Tijekom noći nevrijeme stiglo u Zagreb, nije gotovo: Objavljena upozorenja što će biti dalje

Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Tijekom noći s petka na subotu je u kopnenu Hrvatsku stiglo je najavljeno nevrijeme koje označava kraj dugog toplinskog vala. U Zagrebu i okolici je snažno grmjelo. Sijevalo je, pljuštala je kiša i puhao vjetar.  Temperatura je značajnije pala.

Takvo vrijeme nastavit će se tijekom subote piše u vremenskoj prognozi DHMZ.

Promjenjivo i nestabilno, mjestimice s obilnijom kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. U Dalmaciji česta sunčana razdoblja, osobito na krajnjem jugu.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, drugdje sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka uglavnom od 24 do 29, na Jadranu između 30 i 35 °C.

Vremenska prognoza. (Foto: DHMZ)

Narančasto u velikom dijelu Hrvatske

Na karti upozorenja vidi se da je veliki dio Hrvatske u narančastom. Za zagrebačku regiju piše kako su mogući obilni pljuskovi i veća količina kiše u kratkom vremenu. Količina oborine > 50 mm. Također se upozorava na grmljavinsko nevrijeme Lokalno su vjerojatni jače izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine > 70 %.


Osječka regija je također u narančastom. Također se upozorava na grmljavinsko nevrijeme. 

“Ponegdje izraženi pljuskovi s grmljavinom. Lokalno moguća tuča, ponajprije u drugom dijelu dana. Vjerojatnost grmljavine > 70 %”, piše DHMZ.

S naletom pljuskova praćenih grmljavinom, val vrućine će danas popustiti u unutrašnjosti, a u nedjelju i na Jadranu. Iako u blizini naših krajeva nema prizemnih frontalnih sustava, unutar polja sniženog tlaka zraka sa zapada nam pritječe vlažan i nestabilan zrak u višim slojevima atmosfere, prognoza je meteorologinje Tomislave Hojsak za HRT.

Vedran usred Zagreba doživio jezivo iskustvo: ‘Žena me zove u panici, na stropu imam što za vidjeti’

 


Komentari