Zagrepčani ponovno prijavljuju smrad, Tomašević sve zna: ‘Škole, vrtići, Maksimir, pa kaj si lud’

Odlagalište otpada Jakuševec (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Nepodnošljivo izraženi smrad i dalje muči stanovnike Bukovca i Gornje Dubrave. Tvrde da je to zbog biootpada koji se i dalje odlaže na rasadnik Zrinjevca u naselju Markuševec, na adresi Čret 2.

Obratio nam se Zagrepčanin Ivan koji tvrdi da je proteklih dana smrad na tom području jednostavno neizdrživ, osobito ujutro i navečer. Objašnjava da je identičan smrad prvi put osjetio u prosincu na istom mjestu.

“Sve smrdi kao da ste ušli u prostor s neopranim kontejnerima od prije 20 godina. Bolestan kiseli smrad, bolestan kiseli smrad. To je bolesno kada ti navečer ne možeš otvoriti prozor, mislim to je prestrašno”, objašnjava Ivan.

‘Kaj si lud’

Dodaje da se smrad na neko vrijeme povukao, ali ne smatra da će problem zapravo biti riješen. Navodi da nikada ranije na tom području nije bilo smrada od smeća, a sve je počelo u prosincu, nakon što je došlo do urušavanja i eksplozije na odlagalištu otpada Jakuševec.

Odron snimljen iz zraka sredinom studenoga (Foto: Ekologija grada/Facebook/Screenshot)

Nakon urušavanja, na kompostani Markuševec podružnica Zrinjevac počela je zaprimati i obrađivati biorazgradivi otpad, u čemu stanovnici tog područja pronalaze uzrok svojih problema.

“Imaš livada van Zagreba, imaš čudesa, nebesa. Znači, ne možeš to izvoditi tu. Škole, vrtići, Maksimirska šuma, Dotrščina, pa kaj si lud? Evo najotvorenije, kaj si lud?”, kazao je Ivan.


Širenje neugodnih mirisa

Zbog cijele situacije poslali smo upit Gradu, a odgovor još čekamo. U članku objavljenom krajem siječnja iznijeli smo njihovo objašnjenje i potvrdu da se na kompostani Markuševec obavljaju poslovi zaprimanja i obrade biorazgradivog otpada u skladu s važećom Dozvolom za gospodarenje otpadom.

Drama zbog smrada otpada i na drugom kraju Zagreba: ‘Većina ljudi i dalje ne zna što je Tomašević napravio’

Također, iz Grada su u siječnju objasnili i uzrok smrada.

“Tijekom vremenskih promjena, nedostatka strujanja zraka ili naglih promjena tlakova zraka, ponekad može doći do širenja neugodnih mirisa. Kako bi se smanjile pojave neugodnih mirisa u takvim uvjetima, podružnica Zrinjevac tretira kompostnu masu bioalergenima i efektivnim mikroorganizmima”, poručili su iz Grada.

Dok se situacija ne riješi, stanovnici Bukovca i Gornje Dubrave moraju podnositi smrad i obavezno zatvarati prozore. “Svaku večer isti smrad, evo isti smrad. Susjed je bio rekao, evo tu dvije kuće dalje, ostavio je u jednom prostoru otvoren prozor, ujutro mu je sve smrdilo koda je držao kontejnere unutra. Taj smrad se uvukao po noći, to je baš onaj kiseli smrad”, navodi Ivan.


Komentari