Turistička transformacija Dugog Sela: Novi centar podiže standarde

U Dugom Selu je svečano otvoren Turističko-informativni centar s novim prostorijama Turističke zajednice grada Dugog Sela.

„Ove godine slavimo 815. godina. Grad ne čine zgrade, grad čine ljudi, a ovaj prostor stvoren je za ljude, posjetitelje, naše građane, turiste. Ovo je budućnost opstanka zajednice u zajednici. Ako volite svoju tradiciju i svoj kraj, prikazujete ga drugima i želite da drugi dođu u njega, tada smo postigli ono najvažnije.

Naš grad je po mnogočemu na prvom mjestu, od broja mladih do radnih mjesta. Na tim mladima je budućnost, a ovaj Centar dat će im priliku da svoj grad promoviraju svijetu, da ga pokažu u najboljem svjetlu“, rekao je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela.

Ključna uloga u promociji grada

Centar igra ključnu ulogu u promociji grada kao atraktivne turističke destinacije. Služi kao prvi kontakt za posjetitelje, pružajući im važne informacije o lokalnim atrakcijama, kulturnim događanjima i smještajnim kapacitetima.

Zahvaljujući njemu, turisti mogu saznati o bogatoj povijesti Dugog Sela, posjetiti spomenike poput crkve svetog Martina i Parka grofice, kao i istražiti prirodne ljepote okolnih područja. Cilj ovog centra je, osim pružanja informacija, sudjelovanje u ekonomskom razvoju i povećavanju vidljivosti grada na turističkoj mapi Hrvatske.


„Turistički informativni centar je mjesto gdje će od danas turisti moći dobivati informacije, prospekte, brošure, moći će saznati sve o našim manifestacijama i projektima koje provode Grad i Turistička zajednica. No, to je i mjesto gdje ćemo mi moći prikupljati informacije koliko nam turista dolazi, kakve želje imaju, što bismo mogli još bolje napraviti po pitanju turizma iz prve ruke, od ljudi koji nas posjećuju“, naglasila je Karmela Vukov Colić, direktorica TZ Dugog Sela.

Važan korak prema unaprjeđenju turističke ponude

Ovo je važan korak prema podizanju standarda usluga i unaprjeđenju turističke ponude koje će doprinijeti boljem iskustvu svih koji posjete Grad Dugo Selo. Centar je, kao i uredi TZ-a, smješten u novoobnovljenoj zgradi Kulturnog centra za posjetitelje Dugo Selo u samom centru grada.

Izdana je i nova brošura Dugog Sela koja sadrži prekrasne fotografije putopisca i fotografa Saše Pjanića koji je predstavio Dugo Selo kroz detalje koje stanovnici možda više niti ne primjećuju.

„Ja sam se ovdje već udomaćio. Ova priča je baš bila gušt za raditi, fantastičan projekt. Svoje znanje istočio sam u svoje doživljaje i iskustvo kao turista-putnika namjernika u ovom gradu. Dugo Selo u svijesti prosječnog čovjeka je mjesto uz cestu. Ne, to je mjesto vrijedno dolaska i boravka, otkriće“, rekao je Pjanić. Dio njegovih fotografija trenutno je izložen u Centru povodom njegovog otvaranja.

Razvoj lokalnog turizma

Centar će značajno doprinositi razvoju lokalnog turizma ne samo kao izvor informacija već i kao pokretač različitih turističkih inicijativa. Njegova uloga je ključna u promociji grada, omogućavajući lakši pristup informacijama o kulturnim i prirodnim znamenitostima, kao i o lokalnim manifestacijama.

„Zagrebačka županija je postala jedna od vodećih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj. Otvaranje Centra gdje će svi turisti moći dobiti informacije o destinaciji – kamo otići, što pojesti, gdje provesti vrijeme, su iznimno značajni.

Dajemo veliku podršku u svim aktivnostima koje se provode u Dugom Selu, ali i kroz podršku čovjeka koji je ključ uspjeha razvoja ovakve destinacije. Biseri, poput današnjeg dana, pokazuju da koračamo sve bolje, sve više i da imamo veliki potencijal za daljnji razvoj kontinentalnog turizma“, istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Suradnja s lokalnim poduzetnicima, ugostiteljima i kulturnim institucijama

Centar aktivno surađuje s lokalnim poduzetnicima, ugostiteljima i kulturnim institucijama, potičući razvoj novih turističkih proizvoda i usluga. Također, organizira edukativne radionice i seminare za lokalne stanovnike i poslovne subjekte, podižući svijest o značaju turizma i njegovom utjecaju na gospodarski rast. Kroz ove aktivnosti, Turističko informativni centar postaje katalizator za stvaranje novih radnih mjesta i povećanje prihoda od turizma, doprinoseći tako sveukupnom društvenom i ekonomskom napretku Dugog Sela.

Novi prostor odražava kvalitetu koju Grad Dugo Selo kao kontinentalna turistička destinacija zaslužuje. Prvi dojam je iznimno važan, a ovaj Centar ostavlja profesionalni dojam na posjetitelje, što će zasigurno povećati kvalitetu usluga koje Turistička zajednica nudi. U Centru su dostupni suveniri, brošure i razni predmeti koje će putnici namjernici moći sa sobom ponijeti kao uspomenu.

Tehnološki napredak uključuje digitalni informativni panel i interaktivne ekrane. Ovi napredni uređaji će značajno pridonijeti boljem informiranju posjetitelja, omogućujući im brži i lakši pristup svim potrebnim informacijama o gradu i njegovoj turističkoj ponudi.

Najavljen je i novi turistički projekt samovođene šetačke ture Long Village Fitness koji će uskoro zaživjeti. Uz gradske pješačko-biciklističke staze, revitalizirani su šumski putevi, a kroz nešto više od 6 km kružne staze posjetitelji će moći upoznati Dugo Selo kroz male ulice, Martin Breg, šumu te gradski vinograd. Uskoro ćete moći dogovoriti sastanak s prirodom u Dugom Selu.


Komentari