Radnik trgovačkog lanca priznao: ‘Evo što radimo s mesom kojem istekne rok trajanja’

Meso. Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Radnik jednog od trgovačkih lanaca u Srbiji odlučio je podijeliti uznemirujuće informacije o poslovnim praksama kojima su izloženi kupci. Ovaj neimenovani radnik, koji je odlučio stati u zaštitu potrošača, istaknuo je da je teško obavljati posao u lancu marketa za koji radi zbog pritiska koji se vrši na radnike i manipulacija kojima su prisiljeni sudjelovati.

“Dugo godina sam ovdje i na početku su ove trgovine bile za ponos i pohvalu. No, stvari su se znatno promijenile. Radi se sve i svašta kako bi se ostvarila veća zarada, a na štetu potrošača”, započeo je radnik svoje izlaganje.

Naglasio je da su radnici prisiljeni obavljati različite zadatke, uključujući i manipulaciju proizvodima koji su namijenjeni potrošačima.

“Svi radimo sve. Istovremeno, premještamo kutije s prolaza, siječemo meso, skrivamo proizvode kojima je istekao rok trajanja, pakiramo ih na police, popravljamo hladnjake koji se kvare najmanje jednom tjedno”, dodao je.

Mljeveno meso. (Foto: Pixabay)

“Meso se opere u octu i vodi i napuni začinima’

Jedna od najzabrinjavajućih tvrdnji odnosila se na mesne proizvode. Radnik je iznio detalje o tome kako se meso tretira nakon što istekne rok uporabe.

“Ako se ne proda svježe meso, umjesto da se baci, ono se šalje na daljnju obradu. Takvo meso se opere u octu i vodi, samelje nekoliko puta na stroju, napuni začinima i od toga se prave kobasice i ćevapi”, otkrio je.


Također je upozorio da proizvodi koji imaju istekli rok trajanja nisu izbačeni iz prodaje kako bi se spriječio gubitak ili smanjenje dobiti. Umjesto toga, radnici mijenjaju datum na proizvodima i ponovno ih stavljaju na police.

Ovaj hrabri radnik apelirao je na potrošače da budu oprezni pri kupovini proizvoda te je pozvao nadležne organe da provjere i reagiraju na prljave poslovne prakse koje se odvijaju u ovoj trgovini.

Otkrivanje ovakvih informacija od strane radnika naglašava važnost transparentnosti i nadzora u trgovinskim lancima kako bi se zaštitila javna sigurnost i zdravlje potrošača. Očekuje se daljnje istraživanje ovih tvrdnji i poduzimanje odgovarajućih koraka kako bi se osigurala odgovornost i integritet u trgovini.

Svi ovo rade kad odmrzavaju meso, a ne bi trebali: Može biti štetno za zdravlje

Znate li prepoznati pokvareno meso?

Odresci, ražnjići, mljeveno meso za ćevape, pljeskavice… No, znate li prepoznati je li meso koje kupujete pokvareno? Imajte na umu da vas jarka crvena boja često može prevariti.

Svijetlo crvena boja mesa ne znači da je meso svježe, kao ni što tamnija boja mesa ne znači da je pokvareno. Boja ovisi toplini i svjetlu u trgovini, kao i o izloženosti kisiku.

Dobro pregledajte i ambalažu – ako uočite bilo kakva oštećenja, curenje, nakupljenu veću količinu vode ili sukrvice – ne kupujte. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija tekućinu koja izlazi iz njega. Višak tekućine vam je najbolji pokazatelj starosti. Najbolji način za otkrivanje tekućine? Ako prstima stisnite meso, tekućina će se pokazati sa strane.

Nos je ipak nepogrešiv. Ako ima neugodan miris nešto nije u redu. Kada kupujete mljeveno meso posebno je važno provjeriti miriši li svježe. Ono, naime, može na prvi pogled izgledati svježe i normalno, ali to ne mora značiti da i je, pa je mirisanje prva mjera opreza.J ak, opor miris neugodan za nos siguran je znak da je meso nejestivo.

Izgleda li vam meso nekako sluzavo? Ako je odgovor potvrdan, nemojte ga jesti, jer to je znak da su se na površini počele umnožavati bakterije. Meso koje se pokvarilo obično će biti gnjecavo na dodir, što se osjeti i kroz foliju. Kao posljedicu razmnožavanja gljivica možete na njemu uočiti zelena i crna područja.

Svi ovo rade kad odmrzavaju meso, a ne bi trebali: Može biti štetno za zdravlje

Kako odabrati najbolji komad mesa?

Prvi je korak svakog kuhara u pripremanju jela zasigurno odabir i kupovina namirnica. Upravo je meso jedna od najkompliciranijih namirnica za odabrati, ali i pripremiti, posebice za početnike. Kako odabrati najbolji komad mesa savjetuje Ravlićev dugogodišnji mesar Matija Heđi.

Različite vrste mesa imaju različitu karakterističnu boju. Što se junetine tiče, najbolje je primjerice meso crvenkaste boje, no za svaku vrstu mesa vrijedi pravilo da je najbolje ono meso čija je boja ujednačena po cijeloj površini. Ako ima crnih dijelova po sebi, to označava da je meso starije, no nije pokvareno. Problem je zapravo u hladnjacima koji hlade meso.

Teletina je, primjerice, vrlo osjetljivo meso, a pri hlađenju se površinski sloj suši zbog vitrine u kojoj meso stoji. Zbog toga meso izgleda starije, no treba uzeti u obzir da se ovo može dogoditi u manje od 12 sati. Takvo meso je jedino vizualno manje primamljivo, ali u pravilu, meso je bolje čim dulje odstoji.

Meso je dakle poput dobrog vina. U Francuskoj, primjerice, kupuju što starije komade mesa, koje je odležalo čak 7 do 10 dana jer ono dozrijeva i time bude mekše i sočnije. Komadi bifteka znaju se držati svježi čak do mjesec dana kako bi dosegli što bolju teksturu.
Miris je također bitna stavka pri odabiru mesa.

Mesar Matija preporuča da kuhari početnici ujutro dođu u mesnicu i traže da pomirišu pojedine vrste mesa, kako bi kasnije znali prepoznati svježe meso čak i po mirisu. No, njegov se miris gubi što dulje ono stoji u komori, ali ne zaboravimo da isto tako s vremenom dobija bolju aromu i sočnost. Primjerice, komad junetine je najoptimalniji nakon 5 dana hlađenja, no tada će već izgubiti svoj svježi miris.


Komentari