Rijetki za nju znaju: Na 40 minuta od Zagreba skriva se oaza s predivnom pješčanom plažom

Plaža Goli brijeg. (Foto: Screenshot)

Dok traju velike vrućine građani iz Zagreba i okolice koji nisu na ljetovanju na Jadranu spas i rashlađenje traže na mjestima do kojih ne moraju dugo putovati, a pružaju utočište od visokih temperatura.

Toplice u Zagorju ili popularno kupalište na rijeci Mrežnici dobro su poznate lokacije no za neka mjesta mnogi građani ni ne znaju, a predivne su za odlazak na kupanje.

Jedno takvo mjesto nalazi se nekih 40-ak minuta od Zagreba. Naselje Letovanić s prekrasnom pješčanom plažom na rijeci Kupi koja ljeti mami ne samo mještane, već i brojne ljude iz okolice.

‘Letovanić, Letovanić, selo pokraj Kupe’

Možda ste i čuli za Letovanić u onoj staroj pjesmi “Letovanić, Letovanić, selo pokraj Kupe”. Velika plaža Goli Brijeg nalazi se u neposrednoj blizini samog centra Letovanića.

Ovdje ćete uživati u miru na selu, a osim predivne riječne plaže, tu su i stare drvene kuće, čardaci, karakteristični za ovo područje.


Kad poželite malo odmora od kupanja, prošećite po mjestu i zavirite u Etno zbirku i galeriju slika prof. Božidara Škofača, inače jednu od najvećih privatnih etno zbirki u Hrvatskoj.

Zbirka ima više od 2000 eksponata zaštićenih od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture, a smješteni su u 3 čardaka.

U okolnim selima, Starom Brodu, Poljani Lekeničkoj, Cerju Letovaničkom, Letovanskom Vrhui drugima su drvene kapele iz 17. i 18. stoljeća. Reprezentativni su primjerak pučke drvene graditeljske baštine, a jedinstvene su u svijetu po načinu gradnje.

Kako do Letovanića?

Na državnoj cesti D30, Zagreb – Sisak, u mjestu Žažina skrećete desno i pratite glavnu cestu dok ne dođete do sela. Etno zbirka Škofač nalazi se u staroj jezgri Letovanića, stotinjak metara prije drvene kapele Sv. Fabijana i Sebastijana.

‘Letovanić, Letovanić, selo pokraj Kupe’: Nagrade za svima dobro poznatu pjesmu!


Komentari