Voćar iz Zagreba priznao: ‘Ulaze u ljudsko tijelo putem vode, nikad nismo bili izloženiji’

Voćar, ilustracija. (Foto: Jakov Prkic/CROPIX)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane. Ove godine uputili su javni poziv vladama i proizvođačima na distribuciju zdrave hrane ljudima diljem svijeta.

O štetnim utjecajima nezdrave hrane na ljudsko zdravlje upozorio je čelnik nedavno osnovane Agrarne stranke.

“Sigurna hrana ne mora nužno značiti i da je zdrava”, rekao je za Hinu predsjednik stranke Robert Hadžić, inače voćar iz okolice Zagreba.

“Danas smo više nego ikada izloženi štetnim utjecajima hrane na ljudsko zdravlje”, priznao je.

Kumica priznala ono što svi sumnjaju o sezonskom povrću: ‘A isto plaćaju klupu kao i ja’


‘Štetne tvari gomilaju se u tlu’

Agrarna stranka, koju 80 posto čine poljoprivrednici, a 20 posto agronomi i profesori, protivi se prekomjernoj upotrebi pesticida i genetski modificiranih organizama u proizvodnji hrane za ljude i životinje.

“Regulatorna tijela odobravaju stavljanje u promet, po principu maksimalno dozvoljenih količina određene supstance, ne uzimajući pritom u obzir kumulativno djelovanje (taloženje) štetnih supstanci u ljudskom, životinjskom ili biljnom organizmu”, kaže Hadžić.

Štetne tvari gomilaju se u tlu te ulaze u ljudsko tijelo putem vode za piće i navodnjavanjem biljaka koje se kasnije koriste kao hrana.

Robert Hadžić.
(Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

“Ovaj problem je naročito izražen u mediteranskom prostoru. Stoga moramo ozbiljno razmisliti i promijeniti način na koji proizvodimo hranu”, kaže.

Hadžić kaže da se čovječanstvo može prehraniti zdravom hranom, ali da smo “prekomjerno opskrbljeni” onom nezdravom iz velikih korporacija.


Komentari