati na njih.


Komentari