Znanstvenici otkrili veliku promjenu na Zemlji: ‘Prijeti glad, izumiranje, vremenske nepogode’

Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Znanstvenici iscrpno i detaljno proučavaju sve, pa i najmanje promjene na zemlji kada je u pitanju klima i vremenski uvjeti. U novom otkriću, klimatolozi su objavili da se Zemlja zagrijala za otprilike 0,2 °C više nego što se očekivalo 2023. godine. To ih je vrlo zabrinulo jer se radi o odstupanja od klimatskih modela.

Prema nedavnom članku koji je napisao NASA-in klimatolog Gavin Schmidt u časopisu Nature, neočekivana temperaturna anomalija istaknula je značajnu prazninu u razumijevanju klimatskih promjena i Zemljinih klimatskih sustava.

On upozorava da bi se čovječanstvo suočeno s ubrzanim klimatskim promjenama moglo naći na “neistraženom području” ako ta neobjašnjiva vrućina potraje nakon kolovoza, nadmašujući tipične fluktuacije fenomena el niño.

Prolaznici se štite kišobranima od jakog sunca na Trgu bana Jelacica (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Alternativne teorije

“Iako je predloženo nekoliko teorija koje objašnjavaju višak topline, uključujući promjene u aerosolima koji hlade površinu zbog propisa o brodarstvu i povećano zadržavanje topline vodene pare zbog vulkanske aktivnosti, nijedna nije u potpunosti objasnila opaženu anomaliju”, tvrdi Schmidt.

Posljedice tog iznenadnog porasta globalnih temperatura jesu duboke te signaliziraju da Zemljin klimatski sustav prolazi kroz temeljne promjene tempom bržim nego što se ranije očekivalo.

Ubrzano zagrijavanje moglo bi uzrokovati ekstremne vremenske prilike kao što su smrtonosne poplave, požari i oluje, koje pogađaju alarmantnom učestalošću i intenzitetom. Unatoč mogućnosti da je anomalija kratkotrajna pojava, rani pokazatelji govore drugačije.


Stiže novi broj časopisa Energreen: Cijeli tjedan upozoravamo na važnost zaštite našeg planeta

Glad, izumiranje

Također, Schmidt upozorava na društvene posljedice klimatskih promjena, uključujući masovno izumiranje životinjskih vrsta i ozbiljne prehrambene krize u Africi koje su već dovele do gladi milijuna ljudi.

Ovi izazovi zahtijevaju hitnu globalnu akciju kako bi se mitigirale posljedice i istražile nove strategije prilagodbe. Kako klimatske promjene postaju sve izraženije, jasno je da predstojeće desetljeće zahtijeva novi pristup i dublje razumijevanje kompleksnosti Zemljinog klimatskog sistema.

Ovi izazovi zahtijevaju hitnu globalnu akciju kako bi se mitigirale posljedice i istražile nove strategije prilagodbe. Kako klimatske promjene postaju sve izraženije, jasno je da predstojeće desetljeće zahtijeva novi pristup i dublje razumijevanje kompleksnosti Zemljinog klimatskog sistema.

Meteorolozi upozorili na opasno vrijeme: ‘Ovakvo nešto nije viđeno u 100.000 godina, zabrinuti smo’

Hitni odgovori

“Općenito, temperaturna anomalija 2023. pojavila se iz vedra neba, otkrivajući neviđenu prazninu u znanju možda po prvi put od prije otprilike 40 godina, kada su satelitski podaci počeli nuditi modelarima neusporediv pogled na Zemljin klimatski sustav u stvarnom vremenu. Ako se anomalija ne stabilizira do kolovoza, što je razumno očekivanje temeljeno na prethodnim El Niño događajima, tada će svijet biti na neistraženom području.

To bi moglo značiti da planet koji se zagrijava već iz temelja mijenja način na koji klimatski sustav funkcionira, mnogo ranije nego što su znanstvenici očekivali. To također može značiti da su statistički zaključci temeljeni na prošlim događajima manje pouzdani nego što smo mislili, dodajući više neizvjesnosti sezonskim predviđanjima suša i uzoraka padalina.

Velik dio svjetske klime pokreću zamršene veze na velike udaljenosti — poznate kao telekonekcije — potaknute morskim i atmosferskim strujanjima. Ako je njihovo ponašanje u fluktuaciji ili značajno odstupa od prethodnih opažanja, moramo znati za takve promjene u stvarnom vremenu. Trebaju nam odgovori zašto se 2023. pokazala najtoplijom godinom u zadnjih 100.000 godina. A trebamo ih brzo”, piše autor u članku.


Komentari