Zarazna bolest hara Europom: Zbog jednog razloga upiru prstom u Hrvatsku

Zagrebom se širi hripavac (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Hripavac, poznat i pod nazivom magareći kašalj već se neko vrijeme širi Hrvatskom, o čemu su izvještavali svi domaći mediji. No, Hrvatska nije izoliran slučaj.

Slučajevi hripavca posljednjih su mjeseci širom Europe u porastu, piše Politico. Hrvatska se navodi kao trenutačno europsko žarište bolesti. Stručnjaci ističu kako je to posljedica nedovoljne procijepljenosti.

Od Češke do Nizozemske

U Češkoj je broj slučajeva najveći u posljednjih 60 godina, podaci su Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Do naglog porasta posljednjih mjeseci došlo je i u Danskoj, Belgiji, Španjolskoj te u Velikoj Britaniji.

Prošle su godine u Engleskoj zabilježena ukupno 853 slučaja, a samo u veljači ove godine evidentirano ih je 913. Proteklih tjedana u Nizozemskoj su evidentirane četiri smrti od posljedica hripavca, a to je više nego dvostruko više od uobičajene godišnje stope.

Da je trenutačno žarište Hrvatska, potvrđuju i brojke. Prema podacima Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, u periodu od 1.1.2023. do 22.3.2024. godine, zaprimili smo 6375 prijava oboljelih od hripavca.

Najveći broj oboljelih bilježimo u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Što je hripavac? Ovo su simptomi na koje trebate obratiti pažnju

 

Kako se liječiti

Hripavac se prepoznaje po specifičnom hriptavom, ponekad i piskutavom kašlju, a simptomi su nalik prehladi. U svijetu na godinu bude i do pola milijuna smrtnih ishoda, a jedina prevencija je cijepljenje.

Liječenje hripavca uglavnom se usmjerava na ublažavanje simptoma, jer se radi o virusnoj infekciji. Evo nekoliko savjeta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za olakšavanje simptoma:

  1. Pijenje tekućina: Važno je unositi dovoljno tekućina kako biste ostali hidratizirani i olakšali kašalj.
  2. Praćenje vlage: Pomaže ako dijete udiše vlagu, što se može postići pomoću ovlaživača zraka.
  3.  Propisani lijekovi: Liječnik može propisati kortikosteroide ili bronhodilatatore ako su simptomi teški ili dovode do problema s disanjem.
  4.  Izbjegavanje zaraze: Kako biste spriječili širenje bolesti, izbjegavajte bliski kontakt sa zaraženim osobama i redovito perite ruke.

Testiranje na hripavac za stanovnike Zagreba organizirano svakodnevno na punktovima (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)

Pad stope procijepljenosti

Dio razloga za širenje hripavca Europom pad je stope procijepljenosti.

U većini europskih zemalja bebe dobivaju prve dvije doze kombiniranog cjepiva protiv hripavca, difterije i tetanusa između dva mjeseca starosti i godine dana, drugu dozu do svoje druge godine i posljednju između treće i sedme godine života.

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi i cjepivo protiv hripavca. U Engleskoj je, kako piše British Medical Journal, prihvaćanje cjepiva među ovom skupinom palo s više od 70 posto u rujnu 2017. na 58 posto u rujnu 2023.

Ta je činjenica posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je hripavac najriskantniji za dojenčad.

Većinu aktualnih bolesnika čine tinejdžeri u dobi od 15 do 19 godina, no ECDC izvješćuje da se “gotovo svi ovogodišnji smrtni slučajevi” odnose na bebe mlađe od tri mjeseca.

Oglasili se iz NZJZ ”Dr. Andrija Štampar (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Covid uzrokovao trend?

Europska agencija za bolesti ukazuje na to da bi za porast broja slučajeva hripavca mogao biti odgovoran covid.

“Trenutačno povećanje moglo bi biti povezano s nižom cirkulacijom virusa hripavca u vrijeme pandemije covida u kombinaciji s neoptimalnim cijepljenjem protiv hripavca određenih dobnih skupina”, stoji u izvješću od ožujka.

Cijepljenje populacije ključno je za zaustavljanje epidemije, no to je, čini se, lakše reći nego realizirati.

Pet regionalnih zdravstvenih službi u Ujedinjenom Kraljevstvu izvijestilo je da je pandemija koronavirusa nepovoljno utjecala na stope cijepljenja protiv ostalih zaraznih bolesti.

“Tijekom pandemije koronavirusa bilo je mnoštvo dezinformacija lobija protiv cijepljenja, zbog čega se pojavila i bojazan da će takve dezinformacije rezultirati oklijevanjem čak i u slučajevima rutinske imunizacije”, rekao je Michael Head, viši znanstveni suradnik na odjelu za zdravlje Sveučilišta Southampton.


Komentari