Zabrinjavajuće stanje u 220 tisuća hrvatskih obitelji: Najteže je majkama

Roditelji. (Pixabay/ Ilustracija)

U Hrvatskoj je trenutačno gotovo 220 tisuća obitelji sa samo jednim roditeljem, a taj se broj neprestano povećava. Čak 82% su majke s djecom.

Provedeno je istraživanje na 180 roditelja o kvaliteti njihova života, i rezultati su zabrinjavajući.

“Preko 70 % jednoroditeljskih obitelji odnosno naših samohranih roditelja kažu da su pod iznimnim stresom, da jako teško spajaju privatne i poslovne obveze, rijetko kad su opušteni, preko 50 % roditelja, značajno više nego 2021.  navodi da ne može djeci priuštiti ono što im je potrebno”, rekla je za HRT  Irena Starman Frančić iz Agencija za istraživanje tržišta Hendal.

36 posto ispitanih navodi da drugi roditelj uopće ne sudjeluje u odgoju djeteta.

Takozvani sindrom roditeljskog izgaranja, raširen među samohranim roditeljima, postaje gorući problem u našem društvu.

Majka dvoje djece opisala kako hrani obitelj s 10 eura dnevno: ‘U početku me bilo sram, ali me prošlo’


Pomoć samohranim roditeljima

Udruga LET kontinuirano radi na unapređenju kvalitete življenja samohranih roditelja imajući u vidu potrebe roditelja i njihove djece.

S tim ciljem udruga LET pokreće web stranicu u kojoj obuhvaća sve korisne informacije za  samohrane roditelje. Omogućuje samohranim roditeljima savjetovanje socijalnog radnika i pravnika, putem e-maila [email protected] ili putem tel/fax + 385 (0)1 5803 726. Odgovori će biti postavljeni na web stranice.

Organizira radionice (obiteljsko-pravna i radno-socijalno pravne tematike) koje se održavaju u mjesečnim intervalima, a besplatne su za samohrane roditelje. Izdaje knjigu “Za” i “O” jednoroditeljskim obiteljima, kao i Kodeks dobre prakse za poslodavce i vlade – radna uloga jednoroditeljskih obitelji.

Provodi projekt KALEIDOSKOP–unaprjeđenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo

U ukupnom broju obitelji s djecom kojih je 914 000, udio samohranih roditelja je 20,6% ili svaka peta obitelj s djecom.

Roditelji s djetetom (Foto: Pixabay)

Prava samohranih roditelja

Zaštita samohranih roditelja na radnom mjestu

Prekovremeni rad – kao samohrani roditelj, do šeste godine života djeteta uživate zaštitu od prekovremenog rada. U tom razdoblju možete raditi prekovremeno samo ako poslodavcu dostavite pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

Preraspodjela radnog vremena – kao samohrani roditelj možete samo uz pisani dobrovoljni pristanak raditi u preraspodijeljenom radnom vremenu (preraspodjela radnog vremena znači da ono tijekom jednoga razdoblja traje dulje, a tijekom drugog razdoblja kraće od punog radnog vremena, i ne smatra se prekovremenim radom).

pitajmamu.hr

Upis djece samohranih roditelja u dječji vrtić

Djeca samohranih roditelja imaju prednost pri upisu u redoviti program dječjeg vrtića. Pravilnikom o upisu djece u dječji vrtić osnivači vrtića (gradovi i općine) propisuju broj dodatnih bodova za djecu samohranih roditelja. Isto tako, gradovi i općine mogu odrediti olakšice (niže cijene) vrtića.

Prava samohranih roditelja iz sustava socijalne skrbi

Kao samohrani roditelj, ovisno o Vašoj financijskoj situaciji, možete ostvariti i određena prava iz sustava socijalne skrbi, kao što su:

Zajamčena minimalna naknada – pravo na novčani iznos za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba kućanstva koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba. Iznos naknade koju kućanstvo može dobiti je zbroj iznosa za svakog člana kućanstva.


Komentari