Sirotinjski: Istraživanje otkrilo tužne podatke čime se moraju hraniti Hrvati

Namirnice, ilustracija (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

Dok se svi iz dana u dan čude koliko je poskupjela neka namirnica od voća, povrća do mesa i ribe, a i mnogih drugih svakodnevnih potrepština. Eurostat je početkom travnja objavio da je inflacija u Hrvatskoj iznosila 4,9 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa u eurozoni prema indeksu HICP, a najviše je poskupjela hrana.

Građani priznaju da je mnogima teško priuštiti si kvalitetniju ribu za obrok petkom, a priča o zdravoj i nutritivno vrijednoj prehrani pada u vodu kada su u pitanju mnogi Hrvati s malim primanjima. Prehrana je bliža zajedničkom nazivu akcijska ili ona koju si mogu priuštiti nego vodeći računa o nutritivnoj vrijednosti namirnica. Pokazali su su to i službeni statistički podaci.

Tako su hrvatski građani 2022. godine po članu kućanstva godišnje potrošili 42,4 kilograma kruha i peciva i 32,1 kg krumpira (svježega i zamrznutoga). Uz hrenovku, dvije, mnogima je to večera, a o nutritivnoj vrijednosti takvog obroka možda je bolje i ne govoriti.

Zagrepčanin na tržnici, ‘zinuo’ na cijenu: ‘Prije su bile 14 kuna, a sad četiri eura’

13 eura dnevno na hranu

Izračuni iz istraživanja Ankete o potrošnji kućanstva (APK), koje je provedeno 2022. pokazali su još neke informacije u istom smjeru.


Prosječno kućanstvo je u 2022. godini na hranu mjesečno trošilo 2485 kuna (392,8 eura). Kada na hranu za cijelu obitelj trošite malo više od 13 eura dnevno, a na to vam odlazi čak 27 posto prihoda, nije nikakvo čudo da se odlazak u trgovinu pretvara u pravu malu bitku sa osobnim financijama.

Po dućanima ćete često vidjeti ljude kako krstare  s popisom. Ušteda od 30 eura mjesečno na hrani znači jedne tenisice više za dijete ili kino.

Ponuda namirnica na tržnici (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Drastične razlike u cijeni

Da razlika u cijeni istog proizvoda može biti znatna, pokazala je jedna tema na Redditu gdje je autor objavio sliku na kojoj se vidi da kilogram istih hrenovki u jednoj trgovini dođe 2,69 eura dok se u drugom trgovačkom lancu iste hrenovke (u dvostruko manjem pakiranju) prodaju za 4,78 eura po kilogramu, što je razlika od nešto više od dva eura po kilogramu.

“Našao sam jedan takav primjer u još jednom trgovačkom lancu, “Super cijena” je skuplja”, “Gore je napisana cijena po kilogramu, dolje je po komadu. Legalno, ali bezobrazno”, bili su samo neki od komentara.

 


Komentari