Zbog obavijesti iz plinare Tomašević hitno sazvao novinare: Ljudi nemaju puno vremena

Tomislav Tomašević. (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Zagrebačku vlast i Zagrepčane ovog je proljeća šokirala i iznenadila vijest kako je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odlučila da će zagrebačko područje plinom ubuduće opskrbljivati tvrtka Međimurje plin, a ne, prvi put u 162 godine, Gradska plinara Zagreb-Opskrba.

Na natječaju Hrvatske energetske regulaturne agencije (HERA), opskrbu građana Zagreba plinom dobilo je Međimurje plin, tvrtka u vlasništvu Čakovca, Preloga i Murskog Središća te više međimurskih općina.

Ta firma je do sada opskrbljivala 29.000 kućanstava u Međimurju, a sad bi ovom odlukom HERA-e trebalo preuzeti 10 puta veći broj kućanstava, odnosno 290.000 kućanstava u Zagrebu.

Tomašević o promjeni plinare: Objasnio što će se Zagrepčanima dogoditi s brojilima i računima

Nova obavijest

Nova obavijest iz zagrebačke plinare koja je stigla uz račun u kolovozu dodatno je iznenadila dio Zagrepčana.


“Pozivamo Vas da i nakon 1. listopada 2024. ostanete naš kupac i nastavite dugogodišnju suradnju s nama koja osigurava opskrbu plinom. Svojim kupcima nudimo povoljniju cijenu u odnosu na onu koju će nuditi opskrbljivač u obvezi javne usluge”, piše u obavijesti.

U obavijesti se ističe kako treba ispuniti neki zahtjev za promjenu opskrbljivača i potpisati ugovor o opskrbi plinom koji bi trebao stići na kućnu adresu. Isti će trebati potpisati i poslati poštom na adresu zagrebačke plinare.

Jeftinije kod GPZO-a

Zbog toga je gradonačelnik Tomislav Tomašević sazvao i izvanrednu konferenciju za medije.

Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO) građanima nudi cijenu plina nižu za 10 centi od cijene u javnoj opskrbi. Ponuda se odnosi na građane Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, i vrijedi do 23. rujna 2024. godine.

Cijena plina u javnoj usluzi iznosi 52,20 eura bez PDV-a, dok GPZO kupcima nudi cijenu od 52,10 eura po MWh. Također je bitno istaknuti da se očekuje da će cijena biti dodatno umanjena subvencijama Vlade Republike Hrvatske, koje bi trebale biti poznate kroz nekoliko dana, i biti iste i za tržišnog opskrbljivača i za opskrbljivača u javnoj usluzi.

“Za građane je bitno da ćemo im ovaj tjedan na kućne adrese početi slati pismo. Oni koji žele ostati kod GPZO-a jednostavno trebaju ispuniti, potpisati i onda besplatno poslati poštom ili skenirati, fotografirati pa poslati mailom. Ta ponuda vrijedi do 23. rujna ove godine tako da će građani imati nekakvih desetak dana da se odluče je li im ova ponuda GPZO-a prihvatljiva ili ne. Ukoliko ne prijeđu do 1.listopada na GPZO aktivno, automatski prelaze na Međimurje plin”, dodao je.

Ponudu neće dobiti oni koji imaju jako velike dugove prema GPZO-u i oni koji imaju jako malu potrošnju, tu se radi uglavnom o praznim stanovima, naglasio je gradonačelnik.

Grijanje. Ilustracija. (Foto: Danijel Soldo/CROPIX)

“Nema rizika za građane”

Ova cijena vrijedit će do 1. listopada 2025., cijelu plinsku godinu. Tako će biti po ugovoru. Također neće biti moguće da ne bude plina.

Upravna tužba i dalje stoji.

“I dalje idemo protiv odluke HERA-e. Smatramo da je protuzakonito objavljen natječaj i to smo u tužbi i priložili dokaze.”

“10 centi po megavatu će biti jeftinije kod GPZO-a to je na razini godine po potrošaču na razini nekoliko eura jeftinije. GPZO ne može tu cijenu povisiti i garantira sigurnu opskrbu. Nema nikakvog rizika za građane”, poručio je Tomašević.

GPZO nema namjeru ući u tržišnu utakmicu izvan područja Zagreba, dodao je.

“U ovom trenutku se ne razmatraju nikakvi otkazi u GPZO-u”, obećao je gradonačelnik.


Komentari