Upozorenje, preko Alpa dolazi vremenski ekstrem: Dio Hrvatske treba biti u pripravnosti

Foto: Severe weather Europe

Nakon dugotrajnog toplinskog vala koji je pogodio Europu krajem srpnja, vremenski obrazac se konačno promijenio. Iako je zahlađenje donijelo olakšanje, dinamične vremenske prilike sada prijete postati ekstremne, osobito u regiji Alpe-Dunav-Jadran.

Kombinacija suptropskih zračnih masa, toplog Sredozemnog mora i frontalnih sustava mogla bi uzrokovati obilne oborine, upozorava u svojoj vremenskoj prognozi specijalizirana meteorološka stranica Severe Weather Europe (SWE).

Opasnost od poplava i grmljavinskih nevremena

Prema prognozama, prva fronta će već u noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatiti sjeverno Sredozemlje i Alpe, donoseći snažna grmljavinska nevremena.

Do ponedjeljka ujutro očekuje se povećana opasnost od poplava u sjevernoj Italiji, Sloveniji i Austriji. Kasnije tijekom tjedna, hladne zračne mase iz sjeverne Europe zahvatit će središnju Europu i Sredozemlje, donoseći dodatne poplave i snijeg u višim predjelima Alpa.

SWE izvještava kako fenomen iznad zapadne Sahare, gdje se očekuje i do 500% više oborina od prosjeka, u kombinaciji s toplim Sredozemnim morem, može dodatno povećati količinu vlage i oborina sve do sredine rujna. Ova situacija stvara ozbiljan rizik za regije koje već bilježe ekstremne vremenske prilike.

Meteorolog iz regije upozorava Hrvate: ‘Spremite se, s Arktika kroz bečka vrata dolazi k nama’


Upozorenja za obalu Jadrana

Toplo Sredozemno more, čije su temperature dosezale i do 30°C, moglo bi rezultirati s nekoliko stotina milimetara kiše po četvornom metru. U kombinaciji s mlaznim vjetrovima, nestabilne zračne mase širit će se diljem srednje Europe i Mediterana, uzrokujući grmljavinske oluje, snažne vjetrove, pa čak i tornada.

Tijekom nedjelje vremenske prilike će se značajno pogoršati u sjevernoj Italiji, a tijekom noći snažna grmljavinska fronta proširit će se preko Jadrana na Balkanski poluotok. Stručnjaci upozoravaju da bi obala istočnog Jadrana, osobito južna Dalmacija, trebala biti u stanju pripravnosti zbog mogućih jakih oluja, snažnih vjetrova, tornada i poplava.

Zračne struje. (Foto: Severe Weather Europe)

Obilne kiše i moguće poplave

Prema SWE-u, sjeverni Apenini i Dinaridi mogu očekivati između 150 i 200 milimetara kiše po četvornom metru u manje od 48 sati. To bi moglo izazvati bujične poplave u urbanim područjima, dok se obalni dijelovi suočavaju s rizikom od lokalnih poplava. Očekuje se i novi hladni val krajem idućeg tjedna, s dodatnim padalinama u sjevernoj Italiji, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Posebno zabrinjavajuće su prognoze za područja duž Dinarskog planinskog lanca i Alpa, gdje se očekuju količine oborina od 200 do 400 milimetara, što ima potencijal za izazivanje ozbiljnih poplava.

Možda ćemo uskoro morati izvaditi jakne: Blizu je pravi ‘ubojica ljeta’

Hladniji dani i mogući snijeg u Alpama

Tijekom nedjelje temperature će se kratko povisiti, no s novim hladnim valom krajem sljedećeg tjedna, predviđa se pad temperature za 8 do 12 stupnjeva ispod prosjeka. Snijeg bi se mogao pojaviti u višim predjelima Alpa, iznad 2000 metara nadmorske visine.

Ove ekstremne vremenske prilike mogle bi trajati nekoliko dana, a SWE upozorava da bi se ovakvi događaji mogli ponavljati zbog sve toplijeg Sredozemnog mora, koje pridonosi jačanju oluja i povećanoj količini oborina u Europi.


Komentari