Zbog jednog eura umirovljenici ostaju bez velike povlastice: ‘Nema, sad smo bogati’

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Brojni gradovi i općine u sklopu svojih socijalnih mjera predviđaju i besplatni javni prijevoz za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja. Zanimljiva situacija dogodila se u Zadru gdje je broj korisnika te povlastice naglo pao s brojke od oko 5 tisuća na 1700.

Iz naglog pada stoji za hrvatsku tipična pojava. Naime od 1. svibnja neki su izgubili pravo na besplatan pokaz, jer, da bi ga netko dobio, mora imati mirovinu do 397 eura.

I tu je kvaka. Naime, osamdesetogodišnji gospodin Ive ostao je bez pokaza jer mu je mirovina – 398 eura.

“Nema. Jedan euro prelazi. Nema, sad smo bogati”, objasnio je za HRT gospodin Ive.

U stanu Zagrepčanke dogodio se incident dok je bila na putu: ‘Nisu mi ni javili da se ne sekiram’


Porasle mirovine pa izgubili pravo

Sa svakim usklađivanjem, mirovine polako rastu, pa mnogi umirovljenici gube pravo na besplatan pokaz, iako su im narasli i drugi životni troškovi.

Jer, kao što se vidi iz ovog primjera, prava i povlastice koje se daju umirovljenicima ne znaju za inflaciju niti su toliko dosjetljivi da bi u skladu s trenutačnom situacijom uvidjeli kakvi će problemi nastati pa sami već uskladili propise s aktualnom društvenom situacijom.

Ovako, oni koji nemaju pravo na besplatni prijevoz moraju platiti 20 eura ili se snaći kako znaju.

Umirovljenici u redu, ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Zasad se ništa neće mijenjati

Zasad se ništa neće mijenjati, jer treba održati poslovanje javnog prijevoznika koji, kao i svi drugi, ima problema sa zapošljavanjem vozača.

“Imali smo naznaka da bi grad išao korigirati taj cenzus”, potvrdio je Slobodan Erslan, voditelj Prometno-operativnog odjela Liburnije.

U Gradu Zagrebu su od 1. lipnja odlučili omogućiti besplatni javni prijevoz svim umirovljenicima starijima od 65 godina. Tom je odlukom tako obuhvaćeno 159.000 umirovljenika. Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u gradskom proračunu.


Komentari