Ako je vjerovati HRejtingu i Munižabi, SDP iznenađujuće dobro stoji unatoč raskolu

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pet dana nakon početka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, u Dnevniku HRT-a objavljen je prvi jesenski HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili parlamentarni izbori?

HRejting četirima političkim strankama prognozira prelazak izbornoga praga. HDZ-utrenutačno uživa 27,1% biračke potpore. 10% manje ima drugoplasirani SDP (17,1%).

Iako je njegovih 17% vjerojatno bolje od onoga što su očekivali, zaostatak Možemo! od jedan posto (16,1%) upućuje na to da bi SDP već u listopadu mogao ostati bez epiteta “najjača oporbena stranka”. Trenutačno četvrti i posljednji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8,5 posto.

11 stranaka izborni prag može sanjati

Stranke okupljene oko Domovinskog pokreta na posljednjim su parlamentarnim izborima osvojile 16 mandata, a trenutačno su ispod 4% (3,9%). Kad bi se svim ostalim strankama pribrojila i maksimalna statistička pogreška HRejtinga, vjerojatnost za prelazak izbornog praga im je nula. Ima ih 11.

U skupini iznad jedan posto su: Fokus (1,7%), Centar (1,5%), HSS (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%) i IDS (1,4%).

Skupinu ispod jedan posto predvodi HSU (0,8%), a slijede ga HNS (0,6%), Živi zid (0,5%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%), HSLS (0,4%) i Reformisti (0,4%). Svi oni zajedno jedva dosežu 10%, što je manje od broja neodlučnih birača. Trenutačno ih je 14,5 %.



Komentari