Voda za piće u Europi puna ‘vječnih kemikalija’: ‘Zauvijek ostaju u ljudskom organizmu’

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Trifluoroctena kiselina (TFA), vrlo perzistentna kemikalija otkrivena je u velikom broju uzoraka europske vode za piće, tvrde udruge i pozivaju da se odrede strogi standardi kada je posrijedi kvaliteta ovog proizvoda na koju utječe razgradnja takozvanih “vječnih kemikalija” iz nekih pesticida i rashladnih plinova.

Nakon studije iz svibnja o raširenom zagađenju rijeka i jezera trifluoroctenom kiselinom Europska mreža za djelovanje protiv pesticida (PAN Europe) i njezine članice ovaj su put na raspolaganju imale uzorke pitke vode iz 11 zemalja članica Europske unije. Zna se da kemikalije PFAS (vječne kemikalije) zauvijek ostaju u ljudskom organizmu.

PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje čine više od 4700 kemikalija. Riječ je o grupi umjetnih kemikalija u širokoj upotrebi koje se tijekom vremena nakupljaju u ljudskom organizmu i u okolišu. Iznimno su postojane u okolišu i u organizmu te mogu prouzročiti zdravstvene probleme poput oštećenja jetre, bolesti štitnjače, pretilost, probleme s plodnošću i rak.

Flaširana voda (Foto: Pexels)

TFA otkriven u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz slavine

Zaključak analiza koje je proveo Centar za tehnologiju vode iz Karlsruhea je sljedeći: TFA je otkriven u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz slavine i u 12 od 19 uzoraka mineralne ili izvorske vode.

Rezultati su objavljeni u srijedu. Prosječna koncentracija TFA u pitkoj vodi iznosila je 740 nanograma po litri i 278 ng/L u flaširanoj vodi, što je niže od 1220 ng/L prosječno evidentiranih u uzorcima iz voda tekućica iz prethodno provedene studije.

Tea opisala svoju mučnu bitku s bolesti za koju nema lijeka: ‘Počelo je s boli u nogama’


Jesu li tolike koncentracije štetne za zdravlje?

Dosad je provedeno premalo studija. Neke udruge ne slažu se prijedlogom nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i okoliš koji predlaže da se uvede standard koji će iznositi 2200 ng/L.

Taj je prag već prekoračen u analiziranoj mineralnoj vodi i u uzorku vode za piće iz Austrije (4100 ng/L).

U Parizu je, primjerice, analizirana voda iz slavine sadržavala 2100 ng/L, au Metzu je uočena koncentracija od 500 ng/L. No perzistentne se kemikalije i dalje nakupljaju u vodi.

EU je donio odluku da se od 2026. postavi granica od 500 ng/L za sve PFAS kemikalije, a nevladine organizacije traže da se na taj popis doda i TFA.

Važno je unositi dovoljno tekućine (Foto: Pixabay)

TFA toksičan za reprodukciju?

“Njemačka agencija zadužena za praćenje kemikalija nedavno je predložila da se TFA klasificira kao tvar toksična za reprodukciju”, stoji u izvješću koje se poziva na studiju koju je proveo kemijski div Bayer. Njihovi pokusi na kunićima pokazali su razvoj “teških malformacija fetusa”.

Helmut Burtscher-Schaden, kemičar, aktivist i član nevladine organizacije ‘Prijatelji Zemlje – Austrija’ smatra da su otkrivene razine TFA “po trenutačnim saznanjima još uvijek unutar sigurnih granica, no njihov unos povećava se na dnevnoj bazi”, a “sigurnosna tampon-zona već je vrlo smanjena”. On kaže da ne smijemo zaboraviti ni da smo “otprije neopravdano izloženi ostalim PFAS kemikalijama”.

Udruge pozivaju “na što hitniju” zabranu upotrebe PFAS pesticida i rashladnih plinova te generalno na ograničenu upotrebu “vječnih kemikalija”.


Komentari