Sandra otišla u kupovinu za ručak: ‘4,85 eura, bolesnici, a još veći oni koji to kupuju

Šoping, ilustracija (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Cijene u Hrvatskoj ne prestaju rasti, stvarajući ozbiljan teret za građane koji sve teže prate takav ubrzani tempo. Od maloprodajnih trgovina do uslužnih djelatnosti, gotovo svi segmenti života pogođeni su poskupljenjima, što dovodi do situacije u kojoj su troškovi života postali veliki izazov za mnoge obitelji.

Nekada se u Hrvatskoj raspravljalo o cijenama luksuznih proizvoda, no danas su čak i osnovne životne namirnice postale luksuz za mnoge. Mlijeko, kruh i voće, koji su nekad bili svakodnevna stavka na kućnim popisima, sada su proizvodi koji sve češće izostaju iz košarica zbog visokih cijena.

Poduzetnici također osjećaju posljedice ovog trenda. Troškovi poslovanja značajno su porasli, što se direktno odražava na cijene proizvoda i usluga koje nude. Povećani troškovi energenata, sirovina i logistike dodatno pridonose neizdrživoj situaciji, a potrošači su suočeni s kontinuiranim poskupljenjima.

Zagrepčanka otvorila paštetu, prizor joj ne izlazi iz glave: ‘Čuvajte račun, možete dobiti tisuće eura’

Ništa bolje nije ni u regiji

Slična je situacija i u regiji, osobito u Srbiji, gdje građani svakodnevno izražavaju nezadovoljstvo zbog naglog rasta cijena. Posebno je zabrinjavajuće što osnovne prehrambene namirnice, neophodne za svakodnevni život, dosežu nevjerojatno visoke cijene.


Jedan od primjera koji je uzburkao javnost u Srbiji je objava korisnice TikToka, Sandre, koja je podijelila svoje iskustvo iz lokalne trgovine. Naime, 48 grama mljevenog češnjaka u trgovini je koštalo nevjerojatnih 567,99 dinara, odnosno 4,85 eura.

Iako je ovaj začin i ranije bio skup, ovakve cijene izazvale su val reakcija među kupcima, a Sandra je ironično komentirala: “Pa ti stavi začine”, aludirajući na apsurdnost trenutnih cijena.

U komentarima se javilo puno ljudi.

“Bolesnici, a još veći oni koji to kupuju”, “Što li liječi?”, “100 eura kilogram”, “Zlato”, “Samo bojkot, pa neka prodaju svome tati”, “Ovo treba biti toliko lud da kupiš da ja nemam riječi”, “Češnjak skupljan s prstenova Jupitera”, Čim vide da nitko neće kupovati, promijenit će cijenu, narod ne treba uzimati i prosto riješena stvar, staje im proizvodnja”, pisali su.

@sandra1987sandraPa ti stavi začine😅🥹

♬ original sound – Sandra

Upitno opravdanje poskupljenja

Mnogi građani kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe dvoje o opravdanosti raznih poskupljenja. Za neka sumnjaju da nisu izazvana rastom nekih troškova i objektivnom stanju već željom za većom zaradom.

Pozornost javnosti nedavno je izazvalo otkriće kolike su trgovačke marže na osnovne prehrambene namirnice te kolika je bila zarada domaće pekarske industrije. Mnogi od tih podataka ukazuju kako u nekim slučajevima opravdanja poskupljenja rastom nekih troškova ne odgovaraju stvarnom stanju.

Lova do krova: Razotkrili kako se domaće pekare bogate na naivnom narodu

Dok cijene nezaustavljivo rastu, postavlja se pitanje koliko će još dugo građani Hrvatske i regije moći podnositi teret ovog ekonomskog pritiska te što će budućnost donijeti u pogledu cijena osnovnih životnih namirnica.


Komentari