Tko je žena iza osporavanih Rodnih studija: Mnogi će ju prepoznati kao lice s HRT-a

Ankica Čakardić. (Foto: Screenshot/Youtube)

Pokretanje Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu izazvalo je brojne reakcije u javnosti i političke rasprave na tu temu. Osobito se protiv tog projekta pobunila desnica iz Hrvatskog Sabora.

Iza uvođenja Rodnih studija stoji voditeljica Rodnih studija na Filozofskom fakultetu, Ankica Čakardić. Protivnicima koji osporavaju uvođenje studija javno je odgovorila ovih dana u razgovoru za N1 televiziju u kojem je snažno branila uvođenje i potrebu za tim studijem na Filozofskom fakultetu.

Riječanka Ankica Čakardić je izvanredna profesorica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Voditeljica Rodnih studija protivnicima: ‘To su neinteligentne izjave’

Od Rijeke do skvotanja u Pragu

Objavila je knjige “Ustajte prezrene na svijetu. Tri eseja o Rosi Luxemburg”, “Sablasti tranzicije – socijalna historija kapitalizma” i “Pobunjeni um – eseji iz radikalne socijalne filozofije”.


Članica je međunarodnog uredništva izdanja “The Collective Works of Rosa Luxemburg” pri izdavačkoj kući Verso, feminističkog kolektiva fAKTIV, te članica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Iz Rijeke je u Zagreb na studij došla nakon rata, u kasno ljeto 1996. godine. Proputovala je čitavu hrvatsku obalu žonglirajući, a sa svojim žonglersko-bubnjarskim kolektivom “Nova Loža Lude Mame” sudjelovala na otvorenju nekoliko Dubrovačkih ljetnih igara i raznih drugih festivala u Hrvatskoj. Živjela je u skvotu u Pragu, jedno vrijeme i na relaciji Zagreb-Beograd.

Lice s tv ekrana

Neki će ju prepoznati i s malih ekrana. Naime, osim akademske karijere ima iskustvo angažmana na javnoj televiziji. Vodila je HRT-ovu emisiju “Peti dan” dvije sezone, od 2011. do 2013. godine.

U emisiji su se otvarale nepopularne političke i kulturne teme, te, kako Čakardić sama ističe u javnim istupima u emisiji za njezinog vođenja nije bilo cenzure, dodvoravanja i režimskog krojenja tema.U emisiji su sudjelovali Ognjen Čaldarović, Nino Raspudić, Nadežda Čačinovič, Srećko Horvat.

2023. godine izabrana je u Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu gdje se, kako kaže, aktivirala, zbog, između ostalog, normalizacije mržnje prema Srbima u javnom prostoru zadnjih godina te kako bi razvijali progresivne i lijeve feminističke politike u manjinskom kontekstu jer smatra da je svaku politiku zajednice važno dovoditi u vezu s klasnim i rodnim određenjem.

Ankica Čakardić. (Foto: Filozofski fakultet)

U političkom kontkestu Čakardić je evidento prikloljena lijevom političkom spektru. Javno ističe kako smatra da su se ljudi iz Radničke fronte, Možemo! i Nove ljevice hrabro umiješali u političku realnost, u prvom redu žene.

“Osobno mislim da bi “nevolje s rodom” danas trebale biti razriješene, u smislu da su pravno-politički, da ne kažem civilizacijski ukinute pa da se za rod ne bismo trebali ovako grčevito boriti. Međutim, rodni studiji su u ovom trenutku institucionalno nužni s obzirom na sve jače udare s desna. Nažalost, rodna ravnopravnost vraćena je korak unatrag”, izjavila je i jednom razgovoru za Novosti.


Komentari