ŽENA ZA SVA VREMENA! Bandićeve afere nisu je ni okrznule, vjeruju joj i Plenković i Tomašević

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U sjeni i nenametljivo, baš kao što je to činila u eri pokojnoga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, početkom ljeta Martina Bienenfeld još je jednom postala direktorica zagrebačke Turističke zajednice, i to kao jedina kandidatkinja za tu funkciju, a po svemu sudeći i kao jedna od rijetkih suradnica pokojnoga gradonačelnika koja je vodeću poziciju zadržala i u mandatu njegova nasljednika Tomislava Tomaševića, koji je šeficu zagrebačkog turizma prigrlio kao stručnjakinju koja zna svoj posao.

Medije su uoči postavljanja zagrebačkog Adventa obišle fotografije gradonačelnika Tomaševića i Martine Bienenfeld koja je, za razliku od niza drugih Bandićevih suradnika, svoj posao odlučila raditi u tišini i bez iznošenja kritika na Tomaševićev račun, što je ovaj prepoznao i objeručke prihvatio.

Ona je jednostavno takva, prodorna i ambiciozna, a u isto vrijeme iza nje stoje znanje i iskustvo, objašnjava nam jedan od znanaca prve dame zagrebačkog turizma te dodaje da Tomašević takav kadar u svojim redovima nije mogao naći ni da se postavio na glavu.

Prešutna potpora

Da je Bienenfeld odličan kadar za turizam, vjeruje se i u redovima premijera Plenkovića s kojim je šefica zagrebačkog turizma prisna još od djevojačkih dana. Premijer se s njom sastajao uoči formiranja svoje prve vlade pa je spominjana i kao potencijalna ministrica u tom važnom resoru, dok se tijekom ljeta njezino ime provlačilo u kontekstu kandidature za predsjednicu Hrvatske turističke zajednice.

No na koncu se na tu poziciju kao jedini kandidat javio Kristjan Staničić koji je ostao na čelu vodeće organizacije hrvatskog turizma, dok za to vrijeme Bienenfeld i više nego uspješno rukovodi zagrebačkim Adventom koji je pokazao da i bez Bandića može obarati rekorde i privlačiti pozornost ne samo domaće nego i svjetske javnosti i medija.


Usporedno s time, Bienenfeld je dokazala da i bez Bandića zna i umije opravdati svoju titulu kraljice zagrebačkog Adventa, o kojem se raspisao britanski Mirror koji je Zagreb stavio na drugo mjesto gradova koje treba posjetiti u prosincu, a vijest su prenijele i ostale poznate britanske novine poput, primjerice, Daily Maila ili Telegrapha.

Vijest o Adventu u Zagrebu popratila je i Svjetska turistička organizacija, a popunjenost kapaciteta u glavnome gradu samo prvog vikenda bila je veća od 90 posto, pa se može reći da se nakon dviju pandemijskih godina zagrebački Advent vratio u punom sjaju, i to zahvaljujući među ostalim i Tomaševićevoj prešutnoj potpori Martini Bienenfeld koja se pod povećalom našla kada su u velikoj policijskoj akciji privedeni Bandićevi kraljevi Adventa Denis Mohenski i Zdravko Krajina.

Mohenski je inače u Bandićevoj eri bio na glasu kao jedan od organizatora Adventa, ali i kao tip koji je mešetario adventskim kućicama na atraktivnim gradskim lokacijama. Ti mutni poslovi odvijali su se preko njegove tvrtke Demo Rebus koja je od pokojnoga gradonačelnika dobivala 50-ak kućica za koje je plaćala samo pola cijene, da bi ih potom iznajmljivala po deseterostruko višim cijenama.

Na sličan način kućice je u podnajam davao i Bandićev vozač Krajina. Govorilo se da je u svemu tome prste imala i Turistička zajednica Grada Zagreba i njezina šefica Bienenfeld, ali institucije očito nisu pronašle ništa što bi ugrozilo prvu damu zagrebačkog turizma i suprugu pokojnoga Jakova Bienenfelda, poznatog poduzetnika i potpredsjednika Stranke Bandić Milan 365, koji je ujedno bio i ugledni član Židovske općine Zagreb. Suprug Jakov Bienenfeld preminuo je u veljači 2016. godine, a Martina i on imaju dva sina.

Inače je Bienenfeld karijeru počela kao stjuardesa Croatia Airlinesa, gdje je bila jedna od najmlađih šefica kabinskog osoblja i instruktorica, što joj je i osiguralo napredak u poslu. Nakon niza poslova u Croatia Airlinesu, Bienenfeld karijeru nastavlja u tvrtkama VIP trgovina i VIP data koje su bile u vlasništvu njezina pokojnog supruga, da bi zatim posao pronašla u Generalturistu.

Prije dolaska na čelo Turističke zajednice grada Zagreba radila je kao voditeljica Odjela za turizam u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, koji je zadužen za poslove u vezi s provođenjem strategije razvoja turizma Zagreba i Hrvatske.

Svojedobno se o zagrebačkoj Turističkoj zajednici pisalo i zbog toga što Bienenfeld novinarima Net.hr-a nije željela otkriti svoja primanja kad je taj medij izvještavao o visokim plaćama u TZ-u te o gomilanju menadžera i sveopćem rasulu, no izgleda da su i ti neugodni medijski napisi odavno iza šefice zagrebačkog turizma koja u posljednje vrijeme ponovno istupa u javnosti govoreći isključivo o brojkama koje se odnose na turizam u glavnome hrvatskom gradu. Sve rjeđe Bienenfeld progovara i o svojem privatnom životu, premda je poznato kako njezin stariji sin Fran već neko vrijeme ljubi najstariju kćer Ive Todorić i Hrvoja Balenta, Taru.

Na ratnoj nozi

Za razliku od Bienenfeld koja je odlučila ostati na svojoj poziciji, nesuđena zagrebačka gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević potpuno se povukla iz politike u koju se više ne misli vraćati te odnedavno radi na Međunarodnom sveučilištu Libertas na kojem drži kolegij Pismeno izražavanje na studiju međunarodnih odnosa.

Predsjedničku palicu u Bandićevoj stranci drži pak Slavko Kojić koji, kako tvrde upućeni, razmišlja o umirovljenju, dok o kandidaturi za gradonačelnika na idućim lokalnim izborima promišlja Ivica Lovrić, koji je s Kojićem na ratnoj nozi.

Njih dvojica navodno ni u Bandićevoj eri nisu bila u dobrim odnosima, a sada su konačno odlučili razići se pa je Lovrić danas nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Izvan gradske politike i gradskih službi odavno su Mirka Jozić i Pavle Kalinić, ali i šefica Holdinga Ana Stojić Deban, dok se Bandićeva najvjernija suradnica Natalija Prica dugo oporavljala nakon njegove smrti, a zatim se odlučila posvetiti svojoj prvoj ljubavi, stomatologiji.

U posljednje vrijeme i nju se često može vidjeti na raznim gradskim događanjima, što znači da je nakon svega kroz što je prošla napokon došla k sebi, a u tome joj je, kako je svojedobno rekla, uvelike pomogla potpora obitelji.


Komentari