Vodostaj Save i dalje raste, na snazi izvanredno stanje: ‘Očekujemo da će se voda brzo povući’

Rijeka Sava se u Zagrebu izlila iz korita. (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi DHMZ-a i tijekom petka diljem Hrvatske i dalje će padati obilna kiša. Rastu i vodostaji. Prema situaciji u 8 sati  Sava u Zagrebu i dalje raste i na snazi je izvanredno stanje.

Zbog kiše koja i dalje pada može se očekivati daljnji porast vodostaja Kupe u noći na petak te uvođenje izvanrednih mjera od poplava kod Karlovca zbog Kupe te na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je ministrica Marija Vučković. Naglasila je da se izvanredne mjere uvode, pripremne radnje su obavljene pa je sustav spreman za obranu.

To su vodostaji koji neće prouzročiti značajnije probleme za stanovnike, eventualno neke prometnice koje će biti zatvorene, ali očekujemo da će se voda brzo povući i da će se sve vratiti u normalu, rekao je u “Jutarnjoj kronici” HR-a Mišo Čičak iz Hrvatskih voda.

Naglasio je da će situacija biti bolja nego što se predviđalo prethodnih dana.

“Ne očekujemo nikakve veće probleme na slivovima rijeka Kupe, Korane i Save”, dodao je Čičak.

Na području Zagreba u petak se očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava radi formiranja vodenog vala rijeke Save u Sloveniji. Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da su Hrvatske vode uspostavile izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja rijeke Jazmak, gdje je zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta.


Vremenska prognoza.

Nastavlja se kiša

Petak

Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni i zapadni. Na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, na južnom dijelu jugo. Najviša dnevna temperatura od 10 do 15, na Jadranu između 17 i 23 °C.

Subota

Promjenjivo, u unutrašnjosti pretežno oblačno. Mjestimice kiša, na Jadranu i pljuskovi s grmljavinom. Češća sunčana razdoblja u Dalmaciji. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena, podno Velebita u prvom dijelu dana jaka bura, u Dalmaciji poslijepodne sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 12 do 17 °C. Najviša dnevna uglavnom između 10 i 15, na Jadranu od 16 do 21 °C.

Razorni vodni val dolazi prema nama, u petak pogađa Zagreb: ‘Očekuje se uvođenje mjera obrane’

Izvanredno stanje

Još je na snazi DHMZ-ovo upozorenje na moguće poplave.

DHMZ, 2. 10. 2024.:  Sukladno vremenskoj situaciji, prognozirana obilna intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, a koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere obrane od poplava.

Početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama je od jutros na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a s daljnjim razvojem vremena od noćas i nadalje i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru. Obilna oborina prognozirana za kraj četvrtka (3. listopada) i petak (4. listopada) će također povećati mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu i u zaleđu. U nižim dijelovima slivova tečenje će usporiti i podizati vodostaje rijeka i sljedeći tjedan.

Velika količina oborine u kratko vrijeme može prouzročiti bujične i urbane poplave počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Sa širenjem oborina danas, tijekom sljedeće noći i dana i mogućnost pojava bujica se širi na Liku, Dalmaciju i zaleđe. P

oseban naglasak stavljamo na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. Tijekom noći s četvrtka (3. listopada) na petak (4. listopada) i u petak se takva mogućnost povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih oborina.

Kolnici mokri i skliski, vozi se uz zabrane

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog jakog vjetra na cestama u priobalju vozi se uz zabrane i ograničenja, upozoravaju u petak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) dodajući da poteškoća ima i u pomorskom prometu.

Zbog vjetra, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3.

Na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom.

Na Krčkom mostu i Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim prostorom.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Prapratno-Sobra, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ te Sućuraj-Drvenik. te katamaranske linije: Pula-Unije-Susak-Mali Lošinj-Ilovik-Silba-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Ubli – Vela Luka – Hvar – Spli, Split – Milna – Hvar – Korčula – Pomena – Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split, Sobra (Mljet)-Šipanska luka-Dubrovnik, Ubli-Korčula-Mljet-Dubrovnik i Vis-Split kao i brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ .


Komentari