U Hrvatskoj zabilježena nova mutacija bolesti: ‘Zavladat će idućih mjeseci’

Pacijenti u čekaonici kod liječnika, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ovoga je mjeseca zabilježio prve zaražene osobe podvarijantom XEC koronavirusa. Idućih mjeseci će najvjerojatnije preuzeti dominaciju u Hrvatskoj. Simptomi su isti, a razlika je u mutaciji u virusnom genomu.

XEC je rekombinantna varijanta virusa SARS-CoV-2, što znači da je nastala kombinacijom dva prethoda oblika virusa, oba su podvarijante omikrona. Njihovi su se genomi spojili i međusobno iskombinirali i tako stvorili ovu mutantu koja ima golemu prednost nad ranijim oblicima virusa.

Sposobnija je u zaobilaženju imunosti pa stručnjaci predviđaju da će zavladati svijetom ove zime i proizvesti novi val covida. Do sada je evidentirana u Hrvatskoj,  Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u, Kini…., što znači da je virus već raširen po cijelome svijetu, piše Hina.

Djevojka (16) napipala kvržicu na dojci: Liječnici otkrili da je riječ o nečem strašnijem od raka dojke

Tisuću do dvije novooboljelih i nekoliko smrtnih ishoda tjedno

Po izvješćima HZJZ-a, već nekoliko tjedana u Hrvatskoj bilježi se tisuću do dvije novooboljelih od covida te dvije do pet smrti tjedno od te bolesti.  Veće se širenje očekuje u idućim mjesecima zbog uvjeta koji odgovaraju širenju respiratornih infekcija, iako je covid pokazao da baš i nije sezonska bolest. Naime, virus je vrlo infektivan bio i proteklog ljeta.


Opasnost je i dalje najveća za starije osobe i kronične bolesnike, jer je određena razina imunosti među mladima do sada već razvijena.

Na tjednoj bazi HZJZ bilježi do pet umrlih. Često se navodi da je osoba umrla “s covidom”, a ne “od njega”, a to bi značilo da je umrla od primarne bolesti, što pak implicira da je covid blaža bolest. No, stručnjaci upozoravaju – covid potencijalno skraćuje život starijim ljudima i kroničnim bolesnicima i zato je nužan oprez.

Cijepljenje protiv Covida.
(Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX)

Preporuke za cijepljenje

Najnovije preporuke kažu da je dovoljno cijepiti se jedanput godišnje i sada je za to najpovoljnije vrijeme. Dostupno je cijepljenje novim Pfizerovim cjepivom koje cilja najnovije cirkulirajuće varijante virusa.

Cijepljenje jednom godišnje preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika covida i bolesnicima čiju osnovnu bolest može pogoršati infekcija. U te kategorije ulaze stariji od 65 godina, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes), kroničnim bolestima jetre i bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju), zatim trudnice i zdravstveni djelatnici.

Epidemiolozi preporučuju barem kućno testiranje svakome tko ima respiratorne simptome i povišenu temperaturu.

Svećenik za kojeg tvrde da je ozdravio mnoge Hrvate upozorio na opasnost: ‘Nakon toga nema budućnosti’

HZJZ preporučuje izolaciju od pet dana

Tko se lošije osjeća, osobito ako uz to ima i temperaturu, bilo bi korisno da se testira i javi svom liječniku, pa ih i on može testirati u ambulanti. I svakako treba ostati kod kuće ako imate temperaturu i druge simptome.

HZJZ preporučuje izolaciju od pet dana od početka bolesti (simptomatske osobe), odnosno od dana kada je uzet bris koji je pozitivan na SARS-CoV-2 (asimptomatske osobe). Preporučljivo je da još pet dana nakon toga koriste FFP2 maske osobe ako zbog prirode posla moraju dolaziti u kontakt s osobama starije životne dobi, s kroničnim bolesnicima, imunokompromitiranim osobama i trudnicama.

Covid je pomalo izgubio sezonski karakter pa je snažni val u Hrvatskoj zabilježen i protekloga ljeta.


Komentari